Piëch Mark Zero

Piëch Mark Zero, voor 80% opladen in 5 minuten tijd!

Piëch Automotive is een Zwitserse autofabrikant van elektrisch aangedreven auto’s. Het is nog een jong bedrijf, opgericht in augustus 2017 door Rea Stark Rajcic en Anton “Toni” Piëch. De Zwitsers hebben nu al hun eerste sportwagen gereed voor productie, de Piëch Mark Zero. De auto heeft een modulaire basis die ook geschikt is voor andere carrosserievormen. De Mark Zero heeft dus een elektrische aandrijving, maar de module is ook geschikt voor andersoortige aandrijving, zoals met hybride motoren en zelfs met waterstoftechnologie.

De Mark Zero heeft uiterlijk wel erg veel van een Aston Martin Vanquish. Geruchten gaan dat Piëch Automotive de geheimgehouden koper is van het door Aston Martin voor 20 miljoen Engelse ponden verkochte intellectueel eigendom van de Aston Martin Vanquish. Dit zou dan weer een verklaring zijn voor het wel heel snel gereed komen van de Piëch Mark Zero.

Piëch

De naam Piëch is een bekende in autoland. Oprichter van Piëch Automotive, Anton “Toni” Piëch, is een zoon van Ferdinand (Karl) Piëch, die de kleinzoon is van Ferdinand Porsche, de oprichter van autofabrikant Porsche. Ferdinand Piëch was tot voor een aantal jaren geleden de grote baas van Audi, Porsche en Volkswagen. 

De familie Piëch is door z’n aandelenbezit in de Volkswagen Group schatrijk, dus het aantrekken van geld zal geen probleem zijn voor Piëch Automotive.

Revolutionaire batterijtechnologie

De Piëch Mark Zero heeft een revolutionair accupakket uit China aan boord. Piëch Automotive heeft hiermee een wereldprimeur. Dit accupakket kan in 5 minuten tijd voor 80% opgeladen worden, voldoende voor een actieradius van 400 kilometer! Die oplaadsnelheid is gelijk aan een tankbeurt benzine. De accucellen zijn zodanig samengesteld dat ze nauwelijks warmte afgeven, luchtkoeling volstaat om ze voldoende te koelen. En dat scheelt in gewicht zo’n 200 kilo met conventionele accupakketten. Het accupakket zit niet in de vloer verwerkt, maar in de middentunnel en bij de achteras. Het grote voordeel hiervan is dat er een lagere zitpositie mogelijk is, waardoor de auto lager gebouwd kan worden en dus sneller. Testsessies bij TÜV SÜD, Hofer Powertrain en de Universiteit van Esslingen hebben uitgewezen dat de accu’s inderdaad in 5 minuten tijd voor 80 % op te laden zijn. De beschikbare techniek leverde nog wel een probleempje op; geen enkele bestaande oplader is krachtig genoeg om in korte tijd zoveel stroom in een Piëch Mark Zero te laden. De oplossing is gevonden in de vorm van een thuislader die gekoppeld is aan een ‘powerwall’ die zelf gedurende de dag in een wat minder snel tempo opgeladen wordt. Zoals een Powerwall batterij van Tesla dus.

Buitenkant

De Piëch Mark Zero heeft een mooie vormgeving. Je ziet er de Aston Martin Vanquish in terug, en zelfs wat van een Maserati  3200 GT en Alfa Romeo 8C. Kortom; een hele fraaie, elektrische, Gran Turismo om te zien. 

Aandrijving

Drie elektromotoren met elk 204 pk heeft de Piëch Mark Zero aan boord. Twee daarvan sturen de achterwielen aan en de derde zorgt voor de aandrijving op de vooras. Genoeg power voor een sprint van 0 naar 100 km/h in 3,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. De actieradius met volle accu’s bedraagt 500 kilometer. De Piëch Mark Zero gaat zo’n 200.000 euro kosten, exclusief belastingen.

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!