McLaren 720S

Het gaat goed met het Britse autofabrikant McLaren Automotive. Ooit opgericht door F1 coureur Bruce McLaren voor de F1 sport, heeft het zich vanaf 1989 ook gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van supersportwagens voor op de weg. Bruce heeft deze ontwikkeling zelf niet meer mee mogen maken, want hij overleed op 32 jarige leeftijd bij een crash in 1970. McLaren gebruikt de ervaringen in de Formule 1 sport bij de ontwikkeling van zijn auto’s. Zo was het bijvoorbeeld de eerste autofabrikant die koolstofvezel (carbon) toepaste in auto’s.

Supercars in 3 modelfamilies

McLaren Automotive bouwt supercars in 3 modelfamilies: de Ultimate Series met de P1, de Super Series met de 650S, 650S Spider en 675LT en de Sports Series de 570 S, 570 GT en de 540C. Die auto’s in de Sports Series zijn “minder” gericht op pure prestaties en meer op dagelijks gebruik. We zetten dan “minder” maar even tussen haakjes, want wat dacht je van een sprintje naar 100 km/h in 3,2 seconden en een topsnelheid van 328 km/h.

De modellen in de Super Series worden vanaf nu vervangen door de splinternieuwe McLaren 720S. Het is voor de toekomst van McLaren een belangrijk model, het is zeg maar het volumemodel. Van de uitgaande 650S serie werden er in 7 jaar tijd 3.600 exemplaren van verkocht. De nieuwe McLaren 720S moet het geld voor het bedrijf binnenbrengen om te kunnen overleven..

In 2016 stelde McLaren een toekomstplan op met als belangrijkste punt een investering van in totaal 1 miljard pond waarmee tot eind 2022 15 nieuwe modellen of afgeleiden daarvan ontwikkeld worden. De helft daarvan voorzien van hybridetechnologie.

Van buiten

De 720S is ontworpen rond een “kuip” van koolstofvezel. Samen met aluminium onderdelen wordt hiermee gezorgd voor extreme sterkte en stijfheid van de lichtgewicht structuur. De 720S weegt met al met al maar 1.283 kilo. Hij is hiermee lichter dan z’n voorganger, de 650S.

Zoals bij alle McLaren’s is de aerodynamica het uitgangspunt geweest bij de vormgeving van het uiterlijk. Ronde, vloeiende vormen, met een bijzonder mooi gevormde achterkant. De 720S heeft vlinderdeuren, met scharnieren in het dak. Hierdoor zwaaien de deuren 15 cm minder ver uit, waardoor het in- en uitstappen in krappe parkeervakken makkelijker is.

Van binnen

Voor een 2 persoonscoupé heeft de auto veel interieurruimte. De aandacht is natuurlijk volledig gericht op sportieve prestaties, maar McLaren heeft ook gezorgd voor een handgemaakt luxe interieur. Er is het mooiste leder gebruikt, er zijn fraaie aluminium interieurdetails en de afwerking is van topklasse.

McLaren heeft z’n nieuwste Driver Interface ingebouwd, het bestaat uit een wegklapbare Folding Driver Display achter het stuurwiel en een Central Infotainment Screen. Een bijzondere sfeer geeft het naar de achterkant doorlopende doorzichtige dak

De motor

Uiteraard koop je een McLaren om z’n motorprestaties. Er zit in de 720S een nieuwe 4.0-liter twinturbo V8-motor met 720 pk (vandaar 720S). De prestaties zijn spectaculair; van 0-100 km/u in 2,9 seconden, 0-200 km/u in 7,8 seconden en een topsnelheid van 341 km/u. De middenmotor is achter de stoelen geplaatst en drijft de achterwielen aan met behulp van een 7 –traps automaat.

Een nieuwe generatie van McLaren’s Proactive Chassis Control, nieuwe wielophanging en verdere verbetering van McLaren’s elektro-hydraulisch bekrachtigde besturing zorgen samen voor enorme hoeveelheden grip, balans en dynamische eigenschappen.

Bestellen

De nieuwe McLaren 720S is per direct te bestellen bij de Nederlandse importeur en enige dealer, Louwman Exclusive in Utrecht. De eerste auto’s kunnen in mei worden afgeleverd. De 720S komt in drie uitrustingsniveaus beschikbaar: Standaard, Performance en Luxury.

De supercar is leverbaar vanaf 307.700 euro. Iets duurder dan het uitgaande model, de 650S. De McLaren 720S is hiermee wel zo’n 50.000 euro duurder dan een aantal concurrenten zoals de Lamborghini Huracán en Ferrari 488 GTB. Overigens kost de 720S in thuisland Engeland “maar” 240.000 euro, er gaat dus een groot deel van de aanschafprijs naar de wijde zakken van de minister van Financiën.

Geniet van dit prachtige filmpje van de McLaren 720S met als voice-over de stem van de legendarische Formule 1 held Ayrton Senna en met z’n neef achter het stuur.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!