Mazda Vision Coupé

Mazda Vision Coupé, mooiste Concept Car van 2018

Zo aan het eind van december kijken we terug op een roerig jaar op het gebied van auto’s. Schijnbaar onaantastbare fenomenen stortten van hun voetstuk. Denk aan het gedoe met dieselmotoren en het arresteren van de schuldigen, voor het eerst ook de topfiguren van de betreffende fabrikanten. In Japan is een machtsspel aan de gang om Nissan. Nu Nissan qua omzet deelmoeder Renault overvleugelt, wordt de leiding vanuit Parijs (lees Carlos Ghosn) niet meer geaccepteerd en wordt door de Japanners alles uit de kast gehaald om hem te lozen en te vervangen door een Japanse landgenoot.  

Belangrijkste trend 2018

De belangrijkste trend in 2018 was dat autofabrikanten nu versneld inzetten op het elektrificeren van hun modellen-aanbod. En dat is onvermijdelijk natuurlijk nu de alarmbellen over de opwarming van onze Aarde steeds luider rinkelen. Of we het nu leuk vinden of niet, ook de autowereld moet z’n steen bijdragen aan een leefbare toekomst. Tot 2030 kunnen we in Nederland nog genieten van nieuwe auto’s met motoren die op organische brandstoffen lopen, daarna wordt het stil en hopelijk schoon in onze leefomgeving. 

Designwinnaar

Gelukkig was 2018 ook het jaar van een aantal schitterende, nieuwe (concept) auto’s. De mooiste is de Mazda Vision Coupé. Al op 4 februari 2018 werd de Mazda Vision Coupé op het 33e Festival Automobile International in het Parijse Hôtel National des Invalides gekroond tot de mooiste van het jaar 2018. En terecht vinden wij, de Mazda heeft werkelijk een fantastisch design. De prijs is ook een beloning voor de jarenlange ontwikkeling binnen Mazda van een eigen visie op het design van auto’s. Er is geen grote autoproducent die daar meer energie in steekt. 

Designfilosofie van Mazda

De designfilosofie van Mazda heeft als basis de Japanse esthetiek in al zijn puurheid. De Takumi (ambachtsmannen) van Mazda hebben zich gespecialiseerd in de kunst van het weglaten/reduceren en hierdoor de schoonheid van lege ruimte te bereiken. Het motto is; meer met minder. Met evenwichtige vormen (Sori) en een traditie uit de Japanse architectuur (Ma); een plaats maken waar het innerlijke zich verbindt met het uiterlijke. 

Mazda Vision Coupé

De vloeiende lijnen en vormen van de Vision Coupé ogen eenvoudig en simpel maar tegelijk ook imponerend en elegant. De 4-deurs Mazda Vision Coupé heeft een klassieke, naar achteren gerichte cabine en de eenvoudige ‘one-motion’-vorm van het exterieur zorgt voor een idee van snelheid.

Interieur

Ook het interieur is fraai te noemen. Minimalistisch en met klassiek aandoende houtafwerking en ronde klokken. Het interieur is zowel sfeervol als modern. De bestuurder wordt niet afgeleid door een wirwar aan lampjes, drukknoppen of schakelaars. Om gewenste info zichtbaar te krijgen op de strook met displays in het dashboard moet je eerst de middenconsole aanraken.

In productie?

Op de vraag of de Vision Coupé werkelijk in productie zal gaan geeft Mazda nog geen antwoord. Wat ons betreft gaat dit wel gebeuren, er is in dit SUV tijdperk vast ook een markt voor dit soort wonderschone vierdeurs coupés. Ongetwijfeld gaan we het design wel herkennen in toekomstige Mazda’s.

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!