Lifestyle NWS Business Lady: Xelly Cabau van Kasbergen

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende jonge, talentvolle en sophisticated Nederlandse business ladies over hun succesvolle eigen bedrijf. Van start tot toekomstvisie, we vragen hen het hemd van het lijf. Twee weken geleden was het de beurt aan Hanna Verboom. Deze week spraken wij Xelly Cabau van Kasbergen!

Xelly Cabau van Kasbergen, visagist van de sterren

Deze rising star in de visagie pendelt heen en weer tussen Nederland, Turkije en Duitsland voor de make-up van Sylvie en Yolanthe. En als ze een keer in Nederland is, voorziet ze BN’ers en modellen van poeders en gloss. Meet Xelly Cabau van Kasbergen (26), visagist van de sterren.

Opmaakpop

Xelly groeit op in een gezin vol vrouwen en wordt als jongste thuis vaak gebruikt als opmaakpop. ‘Maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid’, lacht ze. ‘Al die meiden in één huis, je kunt je voorstellen dat ik al vroeg in de weer was met make-up. Dan sloop ik stiekem de kamer van mijn zussen in en deed ik wat van hun bronzer op. Het leek net alsof ik de hele dag in de zon had gezeten, magisch vond ik dat!’

Yolanthe

Haar passie voor make-up wordt verder aangewakkerd als haar grote zus Yolanthe doorbreekt op televisie. ‘Voor die tijd had ik eigenlijk nooit gedacht dat ik van mijn hobby een fulltime baan zou kunnen maken. Maar toen ik in Hilversum al die visagisten in de weer zag, raakte ik enorm geïnspireerd. Ik lette altijd heel erg goed op als mijn zus opgemaakt werd, ik stelde een hoop vragen en verzamelde zoveel mogelijk tips & tricks.’

Portfolio

Na de middelbare school volgt ze bij Dik Peeters de opleiding Visagie en Haarstyling. ‘Tijdens mijn studie heb ik veel gratis klussen gedaan. Het opbouwen van een portfolio is voor een visagist echt van essentieel belang. Hartje winter een buitenklus? Doen! Als je in dit vak een kans krijgt, moet je die met beide handen aangrijpen.’

Elk gezicht uniek

Na de opleiding gaat ze aan de slag op de cosmetica-afdeling van de Bijenkorf. ‘Ook dat is echt een fantastische leerschool voor me geweest. Daar lopen allerlei soorten mensen rond. Niet alleen leer je met al die verschillende karakters om te gaan, ook elk gezicht is uniek. De kleur ogen en de huids- en haarkleur zijn natuurlijk van grote invloed op de make-up keuzes die je maakt.’

Chanel

Ze wordt steeds bedrevener in haar vak en heeft inmiddels een eigen stijl ontwikkeld. En dankzij die stijl weet ze binnen de Bijenkorf een job te scoren bij Chanel. ‘Een fantastisch merk dat staat voor simpel maar sterk, helemaal in mijn straatje. Maar inmiddels begonnen de freelance klussen ook binnen te stromen. Dan viel ik eens in voor de visagist van mijn zus, werd ik geboekt voor een fotoshoot of was ik “chef-de-cabine” bij een modeshow. Het werd steeds lastiger om ‘t allemaal te combineren.’

Kamer van Koophandel

Op haar twintigste besluit ze zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. ‘Chanel was leuk en veilig maar niet mijn einddoel. Ik vond het tijd om de gok te wagen en voor mezelf te beginnen. Behoorlijk spannend, want wat nu als die telefoon niet meer zou rinkelen en mijn agenda leeg zou blijven?’ Niets van dat gelukkig. Ze wordt de vaste visagist van haar zus, verzorgt de make-up van Danie Bles, Sylvie Meis, Do, Nicolette van Dam, Xander de Buisonjé, Johnny de Mol, het lijstje aan sterren wordt met de dag langer.

Keihard werken

Nu, zes jaar na de oprichting van haar eigen bedrijf is deze 26-jarige een van de meest gevraagde visagisten van bekend Nederland. ‘Ik heb de mazzel gehad dat ik dankzij mijn zus al op jonge leeftijd een leerzaam kijkje achter de schermen heb gekregen. En die achternaam heeft soms misschien ook voor een voet tussen de deur gezorgd. Maar uiteindelijk komt het voor iedereen toch echt op hetzelfde neer: voor succes moet je keihard werken, een hoop ervaring opdoen, laten zien wat je kunt, geloven in jezelf, duidelijke keuzes maken en daar sterk voor uit komen. Hoe sterker je in je schoenen staat hoe meer dat door een ieder geaccepteerd wordt en hoe veiliger mensen zich bij je voelen. In mijn vak ben je ontzettend intiem met de klant, het is echt een kwestie van vertrouwen. En ook dat moet je zelf verdienen.’

Goedgevulde agenda

‘Hoe mijn gemiddelde werkdag er inmiddels uit ziet? Ik vlieg vaak van hot naar her. Gister bijvoorbeeld was mijn zus in het land voor een interview over haar nieuwe programma Expeditie Poolcirkel. ’s Ochtends heb ik haar haren in de krul gezet en haar make-up gedaan. Daarna moest ik door naar een event in Rotterdam met styliste Chantal Bles waar ik jonge meiden van make-up advies voorzag. Uiteindelijk was ik om twaalf uur ’s nachts thuis. Op andere dagen staan lookbooks, fotoshoots, modeshows en commercials in de agenda. Het komt erop neer dat ik zes dagen in de week aan het werk ben. Nou ja, werken werken. Ken je dat cliché ‘als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken’? Dat zou nog weleens op mij kunnen slaan!’

Red velvet en gele m&m’s

Als ze niet aan het werk is, zit ze het liefst in een joggingbroek op de bank. ‘Filmpje kijken, vriendje naast me, zak gele m&m’s in de ene hand, red velvet cake in de ander. Dat is voor mij ultiem genieten. Maar er moet natuurlijk ook gewoon gesport worden. Ik heb twee keer in de week bokstraining en ga regelmatig joggen. Bewegen is niet alleen goed voor je lijf, ik word er ook heel erg creatief van. Tijdens het rennen heb ik al een hoop nieuwe looks bedacht.’

Gympen en een knot

Haar eigen looks houdt ze tijdens het werk vaak zo simpel mogelijk. ‘Ik zorg er uiteraard wel voor dat ik er representatief uitzie, maar mijn vak is bovenal dienend. Meestal heb ik gympen aan en mijn haar in een knot bovenop mijn hoofd. Niets moet me tijdens het werk in de weg zitten. Ik ben er immers voor de look van een ander.’

Van kantoortijger naar nachtvlinder

En als het werk erop zit? Nog tips hoe we van een kantoortijger in een nachtvlinder kunnen veranderen? ‘Met een kohlpotlood en een goeie lipstick kom je al een heel eind. Zet met het kohlpotlood niet alleen een lijntje, smeer het uit en gebruik het als oogschaduw voor die zwoele smokey eyes oogopslag. Na een dag hard werken uitgeblust en kleurloos? Gebruik die lippenstift niet alleen voor je lippen maar ook als blush. Niet teveel en wel goed uitsmeren! Meer tijd? Wat extra mascara, volle wenkbrauwen en een goeie highlighter voor wat shine op die junkbeenderen doet ook wonderen!’

Vogue

Xelly Cabau van Kasbergen, visagist van de sterren. Ze heeft haar droomman, haar carrière loopt op rolletjes en ze heeft een fijn sociaal leven. Nog wensen? ‘Ooit hoop ik voor de Franse of Italiaanse Vogue te werken. In mijn huis staat een soort meubel, gemaakt van alle Vogues die ik de afgelopen jaren fanatiek verzameld heb. Het is zo’n ontzettend stoer en creatief blad! Nou ja, wie weet. Ik geloof dat als je iets echt graag wilt, je er onderbewust ook naartoe werkt.’

Tekst: Sophie Verschoor
Follow Lifestyle NWS on Twitter, Facebook, Instagram and Pinterest for your daily lifestyle news!