Lifestyle NWS Business Lady: Kimmylien Nguyen

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende dames over hun weg naar succes. In de vorige editie was het de beurt aan powervrouw Pia Dijkstra. Deze maand spraken wij met superwoman Kimmylien Nguyen!

‘Een bootvluchteling uit Vietnam met een nagelsalon en een loempiakraam… Hoe cliché wil je het hebben?’, grapt Universal Nails eigenaresse Kimmylien Nguyen (37), die met zes vestigingen de grootste keten van nagelsalons in Amsterdam leidt. Daarnaast runt ze beautysalon Universal Beauty en jawel, een loempiakraam op Plein 40-45. ‘Dit alles heb ik samen met mijn ouders opgebouwd. Van hen heb ik meegekregen dat je wel iets moet doen met de kansen die je in een land als Nederland worden geboden. In mijn geboorteland had ik dit nooit kunnen bereiken.’ 

Toen Kimmylien in 1979 in Vietnam geboren werd, waren de Amerikanen al weg. Maar de oorlog met de Rode Khmer ging in alle hevigheid door. Vlak na haar geboorte vluchtte haar vader daarom met de boot naar Nederland. ‘Eenmaal hier heeft hij er alles aan gedaan om zo snel mogelijk te integreren. Hij leerde de taal, vond werk. Na vijf jaar kon mijn vader ons via de regeling ‘familiehereniging’ naar Nederland halen. God wat vond ik het koud hier!’

High school dropout

Ze moest niet alleen wennen aan de kou, ook op school had ze het lastig. ‘Ik ben dyslectisch en kwam moeilijk mee. Mijn middelbare school heb ik zelfs niet afgemaakt, ik ben een high school dropout. Toch heb ik me nooit zorgen gemaakt over mijn toekomst. Als kind al wilde ik ondernemer worden. De handen uit de mouwen steken en keihard werken, daar heb je geen diploma’s voor nodig.’

Stille kracht

Dat ondernemende heeft ze van haar ouders. ‘En dan met name mijn moeder, de stille kracht van ons gezin. Op het eerste gezicht een verlegen, timide vrouwtje, maar in dat kleine lijfje – ze is nog geen anderhalve meter – schuilt een grote zakenvrouw. Onze eerste business, de loempiakraam, hebben we aan haar doorzettingsvermogen te danken. Ook was zij het die me op het idee bracht om een nagelsalon te openen.’

Salonslaaf

Op een zondagochtend lakte Kimmylien in de woonkamer haar nagels toen haar moeder zei: je loopt altijd zo te tutten, waarom ga je daar niet iets mee doen? Je neef heeft een nagelsalon in Los Angeles en verdient daar bakken met geld mee. ‘Ik was 19 toen ze me naar hem toestuurde. Ik begon onderaan als salonslaaf. Vegen, opruimen, dat soort zaken. Daarna mocht ik aan de slag als nagelstylist. In acht maanden tijd heeft mijn neef me alle kneepjes van het vak geleerd. Ik vloog terug naar huis met een bescheiden droom: één salon met tien medewerkers. Inmiddels run ik acht zaken  en heb ik ongeveer tachtig man personeel.’

Kinkerstraat

Het begon allemaal op de Kinkerstraat, waar ze vijftien jaar geleden haar eerste nagelsalon opende. ‘Eenmaal terug in Nederland ben ik meteen op zoek gegaan naar een mooie ruimte. Je had in die tijd nog geen Funda, vanuit de tram speurde ik naar “Te Huur” bordjes. Als ik er één gespot had, stapte ik uit en noteerde ik het nummer van de makelaar. Maar als zo’n makelaar me vervolgens in levende lijve zag, werd ik totaal niet serieus genomen. Een beugelbekkie van 1.55 meter met een gigantische bos haar, superlange nagels en een flinke laag make-up, niet het prototype ondernemer misschien. “Dus jij wilt dit pand huren zeg je? Mogen we je vader anders even spreken?” Na tientallen vruchteloze afspraken – ik was natuurlijk veel te trots om de hulp van mijn vader in te schakelen – was er uiteindelijk één makelaar die me wel serieus nam. Van hem kon ik een pand aan de Kinkerstraat huren. Het begin van mijn Amsterdamse nagelimperium.’

No-nonsens nagelsalon

Amsterdam-Noord, Oost, West, Zuid, Osdorp en Amstelveen, de afgelopen vijftien jaar stampte Kimmylien zes salons uit de grond waar je zeven dagen in de week van vroeg tot laat en zonder afspraak terecht kunt. ‘Universal Nails is een no-nonsens nagelsalon voor vrouwen die tussen de bedrijven door even snel hun nagels willen laten doen. Je krijgt bij ons geen latte macchiato, exotisch kopje thee of ander ingewikkeld gedoe. Het gaat puur en alleen om de nagels en dat zie je ook terug in de prijzen.’

#Insta

De salon is favoriet bij BN’ers als Kim Veenstra, Veronica van Hoogdalem, Laurien Verstraten, Inge de Bruijn, Maria Tailor en Tamara Elbaz die geen mogelijkheid onbenut laten om #Universalnailsamsterdam op Instagram te bedanken voor hun geweldige nagels. Dat leverde Universal Nails al meer dan 30.000 volgers op. ‘De impact van social media moet je niet onderschatten. Met één zo’n Instagrampost bereik je een hoop potentiele klanten. Ik ben die meiden ontzettend dankbaar.’

Linda.tv

Inmiddels heeft Kimmylien zelf ook de BN’er-status bereikt. Zo was ze de afgelopen zomer te bewonderen op Linda.tv, in de reallifeserie Verenigde nagels. ‘Ik was eerder al eens gevraagd voor een tv-programma, maar dit was de eerste keer dat het echt om mijn zaak ging. Ik ben in eerste instantie ondernemer, ik hoef niet zozeer beroemd te worden en in de spotlights te staan. Maar als iets goed is voor business, laat ik zo’n kans niet schieten. Wel heftig hoor, om mezelf terug te zien. Het werd soms behoorlijk persoonlijk. Zo ging het in aflevering 7 over mijn scheiding. Achteraf ben ik wel blij met dat inkijkje in mijn privéleven. In de Aziatische cultuur is het gangbaar om altijd maar te zeggen dat het goed met je gaat. Maar weet je, ik ben ook maar een mens. Het succes is mij niet komen aanwaaien en het ondernemerschap gaat niet altijd over rozen. Het is goed dat mensen dat zien.’

Falen en opstaan

Ondernemen is bovenal snoeihard werken, benadrukt Kimmylien. ‘Hard werken loont, zo simpel is het. Ondernemen is een kwestie van doen. Je moet gewoon beginnen en niet bang zijn. Misschien gaat het fout, jammer dan. Iemand die niks probeert gaat sowieso niet ver komen.’ Fouten heeft ze in die vijftien jaar als ondernemer ook absoluut gemaakt. Bijvoorbeeld met het aannemen van personeel. ‘Van een belabberde werkhouding tot diefstal. Je kunt een boek schrijven over wat ik in de afgelopen jaren allemaal heb meegemaakt met mijn personeel. Zo kwam er eens iemand twee uur te laat binnen sjokken. Haar excuus? Ze moest haar haren nog wassen… Ik neem mensen aan op gevoel, helaas kun je er soms flink naast zitten. Ondernemen doe je met falen en opstaan.’

Hoofd versus hart

Durf, doorzettingsvermogen maar ook de onvoorwaardelijke steun van haar ouders hebben haar gebracht tot waar ze nu is. ‘Zonder hen was het nooit gelukt. Met gevaar voor eigen leven zijn zij naar Nederland gevlucht. Van huis uit heb ik daarom meegekregen dat je er in een kansrijk land als Nederland wel iets van moet maken. Gezamenlijk zijn we een ijzersterk team. In dit familiebedrijf gebruiken mijn ouders het hoofd en ik mijn hart. Ik ben de risiconemer, zij zijn het verstand. Zonder hen was ik al tien keer failliet gegaan, maar zonder mij waren we nooit zo groot geworden. Acht zaken en tachtig man personeel… dat hebben die bootvluchtelingen maar mooi geflikt!’

Tekst: Sophie Verschoor
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!