Lifestyle NWS Business Lady: Jet van Nieuwkerk

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende, talentvolle en sophisticated business ladies over hun weg naar succes. Tijdens de vorige editie was het de beurt aan Fouzia Boussatta. Deze week spraken wij met Jet van Nieuwkerk!

#fitgirls #sixpack #healthyliving #oatmeal #enzovoort. Instagram staat vol met foto’s van glimmende wasbordjes en snoeiharde biceps, het liefst in combinatie met een groentesapje of een bakje muesli. Want gezond en fit zijn is hip and happening, hoe gespierder hoe beter. Ook Jet van Nieuwkerk liet zich enkele jaren terug meeslepen door de fitnesshype. Een kloteperiode die uiteindelijk een inspiratiebron werd voor Het boek van Jet, een kookboek/lifestyle gids waarin ze juist afstand neemt van het Spartaanse eet- en sportregime.  

Fitte meisjes en strakke lijven

‘Als ik die meiden op Instagram bezig zie met hun hashtag fitgirl en een sixpack als life goal, dan herken ik dat helaas wel. Ook ik ben obsessief bezig geweest met mijn gezondheid. Gelukkig nog voor de social media tijd. Want je hoeft tegenwoordig je Instagram maar te openen of je wordt geconfronteerd met duizenden plaatjes van fitte meisjes en strakke lijven. Probeer dan maar eens de balans te vinden. Het helpt ook niet mee als je voor elke sportschoolfoto die je post een arsenaal aan duimpjes krijgt. Is het tegenwoordig serieus cooler om in het weekend in de gym te hangen dan uiteten te gaan met vriendinnen? Dan zijn we toch volledig doorgeslagen met z’n allen…’

Leg die lat niet te hoog

Ze krijgt er bijna zendingsdrang van. ‘Ik heb inmiddels wél die balans gevonden. En ik zou graag met mijn ervaringsverhaal op tour willen. Lezingen geven op middelbare scholen. A la Jamie Oliver de schoolkantines onder handen nemen. Maar bovenal: jonge meiden op het hart drukken dat het anders kan. Dat je gezond kunt leven zonder jezelf van alles te ontzeggen. Heb je een keer geen zin in die gezonde hap of dat fitnessklasje? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt het nooit lang vol.’

Balans is key!

Met Het boek van Jet hoopt ze die meisjes te bereiken, die net als zij vroeger, veel te streng zijn voor zichzelf. ‘Ik denk dat er ongelooflijk veel jonge vrouwen zijn die hiermee kampen. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk zijn gezond eten en sporten belangrijk. Maar tot een bepaalde hoogte. Als je bewust bezig bent met eten, alles met mate doet en de balans houdt, kan er echt vrij weinig met je lijf gebeuren. Balans is key! Daarom vind je in dit boek niet alleen gezonde tussendoortjes en workout-food, maar ook een katerontbijt en tips hoe je zonder al te veel schade een bak Chunky Monkey-bananenijs kunt eten als je eens een vette offday hebt.’

Ontzeg jezelf niets

De 45 recepten in het boek heeft Jet samen met haar moeder en oma bedacht. ‘Gezond eten is me letterlijk met de paplepel ingegoten. Die twee vrouwen zijn mijn grootste voorbeeld, van hen heb ik de liefde voor eten meegekregen; Het werken met verse producten (nooit pakjes gebruiken!), gevarieerd eten en jezelf niets ontzeggen. Want als je iets niet mag van jezelf, ga je daar juist naar hunkeren. Wat ik ook van ze geleerd heb: schenk aandacht aan je eten. Dat begint al met de bereiding. Geloof me, zelf een verse tomatensaus maken kost je maar tien minuten meer dan een potje opentrekken. Is het eten klaar? Niet haasten en hap, slik, weg. Kauwen en genieten! Dan maar een keer wat minder lang op Instagram.’

Café Restaurant Amsterdam

Naast de promotie van haar boek tikt de jongste telg van de familie Van Nieuwkerk – ja, ze is de dochter van – wekelijks een column voor de culinaire rubriek Smulpaap in Het Parool en schrijft ze op freelance basis voor diverse media over sport, lifestyle en gezonde voeding. Een indrukwekkend cv voor iemand die pas drie (!) jaar schrijft. ‘Ik werk al sinds mijn vijftiende in de horeca, heb na de vmbo de Middelbare Hotelschool gedaan en werd op mijn 21ste bedrijfsleider bij Café Restaurant Amsterdam. Een droombaan! Maar helaas kwam die baan net iets te vroeg. Ik was veel te jong om zo’n groot team te leiden, werkte soms zes dagen in de week, zag mijn vriendinnen bijna nooit meer en ging pas diep in de nacht naar bed. Het was gewoon te zwaar.’

Meters maken

Het roer moest om en ze besloot een mail te sturen naar een vriendin van de familie die op dat moment hoofdredacteur was bij de Marie Claire. ‘In die mail vertelde ik haar dat ik niet meer precies wist wat ik wilde met mijn leven en of ik misschien eens bij haar op de redactie mocht komen kijken. Ze bleek op dat moment bezig te zijn met een nieuw mediaproject en wilde me op die redactie wel een kans geven. Want, zo zei ze me, ze kon aan mijn mail zien dat ik gevoel had voor schrijven. Wow, te gek natuurlijk! Maar ook doodeng want ik was eigenlijk hartstikke dyslectisch. Als ik nu ook weer die stukjes uit die eerste periode lees, mijn god! Maar oefening baart kunst. Schrijven is niet alleen een kwestie van talent, je moet het vooral heel veel doen, meters maken om beter te worden.’ Naast fantastische kooktips kan Jet bij haar moeder ook terecht voor schrijfadviezen. ‘Mijn moeder is culinair journalist geweest (red. Karin van Munster). Mijn schrijfsels gaan altijd eerst bij haar langs voordat ik iets publiceer. Daar leer ik ook weer zoveel van!’

Je mouwen opstropen en doen

Ze heeft maar mazzel met zo’n moeder. Is het beroepsmatig ook handig om Matthijs van Nieuwkerk als vader te hebben? ‘Die achternaam heeft me waarschijnlijk wel wat extra aandacht opgeleverd. Maar ik heb soms ook het idee dat ik als dochter van juist extra streng beoordeeld word. Mensen denken vaak dat alles me maar komt aanwaaien. Wat ze niet weten is dat ik al sinds mijn vijftiende keihard aan het werk ben. Volgens mij is succes gewoon een kwestie van je mouwen opstropen en doen, ongeacht je achternaam.’

Gekkenhuis

Haar boek was binnen twee weken al toe aan een tweede druk. Denkt ze ook al na over een tweede boek? ‘Eerlijk gezegd denk ik nu vooral aan vakantie. Ik moet het nog even volhouden, over een maandje gaan mijn vriend en ik lekker drie weken naar Italië. Maar voor nu is mijn leven wel echt een gekkenhuis hoor. Een gemiddelde werkdag? Ik probeer drie a vier ochtenden in de week te sporten. Boksen, zwemmen, hardlopen, yoga, het liefst rouleer ik zo vaak mogelijk. Daarna is het tijd voor signeersessies, fotoshoots, interviews en mijn freelance schrijfklussen voor onder andere het Parool en de Viva. En ’s avonds sta ik natuurlijk in de keuken. Ik kook het liefst voor zoveel mogelijk mensen en probeer de perfecte gastvrouw te zijn. Een heerlijke fles wijn, een mooi gedekte tafel en mensen die aan het genieten zijn. Je kunt me niet gelukkiger maken dan dat. Over vijf jaar zie ik mezelf ook wel als gastvrouw in mijn eigen restaurant. Maar ja, ik wil ook moeder worden van minstens drie koters. En ik heb natuurlijk óók nog die missie om vrouwen te laten zien hoe je gezond én lekker kunt leven. Tsja shit, net als wat ik zeg over sporten en voeding: balans is key! Misschien moet ik eerst maar even op vakantie…’

jet_van_nieuwkerk
Tekst: Sophie Verschoor
Beeld: Dana van Leeuwen
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!