NOWATCH

Lancering NOWATCH: ‘s werelds eerste schermloze hightech horloge

Aanstaande donderdag 8 december, lanceert de Amsterdamse tech-startup NOWATCH de allereerste ‘awareable’: een schermloos horloge met het doel dragers ervan meer in het nu te laten leven. Baanbrekend is de technologie erachter: NOWATCH is de eerste wearable met Philips Biosensing Technology om stress te meten. De wijzerplaat is vervangen door een handgeslepen edelsteen. De lancering valt samen met de opening van de eerste flagshipstore aan de Prinsengracht in Amsterdam. In januari volgt de lancering in Los Angeles. 

Leven in het hier en nu

NOWATCH is opgericht door Hylke Muntinga en Timothée Manschot met als doel om innovatieve technologie te verenigen met wetenschappelijke bevindingen op het gebied van mentale gezondheid. Ze zijn ervan overtuigd dat technologie in dienst moet blijven staan van mensen, en niet andersom. In een wereld vol notificaties, afleiding en prikkels herinnert de NOWATCH de drager ervan eraan om in het hier en nu te leven. Tegelijkertijd registreert de NOWATCH ademhaling, hartslag, slaap, beweging en zogenoemde ‘ElectroDermal Activity’, wat een goede indicator voor het stressniveau is. 

Hylke Muntinga: “Soms vergeten we dat het leven nu plaatsvindt. Door het verlies van vijf vrienden in korte tijd en het feit dat er een oogziekte bij me werd ontdekt die elk moment tot blindheid kan leiden, ging ik me realiseren dat ik van elk moment wil genieten. En dat is niet wat notificaties en een overload aan informatie met je doen. Daarom hebben we NOWATCH opgericht.”

Timothée Manschot: “Door samen te werken met Philips kunnen we de beste technologie inzetten om mensen te ondersteunen hun lichaamseigen signalen beter te leren kennen. Subtiele vibraties van de NOWATCH zijn een uitnodiging om bewuster in het moment te leven. Ons credo is: NOWATCH is geen horloge dat je de tijd vertelt, maar dat je tijd gééft.”

De ondersteunende app

NOWATCH is verbonden met een app die inzichten biedt op basis van realtime data. Het openingsscherm toont een visuele datawolk die de fysieke gesteldheid van de drager voorstelt. Deze artistieke impressie wordt continu gegenereerd door wat de sensoren van de NOWATCH op dat moment meten. Ook houdt de app informatie bij over slaap, stress en beweging waardoor je kan leren van je levensstijl. De app kan op basis van biodata vibraties naar de NOWATCH sturen, om de drager eraan te herinneren om naar het hier en nu terug te keren. 

Inner-selfie

Door op de kroon aan de zijkant te drukken kan de NOWATCH-drager de fysieke gesteldheid van dat moment registreren. Op die manier maakt NOWATCH een ‘inner-selfie’, bijvoorbeeld tijdens een fysieke of mentale uitdaging, een moment van ontspanning of op een bepaald tijdstip op de dag. Later kan de gebruiker hier in de app op reflecteren, notities maken en trends analyseren.

Design & duurzaamheid

NOWATCH heeft een authentiek design met natuurlijke edelstenen en ondersteunt met de productie een eeuwenoud ambacht van steenslijpers en hun families in Jaipur, India. Bij alle ontwerpkeuzes zijn duurzaamheid en kwaliteit de belangrijkste principes. Ook alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en plasticvrij.

NOWATCH-3
NOWATCH-2

Nieuwsgierig? Je kunt hier de website bekijken voor meer informatie.