Koenigsegg Gemera HV8

Koenigsegg Gemera HV8, 2.300 pk sterke hybride

Koenigsegg Automotive AB, opgericht in 1994 door Christian von Koenigsegg, is een wereldleider in engineering en productie van hypercars, spectaculaire auto’s met angstaanjagende prestaties en geavanceerde mobiliteitstechnologieën. Het bedrijf is gevestigd in Ängelholm in het zuiden van Zweden en heeft ongeveer 600 werknemers. Bekende Koenigsegg modellen zijn de Regera, Agera, Jesko, CC850 en s’werelds eerste vier persoons hypercar, de Koenigsegg Gemera. Die laatste stelde Koenigsegg al in maart 2020 voor aan de media, maar nu is het definitieve productiemodel écht gereed. En het mooie is, dat er nu ook de Koenigsegg Gemera HV8 (Hot V8) is met een totaalvermogen van 2.300 pk!

De huidige stand van zaken

De afgelopen drie jaar is Koenigsegg doorgegaan met de ontwikkeling van de productie Gemera en de huidige stand van zaken is dat de basis Gemera nu 1.400 pk heeft, de optelling van 800 pk uit een splinternieuwe “Dark Matter” elektromotor en een 600 pk sterke 2.0 liter driecilinder motor. Volgens Koenigsegg is de Gemera de meest praktische en gebruiksvriendelijke sportwagen ooit gemaakt met een ongelooflijke respons, handling, motorgeluid, heldere transmissie, ruim interieur en vierwielaandrijving. 

Maar het mooiste is 

Dat er nu ook de Gemera HV8 (Hot V8) is met een totaalvermogen van 2.300 pk! Hiermee is de Gemera HV8 de krachtigste en meest extreme productieauto ter wereld. In plaats van die beresterke driepitter met twee turbo’s, is de Gemera HV8 uitgerust met een 1.500 pk sterke 5.0 liter V8 met de turbo’s tussen de cilinderbanken en de innovatieve Light Speed Tourbillion Transmission (LSTT). Door de LSTT (negen versnellingen, torque vectoring en vierwielaandrijving) kon het vliegwiel en de koppeling uit de motor verwijderd worden, wat een hoop gewicht scheelt en acceleratie en prestaties van de Gemera nog opwindender zijn voor de inzittenden. Dit systeem werd voor het eerst in de geweldige Jesko ingebouwd. Aangevuld met de 800 pk uit de “Dark Matter” elektromotor (’s werelds krachtigste E-motor met 6-fase technologie) bedraagt het systeemvermogen van de Gemera HV8 een bizarre 2.300 pk.

De buitenkant

Door z’n design is de Gemera duidelijk te herkennen als een Koenigsegg. Ook de naar voren scharnierende deuren zijn kenmerkend. Wij van Lifestyle NWS vinden het design bijzonder geslaagd. Door de twee enorme deuren heb je niet direct door dat het een vier-zitter is en toch kloppen de verhoudingen. De buitenkant van de auto is ook niet supergroot te noemen. De maten zijn 4,98 in lengte en 1,98 in breedte. Door het ontbreken van een B-stijl tussen de twee zitrijen, is de instap gemakkelijk. De buitenkant is van koolstofvezel gemaakt.

De binnenkant

De Gemera biedt plaats aan vier personen, ondanks dat de auto een middenmotor heeft. Dit is gelukt doordat de motor geen vliegwiel heeft en geen koppeling. Hierdoor kon de omvang van de motor beperkt worden gehouden. Toch is er nog ruimte voor 200 liter aan bagageruimte. 

Koenigsegg heeft in verband met gewichtsbesparing er veel aan gedaan om de auto zo licht mogelijk te maken, maar toch is de uitrusting zeer uitgebreid. Veel koolstofvezel dus aan de binnenkant, maar toch ook leer en alcantara. Het infotainmentsysteem heeft elf speakers en een subwoofer, er zijn twee inductieladers en 13-inch grote displays. Ieder inzittende heeft z’n eigen leeslampje, infotainmentscherm én twee bekerhouders, een verwarmd en gekoeld exemplaar. De vier identieke stoelen kunnen verwarmd en gekoeld worden en zijn elektrisch te verstellen. De Gemera heeft een 360-gradencamera aan boord en buitenspiegels zijn vervangen door camera’s. Door de ingebouwde systemen is de Gemera geschikt voor autonoom rijden.

In productie

Speciaal voor de productie van de Gemera heeft Koenigsegg het Gripen Atelier gebouwd, een 11.000 m2 groot ontwikkelings-, ontwerp-, productie-, kantoor- en showroomruimte op de Koenigsegg Campus in Ängelholm. 

Eind 2024 wordt de productie van de Gemera opgestart, leveringen aan klanten zullen vanaf begin 2025 volgen.

Koenigsegg Gemera HV8-2
Koenigsegg Gemera HV8-3
Koenigsegg Gemera HV8-4
Koenigsegg Gemera HV8-5
Koenigsegg Gemera HV8-6
Koenigsegg Gemera HV8-7
Koenigsegg Gemera HV8-8

Meer informatie over de Koenigsegg Gemera HV8 vind je hier.