Koenigsegg Jesko Absolut-6

Recordbrekend snel: Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg Automotive AB in Ängelholm (Zuid-Zweden) is sinds 1994 ontwikkelaar en producent van extreme, supersnelle, hypercars. Oprichter Christian von Koenigsegg spoort zijn 500 werknemers permanent aan met innovatieve ideeën te komen en vervolgens uit te voeren. Dat heeft al tot flink wat opzienbarende creaties geleid zoals deze en deze. Nu komt Koenigsegg met de Koenigsegg Jesko Absolut, een wereldrecordbrekende hypercar.

Topsnelheid van 531 km/h

Wat dacht je van een topsnelheid van 531 km/h. Een ruime verbetering van het huidige wereldrecord dat op 455,3 kilometer per uur staat. Zelf moeten we er niet aan denken om het gaspedaal tot die snelheid in te trappen, maar ongetwijfeld zijn er mensen die dat wel aandurven. De Jesko was er al als Jesko Attack, de fabriekstestauto die is gebouwd voor het circuit en bochtige bergweggetjes. De Jesko Absolut is gemaakt voor maximale snelheid, volgens Koenigsegg zelf is het de snelste Koenigsegg is die ze ooit zullen maken. De naam Jesko komt overigens van de vader van Christian, Jesko von Koenigsegg die vooral in de beginjaren van het bedrijf het zakelijke inzicht had om de zaak drijvend te houden.

De buitenkant

Duizenden uren heeft Koenigsegg besteed aan het maximaal stroomlijnen van de Jesko. Het eindresultaat is een fenomenaal lage luchtweerstand van slechts 0,278 Cd en dat bij een veilige stabiliteit bij hoge snelheden. De Jesko kan een topsnelheid van 531 kilometer per uur bereiken door  de toepassing van onder meer een langere achterkant en speciale velgen om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Het uiterst stijve en sterke monocoque chassis is gemaakt van koolstofvezel en biedt veel beenruimte, hoofdruimte en zicht.

De binnenkant

Je zou verwachten dat het interieur zeer minimalistisch is om gewicht te besparen, maar de Koenigsegg Jesko is zeker niet karig uitgevoerd. Twee kleine touchscreens zijn op het stuurwiel gemonteerd om bijvoorbeeld het infotainment mee aan te sturen. Verder zien we leer, alcantara, usb-aansluitingen, tft-schermen en een inductielader voor je telefoon: het zit er allemaal in.

De motor

De Jesko heeft een enorme krachtpatser als motor aan boord: een 5-liter twin-turbo V8-motor op E85 biobrandstof met een vermogen van 1.600 pk. Met een door Koenigsegg zelf ontworpen 9-traps versnellingsbak (Light Speed Transmission) kan de auto naadloos schakelen en zeer responsief reageren. De bak heeft meerdere koppelingsplaten en is sneller dan een automaat met dubbele koppeling. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld razendsnel direct van de 7e naar de 4e versnelling schakelen, zonder te wachten op synchronisatie. De Jesko is ook uitgerust met een adaptief, actief achterwielsysteem dat de achterwielen tot drie graden in beide richtingen kan draaien voor sneller bochtenwerk, verhoogde wendbaarheid en stabiliteit.

Er worden van de Koenigsegg Jesko Absolut 125 exemplaren gebouwd voor liefhebbers die niet op een centje meer of minder hoeven te kijken. Reken op prijzen vanaf 2,6 miljoen euro. 

Koenigsegg Jesko Absolut-2
Koenigsegg Jesko Absolut-3
Koenigsegg Jesko Absolut-4
Koenigsegg Jesko Absolut-5
Koenigsegg Jesko Absolut-6

Meer informatie over de Koenigsegg Jesko Absolut vind je hier.