eerste werkdag

Je eerste werkdag: what NOT to say

Na jaren ploeteren tijdens je studie, afzien tijdens stages en het visualiseren van je droombaan is het dan eindelijk zover: je eerste officiële werkdag. Wij zijn hartstikke trots op je! En omdat jij natuurlijk zo snel mogelijk tot de club succesvolle Lifestyle NWS Business Ladies wil behoren, hebben wij een aantal belangrijke tips voor je. Deze tips hebben geen betrekking op de dingen die je vooral wel moet doen, maar op de dingen die je vooral NIET moet doen (in dit geval zeggen) tijdens je eerste werkdag. 

“Dat is niet hoe ik het geleerd heb..”

Op dit soort opmerkingen zit geen enkele leidinggevende te wachten wanneer iemand net voor de eerste dag aanschuift. Sta positief en open minded tegenover een werkwijze die je misschien niet gewend bent, als je na toepassing hiervan nog steeds van mening bent dat het efficiënter kan, kun je dat altijd (na een paar weken) aankaarten.

“Ja, dat weet ik allemaal wel…O, dat doe ik altijd zo omdat…”

Gedraag je bescheiden doch assertief. Een eerste indruk als betweter is nooit een goede…

“Dat lijkt me onlogisch”

Dat kun jij absoluut vinden, houd dit echter voor je op je eerste dag. Het is beter om te vragen waarom iets op een bepaalde manier gaat, wellicht dat de puzzelstukjes dan ineens wel op hun plaats vallen. En nogmaals: mocht je na een paar weken van mening zijn dat jij een efficiëntere wijze kunt invoeren, dan is het natuurlijk alleen maar goed om dit bespreekbaar te maken.

“Wie kan ik vertrouwen en wie kan ik beter mijden?”

Roddelen op je eerste werkdag is een absolute no-go! Neem de tijd om iedereen binnen het bedrijf te leren kennen en vorm op basis hiervan je eigen meningen.

“Waar kan ik nu ik hier werk allemaal voordeel krijgen?”

Stel deze vragen niet op je eerste werkdag, dan lijkt het net of je de nieuwe baan vooral hebt aangenomen om te kunnen profiteren van alle voordelen die de betreffende baan met zich meebrengt. Deze vragen kun je later altijd nog stellen aan een collega en vaak hoef je ze niet eens te stellen omdat dit soort dingen uitgebreid beschreven staan in de werknemersgids of op het intranet van het betreffende bedrijf.

“Mijn vorige werkgever/collega was echt een drama..”

Ook al ben jij er heilig van overtuigd dat dit zo was, of zeg je dit alleen maar om je nieuwe baas/collega een goed gevoel te geven, het komt ontzettend onprofessioneel over om dit soort dingen te zeggen.

Heel veel succes tijdens je eerste werkdag, het gaat helemaal goedkomen!

xoxo

Team Lifestyle NWS

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!