Investeer in soft skills als je hogerop wilt komen

Soft skills zijn belangrijker dan vaktechnische kennis als je de overstap van management naar directie wilt maken.

Onderzoek van Springest en Nidap toont aan dat directieleden in Nederland weinig waarde hechten aan vaktechnische trainingen en cursussen. Terwijl 44 procent van het lager management en 35 procent van het middle management hier nog waarde aan hecht, is slechts 14 procent van de ondervraagde directieleden nog bezig met vaktechnische ontwikkeling. Wil je dus de overstap maken van management naar directie? Dan zijn dit de belangrijkste vaardigheden voor een directeur:

  1. Coachende vaardigheden
  2. Leidinggevende vaardigheden
  3. Communicatieve & projectmatige vaardigheden

Maar waarom zijn juist coachende en leidinggevende vaardigheden zo belangrijk?

Eigen talenten

Wietske van der Klein – Pure Talent, Beste Opleider van Nederland 2016: ‘De ontwikkelingen in het bedrijfsleven richten zich steeds meer op zelfsturende teams. Daardoor moeten directieleden een coachende rol aannemen zodat ze mensen motiveren om vanuit hun eigen talenten te gaan werken. De inhoud laat je aan je medewerkers over – daar hoef jij je niet meer mee te bemoeien. Door deze soft skills te ontwikkelen, verhoog je tegelijkertijd jouw persoonlijke effectiviteit als directeur, evenals de effectiviteit van de medewerkers onder je. Jij kunt ze met deze soft skills namelijk beter faciliteren om ze vanuit hun eigen talenten te laten werken.’

Communicatieve vaardigheden

Ondanks het belang dat directeuren hechten aan communicatieve vaardigheden, wordt er weinig actie ondernomen op het ontwikkelen hiervan. Voor coaching, leidinggeven en projectmanagement wordt de meeste opleidingsinformatie opgevraagd, terwijl er zelden informatie wordt opgevraagd over communicatieve vaardigheden.

Anneke van Rooij – Jacobs & van Rooij Management Ondersteuning, Beste Opleider categorie Communicatie 2016: ‘Dat is nu juist zo’n zonde! Alles in het leven, en zeker het runnen van bedrijven, doe je door middel van communicatie. Iedereen heeft zijn eigen realiteit en die kan verschillen met de realiteit van een ander. De mensen op de werkvloer kijken anders tegen dingen aan dan een manager, en managers zien dingen op hun beurt weer anders dan de directie. De crux is dat het snappen van die verschillen – en elkaars standpunten – nu juist erg belangrijk is. De directie bepaalt, maar hun besluit wordt alleen door een heel bedrijf gedragen als er ook begrip is vanuit alle lagen onder de directie.’

Hetzelfde onderzoek heeft ook aangetoond dat er bepaalde bedrijfssectoren zijn waarin jij je beter kunt onderscheiden door je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Dat er binnen de zorg veel wordt ontwikkeld op het punt van zelfsturende teams is niets nieuws, maar in de sectoren financiële dienstverlening en transport & logistiek wordt extra veel waarde gehecht aan communicatieve vaardigheden. Investeer dus in je soft skills – en in deze sectoren vooral in communicatieve vaardigheden – als je hogerop wilt komen.

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!  
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!