laminaatvloer

Inspiratie voor een nieuwe laminaatvloer

De kwaliteit en het uiterlijk van laminaat is al lang niet meer zo als het vroeger was. Tegenwoordig is het visuele aspect zo verbeterd dat het op het eerste gezicht vaak niet meer te onderscheiden is van een echt houten vloer. Laminaat heeft de uitstraling van een echte houten vloer, maar heeft de praktische voordelen van een laminaatvloer. 

De voordelen van een laminaatvloer

Laminaat werd in 1977 eigenlijk pas voor het eerst gebruikt voor vloeren. Een laminaatvloer bestaat uit vier basislagen die samengevoegd zijn: de toplaag, de dessinlaag, de HDF laag en de dragerlaag. Het samenvoegen van deze vier basislagen zorgt ervoor dat een laminaatvloer ontzettend sterk is.

Door de beschermende toplaag zijn laminaatvloeren eveneens makkelijk in het onderhoud, het vuil dringt niet door in het hout dus met een vochtige doek of dweil houd je je vloer tientallen jaren in goede staat. Daarnaast is laminaat eenvoudig te leggen, dankzij het handige kliksysteem passen alle planken als een puzzel in elkaar. En last but not least: het is een stuk goedkoper dan een echt houten vloer.

Soorten Laminaatvloer

Dankzij de nieuwste technieken is een laminaatvloer niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Zelfs het reliëf van echt hout, de noesten, barsten en scheurtjes, worden perfect nagebootst. Kortom: de structuur van laminaat is alles bepalend. Er zijn vijf verschillende structuren laminaatvloer die we hieronder even voor jullie op een rij gezet hebben:

  • Woodgrain: heeft een lichte structuur die zichtbaar is door kleine groefjes in de toplaag, het geeft een natuurlijk idee van een lichte fictieve houtnerf.
  • Handscraped: een structuur die het laminaat een uiterlijk geeft van een met de hand geschaafde houten plank.
  • Embossed: een fictieve structuur die goed zichtbaar is in het laminaat en hierdoor natuurgetrouw overkomt.
  • Embossed in register: dit geeft een structuur die precies overeenkomt met het dessin. Hier zijn dan ook bijvoorbeeld de nerven en noesten voelbaar aanwezig.
  • Chrome Zone: deze structuur biedt ten opzichte van de andere structuren ook nog extra glans en definitie.

Wanneer je gekozen hebt voor de structuur van je nieuwe laminaatvloer, kun je kiezen voor de afwerking van het laminaat. Zo geeft een V-groef die langs de gehele lengte en breedte van het laminaat loopt, het uiterlijk een echte houten vloer ligt. Of een U-groef, die het effect van echt voegwerk bij een stenenvloer perfect nabootst.

Kiezen

Weet je inmiddels precies wat je wil? Dan is het tijd voor het leukste onderdeel van dit proces: kijken wat er allemaal verkrijgbaar is binnen jouw persoonlijke voorkeuren! En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook even hoe je bijvoorbeeld je woonkamer verder aan kunt kleden met behulp van ons artikel vol luxe woonkamer inspiratie.

 

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KARWEI.
Image: Rawpixel
Meer design artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS designrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!