koffiebonen

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Er gaat niets boven een heerlijk kopje koffie, gemaakt van verse koffiebonen. Wist jij dat er wereldwijd zo’n 60 verschillende soorten koffiebonen bestaan? Gelukkig valt de keuzestress hard mee; slechts twee hiervan zijn namelijk geschikt voor consumptie: Arabicabonen en de Robustabonen. Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen deze twee koffieboonsoorten? Grofweg kun je stellen dat de Arabicaboon een verfijnde zoet en zure smaak geeft en de Robustakoffieboon voornamelijk een stevige en bittere smaak met zich mee brengt. Wij leggen het je in dit artikel uit. 

Arabicabonen

De plant waaraan deze bonen groeien, vind je op grote hoogtes. Dit kan op de minimale hoogte van 600 meter, maar de voorkeur gaat uit naar de 1500 meter of zelfs hoger. De Arabica koffieplant groeit in hoger gelegen streken rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika. 

De smaak van Arabicabonen is zacht en aromatisch met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Arabicakoffie is door de toegankelijk zachte smaak de meest gedronken koffie wereldwijd. Zo bestaat de huidige koffiemarkt voor ongeveer 70 procent uit Arabica en 30 procent uit Robusta.

Goed om te vermelden is wel dat de grond waarop de koffieboon groeit veel invloed heeft op de smaak van de koffie. Zo heeft een Arabicaboon uit Brazilië heel andere smaakaccenten dan een Arabicaboon uit Ethiopië.

Robustabonen

Robusta koffieplanten groeien daarentegen in veel lager gelegen streken en kunnen hierdoor veel beter tegen hitte en droogte. Zuid-Oost Azië is de plek waar je deze planten kunt vinden. Zowel de Arabicaplant als de Robustaplant hebben overigens tropische temperaturen nodig. 

Koffie gemaakt van Robustabonen is een stuk krachtiger en bitterder dan Arabicakoffie. Koffie volledig gemaakt van Robusta koffiebonen komt hierdoor ook bijna niet voor. De smaaktonen neigen naar graanachtig en houtachtig. Robustabonen worden wel vaak gebruikt in verschillende koffiemelanges voor net wat meer pit en bitterheid. Ook bij Robustabonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst.

Het grote verschil in smaak tussen beide koffieboonsoorten, is te wijten aan het verschil in hoogte waarop de koffieplanten groeien. Doordat de Robusta planten zo laag groeien, maken de bonen veel meer cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes.

Het cafeïnegehalte van Arabica en Robusta koffiebonen

Zoals je hierboven al een beetje kunt lezen, loopt het cafeïnegehalte van beide koffieboonsoorten zeer uiteen. 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een koffieplant cafeïne aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. De Robustaplant komt door de lagere ligging veel meer in aanraking met dergelijke parasieten en ziekten en maakt hierdoor veel meer cafeïne aan. 

Omdat de Arabicaplanten op extreme hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan mogelijke ziektekiemen. De Arabica koffiebonen bevatten om die reden minder cafeïne dan de Robusta koffiebonen. 

Het belangrijkste verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte en dit is weer allesbepalend voor het smaakprofiel. Houd jij van een zachte aromatische koffie? Dan is koffie gemaakt van 100% Arabicabonen de beste keuze voor jou. Vind jij pittigere koffie met een bittertje lekker? Dan kun je het beste kiezen voor koffie gemaakt van koffiemelanges die beide koffiebonen bevatten.