Hennessey Venom F5

Hennessey Venom F5 snelste supercar

Nog een paar dagen, dan is het zover: het wereldwijde debuut van de productieversie van de Hennessey Venom F5 is op 15 december. Drie jaar geleden zagen we al de eerste uitvoering van de Venom F5 en tot nu heeft Hennessey verder gesleuteld aan het model. Wat is er zo bijzonder aan deze auto?

Topsnelheid boven de 500 km/h

Nou, wat dacht je van een topsnelheid van boven de 500 km/h? Er komt geen elektromotor aan te pas, de Venom F5 heeft een 6,6-liter twin-turbo V8 motor achter de voorstoelen liggen met een enorm vermogen: 1.842 pk. Waanzin natuurlijk, zowel dat vermogen als die snelheid. Toch gaat Hennessey er 24 stuks van bouwen, 12 voor de Verenigde Staten en 12 voor kopers uit de rest van de wereld. 

Hennessey Special Vehicles

John Hennessey in Sealy, Texas startte in 1991 met zijn bedrijf, dat bestaat uit Hennessey Performance (HPE), de Tuner School en het Lonestar Motorsports Park. Alles is gericht op het tunen van sportwagens en het bereiken van maximale snelheidsprestaties. In 2017 startte Hennessey met een nieuwe tak, Hennessey Special Vehicles. In deze afdeling is de Hennessey Venom F5 ontwikkeld. 

Hennessey Venom F5 

Op 1 november 2017 presenteerde Hennessey op de Amerikaanse SEMA Show in Las Vegas de eerste versie van de Venom F5. Die bestond toen eigenlijk alleen uit het koetswerk, er zat nog geen motor en interieur in. Het chassis en de carrosserie van de productieversie zijn vrijwel geheel van koolstofvezel gemaakt. De monococque is beresterk en superlicht met z’n 86 kilo. Het totaalgewicht van de auto is slechts 1.338 kg.

De F5 in de naam Hennessey Venom F5 is afgeleid van de Fujita schaal van tornado’s; F5 op die schaal houdt in een windsnelheid tussen de  420-512 km/h. 

Motor

De motor is er eentje van de klassieke Amerikaanse V8 school. De 6.6 L twin-turbocharged V8 is een combinatie van high-tech en lichtgewicht motorcomponenten. Geef je vol gas, dan klinkt er een furieus geluid. Hennessey geeft de motor daarom de naam Fury. Het bedrijf heeft de motor zo ontworpen dat de inlaatluchttemperaturen uit de turbo’s sterk verlaagd worden, wat dan weer zeer gunstig is voor de verbranding. De motorprestaties zijn ongekend: van 0-300 km/h in minder dan 10 seconden en van 0- 400 km/h in ongeveer 20 seconden. En dan die maximumsnelheid van meer dan 500 km/h! 

De krachten van de motor van de hypercar gaan middels een 7 traps automatische versnelling naar de achterwielen. 

Hennessey begint in het tweede kwartaal met de productie van de Hennessey Venom F5, de 12 exemplaren voor de Amerikaanse markt zijn al verkocht, wil je er ééntje van de overige 12 hypercars, dan moet je snel zijn. Reken wel op een aanschafprijs van € 1.5 miljoen, ex belastingen natuurlijk…

Hennessey Venom F5-2
Hennessey Venom F5-3
Hennessey Venom F5-4
Hennessey Venom F5-5
Hennessey Venom F5-6
Hennessey Venom F5-7
Hennessey Venom F5-8
Hennessey Venom F5-9
Hennessey Venom F5-10
Hennessey Venom F5-11
Hennessey Venom F5-12
Meer auto artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!