Fisker Ocean

Fisker Ocean

Fisker Inc is de onderneming van Henrik Fisker, een Amerikaanse autodesigner met Deense roots. Van zijn hand zijn bijvoorbeeld de BMW Z8, Aston Martin DB9 en Aston Martin V8 Vantage. Onder eigen naam produceerde hij de Karma, een plug-in hybride sportwagen. Uiteindelijk leidde dit tot een faillissement, maar Fisker is terug, en hoe! Elon Musk van Tesla is een waaghals, maar Fisker overtreft hem. Hij heeft zich ten doel gesteld om van z’n splinternieuwe elektrische SUV, de Fisker Ocean, tussen 2022 en 2027 een miljoen exemplaren te gaan produceren in Europa, China en de VS. Grootspraak? Dat dachten we van Musk ook. In ieder geval; het productiemodel van de Ocean is begin januari op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas gepresenteerd en detailinfo volgt op de komende autobeurs van Geneve. Reserveren kan al wel middels een aanbetaling van 250 dollar, begin 2022 is de aflevering te verwachten.

Ocean

De Ocean is dus een elektrisch aangedreven SUV. Maar wel een hele mooie om te zien. Daarnaast heeft de auto nog een aantal sterke ijzers in het vuur. De prijs is een heel belangrijke; in de VS kost de Ocean vanaf 37.499 dollar, en na aftrek van overheidssubsidie 29.999 dollar. Die subsidie is Tesla kwijt omdat het meer dan 200.000 exemplaren heeft verkocht in de VS. Hierdoor is de Ocean aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een Tesla Model Y. Er worden ook zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt in de Ocean. Denk aan oude t-shirts, opgeviste plastic flessen uit de oceanen etc. In ieder geval worden in het interieur geen dierlijke producten verwerkt. 

De buitenkant

Het design is origineel te noemen met die 20-inch (optie 22-inch) grote wielen, de vorm van de achterste zijramen en de zonnepanelen op het dak. Met één druk op de knop kun je alle ramen laten zakken, op de voorruit na. Dus ook het raam van de achterklep. Fisker noemt dit de ‘California Mode’, voor als het buiten erg heet is en je het liefst in een open wagen rijdt met bescherming tegen de zon. 

De binnenkant

De binnenkant van de Ocean oogt simpel. Eigenlijk zoals ook bij Tesla. De meeste functies om de auto te bedienen zitten op een groot aanraakscherm op het dashboard. Grappig is dat je op een head-up display songteksten kunt laten tonen van je favoriete liedjes en op de muziek mee kunt zingen. Lekker met z’n allen Karaoke.

Aandrijving

De Ocean wordt aangedreven met een 80 kWh accupakket. Voldoende voor 300 pk en een gemiddelde actieradius van zo’n 450 km. Je hebt de keuze uit achter- of vierwielaandrijving. Sprinten naar de 100 km/h is binnen 2,9 seconden mogelijk. 

Abonnement

Fisker biedt de mogelijkheid om, in plaats van kopen, een abonnement op de Ocean te nemen. Voor 379 dollar per maand kun je na een starttarief van 2.999 dollar rijden. Het maakt dan niet uit hoe lang je de auto gebruikt, mits het jaarkilometrage maar onder de 48.000 km blijft. Theoretisch kun je hem na één (dure) maand alweer zonder verdere kosten inleveren. 

Al dan niet een abonnement; Fisker haalt je auto bij onderhoud of storing aan huis af en brengt hem ook weer terug. Wel zo makkelijk. 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!