Fisker Ocean

Fisker Ocean

Al in oktober 2019 presenteerde Fisker het studiemodel van de elektrisch aangedreven Fisker Ocean en nu is dan eindelijk bekend wanneer en waar het eerste exemplaar in definitieve vorm uit de fabriek komt rollen. Dat het zo lang geduurd heeft komt vooral doordat Fisker een geschikte productiepartner moest vinden. Fisker heeft wel een ontwerpafdeling in San Francisco maar geen eigen productiebedrijf. Op de komende Los Angeles Auto Show in november 2021 gaat Fisker de definitieve uitvoering van de Fisker Ocean presenteren en op 17 november 2022 wordt het eerste exemplaar gebouwd door het Oostenrijkse Magna Steyr in Graz.

Dit bedrijf heeft veel ervaring met het produceren van auto’s voor automerken, de teller staat al op meer dan 3,7 miljoen voertuigen en er is nog productieruimte beschikbaar in de Co2-neutrale faciliteit in Graz. Fisker sloot met Magna Steyr een uitgebreide overeenkomst over geplande volumes, productiekosten en kwaliteitsstatistieken tot het eind van de geplande levenscyclus van de Ocean in 2029. Overigens wil Fisker tot 2025 nog drie andere modellen in productie brengen.

Henrik Fisker

Fisker Inc is de onderneming van Henrik Fisker, een Amerikaanse autodesigner met Deense roots. Van zijn hand zijn bijvoorbeeld de BMW Z8, Aston Martin DB9 en Aston Martin V8 Vantage. Onder eigen naam produceerde hij de Karma, een plug-in hybride sportwagen. Uiteindelijk leidde dit tot een faillissement, maar Fisker is terug, en hoe! Fisker’s missie is om ’s werelds meest aantrekkelijke en duurzame voertuigen te creëren. Dus Co2-neutraal produceren, elektrisch aangedreven en zoveel mogelijk gebruik maken van ecologisch verantwoorde materialen. Denk aan oude t-shirts, opgeviste plastic flessen uit de oceanen etc. In ieder geval worden in het interieur geen dierlijke producten verwerkt. 

Fisker Ocean

De Fisker Ocean is een flinke SUV met een lengte van 4,64 meter. Fisker wil z’n auto’s er aantrekkelijk laten uitzien en dat is voor de Ocean zeker gelukt! Een ander sterk pluspunt is z’n prijs.   In de VS kost de Ocean vanaf 37.499 dollar, en na aftrek van overheidssubsidie in de meeste staten 29.999 dollar. Die subsidie is Tesla kwijt omdat het meer dan 200.000 exemplaren heeft verkocht in de VS. Hierdoor is de Ocean aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een Tesla Model Y. In Duitsland gaat de Ocean een vanaf prijs krijgen van € 32.000.  

De buitenkant

Het design van de Ocean is origineel te noemen met die 20-inch (optie 22-inch) grote wielen, de vorm van de achterste zijramen en de zonnepanelen op het dak. Met één druk op de knop kun je alle ramen laten zakken, op de voorruit na. Dus ook het raam van de achterklep. Fisker noemt dit de ‘California Mode’, voor als het buiten erg heet is en je het liefst in een open wagen rijdt met bescherming tegen de zon. De Fisker Ocean maakt gebruik van een door Magna Steyr ontwikkelde elektrische voertuigarchitectuur, door Fisker aangepast voor z’n FM29-platform.  

De binnenkant

De binnenkant van de Ocean oogt simpel. Eigenlijk zoals ook bij Tesla. De meeste functies om de auto te bedienen zitten, op een groot aanraakscherm op het dashboard. Grappig is dat je op een head-up display songteksten kunt laten tonen van je favoriete liedjes en op de muziek mee kunt zingen. Lekker met z’n allen Karaoke. En natuurlijk is het een “vegan interieur”  vol met ecologisch verantwoorde materialen.

Aandrijving

De Fisker Ocean wordt aangedreven door een 300 pk sterke elektromotor, gekoppeld aan een 80 kWh accupakket, goed voor een actieradius van zo’n 450 km. De meest krachtigste uitvoering van de Ocean heeft vierwielaandrijving en twee elektromotoren aan boord, in totaal 544 pk sterk en in staat om in 2,9 seconden van stilstand naar 100 km/h te sprinten. 

Laat maar komen die Fisker Ocean! Benieuwd wat z’n prijs in Nederland wordt…

https://youtu.be/i4IH1mRjCfw
Fisker Ocean-2
Fisker Ocean-2-1
Fisker Ocean-4
Fisker Ocean-5
Fisker Ocean-6
Fisker Ocean-7
Fisker Ocean-8
Fisker Ocean-9

Kijk voor meer informatie op www.fiskerinc.com.