fitste_steden_van_Nederland

Dit zijn de 10 fitste steden van Nederland

Een fit lichaam hebben en onderhouden is voor ons Lifestyle NWS business ladies van groot belang, het zorgt ervoor dat wij ons drukke leventje vol kunnen blijven houden. Wij merken om ons heen dat vakanties dan ook al lang niet meer alleen bestaan uit dagen passief op het strand liggen, een actievere vakantiestijl staat steeds vaker hoog op ons verlanglijstje. En dat kan natuurlijk ook gewoon in ons eigen prachtige landje. Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur heeft onderzocht wat op dit moment de fitste steden van Nederland zijn en brengt ons op de hoogte van de vele actieve mogelijkheden in deze prachtige steden. 

“We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Onderstaande steden hebben alle factoren in huis voor een heerlijk relaxed en toch actief verblijf”, aldus Holidu.

1. Haarlem – Fit score: 7,45

Sportlocaties: 8,92 | Fastfood: 5,98 | Gezond gewicht: 8,57

De nummer 1 van deze lijst is Haarlem. Haarlem biedt volop sportmogelijkheden en de diversiteit hierin is enorm, van tennis tot Barre (Een combinatie van ballet, yoga en pilates). Toevallig binnenkort van plan een bezoekje te brengen aan deze stad? Dan kun je direct meedoen aan de Grachtenloop, een prachtig hardloopevenement. Grappig feitje over Haarlem: fastfoodrestaurants zijn hier zwaar ondervertegenwoordigd vergeleken met de rest van Nederland. 

2. Amsterdam – Fit score: 7,12

Sportlocaties: 7,93 | Fastfood: 6,31 | Gezond gewicht: 8,57

Wij waren zelf best verbaasd, maar Amsterdam staat op de tweede plaats. Er is een mooi evenwicht tussen het aantal sportlocaties, fastfoodrestaurants en het gezonde gewicht van de Noord-Hollanders. Sporten in Amsterdam? Binnen, buiten en op het water, keuzes genoeg.

3. Alkmaar – Fit score: 7,11

Sportlocaties: 9,90 | Fastfood: 4,31 | Gezond gewicht: 8,57

In Alkmaar zijn iets meer fastfoodrestaurants te vinden, maar daarentegen zijn er extra veel sportlocaties te vinden. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de sport Kolven? Deze sport stamt uit de late middeleeuwen. Bij deze sport probeer je met slaghout de bal tegen een paal te slaan, of met de bal zo dicht mogelijk bij de paal te eindigen. Heel iets anders: breng een bezoekje aan het trampolinepark!

4. Utrecht – Fit score: 7,06

Sportlocaties: 8,84 | Fastfood: 5,28 | Gezond gewicht: 10

In de provincie Utrecht hebben bewoners het gezondste gewicht van Nederland. Yoga, pilates en crossfit zijn hier erg populair en er worden veel sportevenementen georganiseerd; van zwemtochten tot hockeytoernooien. Tip voor een dagje Utrecht: een kanotocht over de grachten! Al met al staat Utrecht qua fitheid op een vierde plaats.

5. Maastricht – Fit score: 6,99

Sportlocaties: 8,41 | Fastfood: 5,57 | Gezond gewicht: 0,83

Interessant feitje: Maastricht scoort niet best in de provincie Limburg qua inwoners met een gezond gewicht. De vele sportlocaties en de geringe fastfoodgelegenheden zorgen er echter voor dat Maastricht in deze lijst toch de nummer 5 behaalt. Tip voor een leuke activiteit: een running tour! Hardlopen door de stad met een mooi verhaal erbij.

6. Zoetermeer – Fit score: 6,92

Sportlocaties: 5,86 | Fastfood: 7,98 | Gezond gewicht: 2,86

In Zoetermeer zijn weinig fastfoodrestaurants aangetroffen en het aantal sportlocaties ligt net boven het gemiddelde. Opvallend is dat de vechtsporten erg populair zijn in deze regio. Avontuurlijk weekendje weg? In klimpark Ayers Rock klim je tot wel 17 meter de boom in, of daag je ski skills uit op de steilste indoor piste van Europa.

7. Delft – Fit score: 6,62

Sportlocaties: 6,75 | Fastfood: 6,50 | Gezond gewicht: 2,86

In Delft zijn de sporten squash, boksen en hockeyen erg populair, zo blijkt uit het onderzoek. Opvallend voor deze stad is de slechte score als het gaat om het gezonde gewicht. Net als in Zoetermeer kun je hier trouwens goed terecht voor een avontuurlijk weekendje weg in eigen land. 

8. Den Haag – Fit score: 6,59

Sportlocaties: 6,55 | Fastfood: 6,63 | Gezond gewicht: 2,86

Den Haag staat op nummer 8. In deze stad is een bijzonder en sportief concept te vinden. Hidden Gyms geeft je de mogelijkheid om te sporten op ongewone locaties in Den Haag. En natuurlijk is het strand van Scheveningen om de hoek, aantrekkelijk voor veel watersporters.

9. Groningen – Fit score: 6,55</2>

Sportlocaties: 10 | Fastfood: 3,09 | Gezond gewicht: 2,98

Groningen scoort het beste qua hoeveelheid sportgelegenheden. Echter, door de slechtste ranking op het gebied van fastfood in dit lijstje, komt Grongingen qua fitheidsfactor niet verder dan een negende plaats. Leuk feitje: Groningen bracht een aantal belangrijke sportgrootheden voort. In Sauwerd, is zwemster Ranomi Kromowidjojo geboren en ook  voetballer Arjen Robben kwam hier in de buurt ter wereld. 

10. Amersfoort – Fit score: 6,53

Sportlocaties: 6,42 | Fastfood: 6,64 | Gezond gewicht: 10

Last but not least, onze Daniëlle is hier geboren en getogen: de prachtige historische stad Amersfoort. De Keistad is van alle markten thuis; je kunt er tal van binnen- en buitensporten beoefenen, of je vergapen aan de prachtige binnenstad en de Muurhuizen tijdens een heerlijk dagje shoppen. Naast de gezellige muziekfestivals in de stad kun je hier ook nog een medaille scoren tijdens de marathon of triatlon. 

Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?

Voor elk van de 33 grootste steden (boven 75.000 inwoners) werd in mei 2019 een telling van sportcentra uitgevoerd, sportscholen, sporthallen, yoga- en vechtsportcentra, voetbal- en hockeyverenigingen, sportvelden en zwembaden in elke stad omvat. Hierbij is gebruik gemaakt van Google’s database en het handmatig filteren van valse positieve uitkomsten. Daarnaast zijn fastfoodrestaurants geteld met behulp van de databases van Google en TripAdvisor. Ook is rekening gehouden met de gegevens uit de Gezondheidsmonitor van het cbs, die het overgewicht aangeeft per provincie, waarbij het percentage inwoners met een gezond gewicht is berekend. Deze gegevens zijn meegenomen in de berekening voor iedere stad binnen deze provincie. Elke stad heeft een standaardscore van 0 tot 10, waarbij de steden met het hoogste percentage sportcentra per inwoner, het laagste percentage fastfood restaurants per inwoner en het hoogste percentage inwoners met een gezond gewicht worden beloond. De ranking is uitgevoerd op basis van deze genormaliseerde score.

Meer travel artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS travelrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!