Tomaso P72

De Tomaso P72

Begin juli werd op het Goodwood Festival of Speed de De Tomaso P72 op onthuld. Een grote verrassing, want werd het roemruchte sportwagenmerk De Tomaso jaren geleden al niet failliet verklaard? Dat klopt, maar de zakenman Norman Choi uit Hongkong kocht de merkrechten en liet designer Jowyn Wong (voorheen werkzaam voor McLaren) in alle stilte een nieuw model ontwerpen, de P72. Het moest een modern en aerodynamisch design hebben en retro kenmerken hebben van de oude P70. Wong slaagde glansrijk met de splinternieuwe De Tomaso P72, de sportwagen heeft een tijdloze vormgeving en doet denken aan Le Mans-auto’s uit de jaren zestig. De auto wordt gebouwd in een oplage van 72 exemplaren.

De Tomaso

Het oorspronkelijke bedrijf De Tomaso werd eind jaren vijftig opgericht door Alejandro de Tomaso, een Argentijnse autocoureur. In het Italiaanse Modena werd een autofabriek gebouwd waaruit in de loop der jaren een aantal fantastische sportwagens rolden. Bekendste modellen zijn de De Tomaso P70 en de De Tomaso Pantera. Daarnaast bouwde Alejandro een industrieel conglomeraat met daarin merken als Ghia, Innocenti, Vignale, Moto Guzzi en Benelli. Ook was hij eigenaar van Maserati in de periode 1975 tot 1993. Voor het Formule 1 team van Williams ontwikkelde hij race-auto’s. Nadat Alejandro de Tomaso in 2003 overleed was het met het autobedrijf De Tomaso ook snel afgelopen.

Buitenkant 

De twee-zitter P72 heeft een schitterend design met die vloeiende lijnen, een mix van klassiek en ultramodern. Die blinkende koperkleurige wielen maken het plaatje af. Veel details zijn nog niet bekend gemaakt, het homologatietraject is nog gaande. De buitenkant is grotendeels van carbon gemaakt en dat zal een gunstig effect hebben op het gewicht van de auto.

Interieur 

Het interieur blinkt je tegemoet met dat gepolijst koper en die prachtig gemaakte klokken op het dashboard. De sportstoelen zijn bekleed met mooi gestikt leer. Een leuk detail is de opengewerkte schakelpook, a la Spyker. 

Motor 

Er zit een atmosferische V8 of V12 motor in de P72, gekoppeld aan een handbak. De Tomaso maakt de motoren niet zelf, niet bekend is wie ze levert, maar volgens geruchten komen ze van Ford. 

Probleempje?

Nog voordat de auto officieel onthuld werd heeft de Amerikaanse miljardair James Glickenhaus al een rechtszaak wegens plagiaat aangespannen tegen De Tomaso. Wat blijkt; de P72 lijkt volgens Glickenhaus zoveel op de speciaal voor hem gemaakte one-off Ferrari P4/5 dat er sprake zou zijn van plagiaat. En bovendien zou het interieur gekopieerd zijn van sportwagenfabrikant Pagani. Een gevalletje ouderwets Chinees jatwerk? We zullen het binnenkort wel lezen als de rechtbank tot een uitspraak is gekomen. Wat voor ons als een paal boven water blijft staan; die De Tomaso P72 is werkelijk een schitterende sportwagen.

Prijs 

Bij importeur Louwman Exclusive in Utrecht is de De Tomaso P72 te bestellen voor een prijs van  ongeveer 1.100.000 euro inclusief belastingen. Ze zijn nog niet allemaal verkocht, dus als je snel bent…

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!