concurrentiebeding

Concurrentiebeding, wat is dat?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Concurrentiebeding, wat is dat? Een beding in een contract tussen werkgever en werknemers die aan de overeenkomst zijn gebonden.

Belangrijk voor?

Werkgevers die informatie willen beschermen en werknemers die daaraan gebonden zijn.

Wat houdt het concurrentiebeding in?

Het is een bepaling in je arbeidsovereenkomst waarin staat beschreven aan welke regels je je moet houden als je later bij een andere werkgever gaat werken of voor jezelf begint. Het verbiedt je soortgelijke werkzaamheden bij een concurrent uit te voeren.

Belangrijk om te weten?

Dit is alleen van toepassing als dit schriftelijk is overeengekomen met je werkgever en je een meerderjarige werknemer bent. Voor de werkgever verdient het de voorkeur om de verboden werkzaamheden zo specifiek mogelijk te omschrijven. Als je toch soortgelijke werkzaamheden uitvoert riskeer je hoogstwaarschijnlijk een boete. De hoogte van deze boete is meestal in het contract bepaald.

Geldt het concurrentiebeding ook na het ontslag?

Meestal geldt het concurrentiebeding gedurende je arbeidsovereenkomst en voor de duur van een jaar na beëindiging daarvan. Ook indien je ontslagen bent. De meeste ontslagen worden geregeld in een vaststellingsovereenkomst. Tijdens de onderhandelingen met je werkgever kan je daar nadere afspraken over maken. Het lukt onze arbeidsjuristen de afspraken zo te onderhandelen dat het concurrentiebeding wordt geschrapt.

Heb je vragen over het concurrentiebeding waar jij aan gebonden bent of heb je andere vragen omtrent arbeidsrechtelijke kwesties? Neem contact op met Miss Legal!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?