botanica

Botanica trekt Head Chef Bas Hoog aan en zet in op Dutch Cuisine

De ervaren Bas Hoog is door hotel voco The Hague, waar Botanica Kitchen, Garden & Bar onder valt, aangesteld als Head Chef. Met hem aan het roer en een nieuw menu moet Botanica een toprestaurant worden waar groenten en Nederlandse producten centraal staan.

Achtergrond Head Chef Bas Hoog

Bas Hoog ontdekte zijn liefde voor koken tijdens de feestdagen thuis, toen hij als kleine jongen al van alles op de gourmet begon te bakken, grillen en combineren. Nog onwetend over de glanscarrière die hij zou hebben, later, als kok in de keukens van verschillende gerenommeerde restaurants. Zo leerde Hoog de klassieke beginselen bij Seinpost* van Imko Binnerts, vertrok hij daarna naar Le Cirque en was vier jaar lang souschef van Patrick Kelder bij Crème Crue. Hier kookte Hoog steeds lichter en meer met groenten, iets dat hij bij de restaurants Niven* en Fred** perfectioneerde. Bij voco The Hague is Hoog als Head Chef verantwoordelijk voor restaurant Botanica, Ultramarijn Wonderbar, de banqueting en de room service.

Haagse Dutch Cuisine

Botanica past naadloos bij Hoogs voorliefde voor groenten. Het restaurant opende begin 2022 met de focus op een Nederlandse en duurzame keuken waar koks graag werken met oude keukentechnieken, zoals botanische infusies, fermentatie en pekelen. Hoog: “Ik probeer als chef constant te evolueren, innoveren en vernieuwen. Ik kook vanuit gevoel en mijn gerechten ontstaan vaak spontaan. Omdat we de filosofie van Dutch Cuisine aanhouden, bestaat het nieuwe menu bij Botanica voor 80 % uit groenten en 20 % proteïne en werken we zoveel als mogelijk met Nederlandse producten. We zetten een mooie kaart neer en samen met de service moet dit ervoor zorgen dat Botanica het beste Dutch Cuisine-restaurant wordt van Den Haag.”

botanica-2

Producten uit de Noordzee en het Westland

Botanica staat onder Hoog voor de Hollandsche keuken, dicht bij de natuur. Hij werkt het liefst met producten uit de Noordzee en het Westland. Zo staat er op de nieuwe kaart een gerecht van langzaam in de schil gegaarde gele biet met een crème van gele wortel en kurkuma en een botersaus met mandarijn en zeewier. Of makreel, gegrild op een robatayaki, een Japanse stenen houtskoolgrill. Geserveerd met een lavasolie-karnemelkvinaigrette, koolrabi en witte aalbessen. En zo dicht bij het strand mag een gerecht met duindoorn niet ontbreken. Hoog gebruikt de besjes in een dessert met gekarameliseerde witte chocolade, yoghurtparfait en gemarineerde pompoen.

Het eten, maar ook zeker de hele totaalbeleving, moeten ervoor zorgen dat gasten voldaan uit Botanica vertrekken. Hoog: “En dan echt voldaan in de breedste zin van het woord. Ze moeten natuurlijk genoeg te eten en drinken hebben gehad, maar ook een voldaan gevoel hebben waardoor ze weer terug willen komen, want daar gaat het uiteindelijk om.”

botanica-3

Botanica is gevestigd in hotel voco The Hague, op Kneuterdijk 8 in Den Haag. Voor meer informatie en reserveringen kijk je op botanicarestaurant.nl.

Beeld: Travelconvos | Joey Joëll Oehlers