blauwe druifjes

Blauwe druifjes fleuren de tuin op

Blauwe druifjes, ook wel Muscari genoemd, zijn een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeien. Ze fleuren de tuin op na het gure seizoen. Wil jij komend voorjaar genieten van een bos prachtige blauwe druifjes? Plant ze dan in het najaar tussen oktober en december, vóór de eerste vorst.

Chique naam

Blauwe druifjes is een toepasselijke naam. Ze worden zo genoemd omdat de bloem lijkt op een kleine tros blauwe druiven. De elegante schoonheden staan symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze van dichtbij te kunnen bewonderen. Officieel dragen ze de chique Latijnse naam Muscari. Die naam stamt af van het woord ‘muskus’ vanwege de muskusachtige geur die een aantal soorten geeft.

Populair

Oorspronkelijk komt deze bloem uit het Middellandse Zeegebied, midden-Azië en de Kaukasus. Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten. De kleine belvormige bloemetjes zijn compact geclusterd en zijn meestal blauw van kleur. Op de bloemrandjes staan vaak mooie witte randjes getekend. Wist je dat blauwe druifjes al vanaf 1596 te koop zijn? Ze kostten toen omgerekend wel 4,50 euro per bol.

Bijenmagneet

De bekendste soort is de Muscari armeniacum. De kracht van Muscari armeniacum is dat de plant lange tijd mooi blijft. Daarnaast trekken de bloemen vele bijen aan. Goed voor de biodiversiteit dus. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn de bloemen echter niet altijd blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige soorten. En wist je dat sommige zelfs dubbele bloemen dragen?

Allemansvriend

Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Dat maakt ze geschikt voor elke tuin. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ‘trossen’ bloemen. Wil je in het voorjaar ook van blauwe druifjes genieten? Plant ze dan in het najaar tussen oktober en december, vóór de eerste vorst.

Tips

  • Houd je van opvallend veel kleur in je tuin? Plant dan groepjes van minimaal 25 bolletjes dicht op elkaar. Dat wordt genieten in het voorjaar!
  • Heb je geen tuin, maar wel een terras of balkon? Ook dan kun je van blauwe druifjes genieten. Ze gedijen goed in potten en brengen veel kleur in het voorjaar. Muscari armeniacum wordt hier het meest voor gebruikt.
  • Zijn je vingers iets minder “groen” of houd je gewoon van snel resultaat? Koop dan in het voorjaar blauwe druifjes als bol-op-pot. Deze zijn kant-en-klaar te vinden in het tuincentrum of op de markt. Zet ze in een mooie pot of plant ze in de tuin, en je hebt direct resultaat.
  • Ben je liefhebber van een vrolijke mix? Combineer ze dan met Oosterse anemoon (Anemone blanda).

Images: IBulb
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!