5 small talk en netwerk tips

We hebben het jullie Lifestyle NWS Business ladies al vele malen op het hart gedrukt: First impressions are everything. Ogenschijnlijk simpele eerste gesprekjes kunnen tot belangrijke ontwikkelen in de toekomst leiden. Het voeren van small talk’s en het kunnen netwerken tijdens je sociale leven heeft grote invloed op je professionele groei en ontwikkeling. Daarom hebben wij vandaag een aantal belangrijke tips om deze vaardigheden zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. 

Onthoud namen

Het excuus ‘Ik ben erg slecht met namen’ is echt not done en getuigt eigenlijk van pure desinteresse. Houd je aandacht erbij als iemand zich voorstelt en herhaal de naam direct (leuk je te ontmoeten Sara!). Kijk de ander ook aan wanneer je de naam herhaalt, het zien van een gezicht bij het noemen van de naam zorgt ervoor dat je deze beter onthoudt.

Geef het lange antwoord

Wanneer iemand aan je vraagt wat je doet, antwoord dan niet alleen met ‘Ik werk in de media’. Leg na je werktitel direct uit waar je werkt en wat de functie precies inhoudt. Je geeft je gesprekspartner zo meer handvatten om in te gaan op je antwoord en vragen te stellen. Andersom kun je de ander natuurlijk ook een vraag stellen die een uitgebreider antwoord dan ‘ja’ of ‘nee’ vereist.

Stel meer vragen dan je beantwoordt

Lok je gesprekspartner uit zijn of haar schulp. Stel vragen, geef complimenten. Het geheim van een goed gesprek is om meer geïnteresseerd dan interessant over te komen. Het maakt niet uit hoe geweldig je zelf overkomt, mensen onthouden het nog beter als je hen een goed en zelfverzekerd gevoel geeft.

Houd het positief

Klaag niet, nooit! Ook niet als je gesprekspartner het duidelijk met je eens is. Hij of zij zal je daarna blijven associeren met dat negatieve gesprek. Laat de negatieve dingen achterwegen en benadruk alle positieve zaken zodat men zich ook later die positieve zelfverzekerde dame zal herinneren.

Voel aan wat je wel en niet deelt tijdens een small talk

Je wilt mensen natuurlijk geen ongemakkelijk gevoel geven omdat je erg gesloten overkomt, maar het delen van te persoonlijke problemen gaat echt te ver tijdens een eerste casual gesprek. Probeer aan te voelen wat je op dat moment wel en niet kunt delen. Trust us: de zojuist verbroken relatie van je beste vriendin is alles behalve interessant voor iemand die je net een paar minuten kent. Je kunt ervoor kiezen om persoonlijke informatie met iemand delen, maar houd het luchtig en oppervlakkig, geef iemand net genoeg informatie om het gesprek soepel gaande te houden.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!