5 manieren om de beste versie van jezelf te creëren

Falen, nét op momenten dat je jezelf van je beste kant moet laten zien. Dat maakt het voor een volgende keer nog moeilijker om op een belangrijk moment goed voor de dag te komen. Daarom vijf tips die je kunnen helpen een betere versie van jezelf te creëren.

1. Beoordeel jezelf niet te kritisch

Bekijk de second best versie van jezelf met mededogen. Het lijkt een dooddoener, maar echt, je verhoogt je stress als je jezelf afwijst. Zeg tegen jezelf na een sollicitatie dat je het ondanks de angst die je voelde nog goed hebt gedaan. Bedenk dat vrijwel iedereen na een presentatie dingen bedenkt die hij of zij beter had kunnen doen. Daardoor leer je van een ervaring en doe je het een volgende keer beter.

2. Onderzoek welke waarden je belemmeren

Bescheidenheid is een deugd. Maar als dat je belemmert om iets goeds over jezelf te zeggen, zit je jezelf dwars. Een cellist die bij audities steeds wordt afgewezen, beseft dat hij van huis heeft meegekregen dat hij niet prat moet gaan op zijn talenten. Zijn moeder had een hekel aan opscheppers en vond zijn oudere broer, die ook heel veel kon, vaak arrogant. Als jongere broer wilde hij de afwijzing van zijn moeder voorkomen en durfde daarom niet te schitteren bij een auditie. ‘Mooi gespeeld’, krijgt hij vaak te horen. Maar hij wordt niet geselecteerd, prijzen gaan aan hem voorbij. Hij straalt te weinig uit.

Deze cellist leerde tegen zichzelf te zeggen: ‘Je bent de beste.’ Niet om zich op de borst te kloppen, maar omdat hij echt goed is. Nog een tip: zeg aansporingen tegen jezelf in de jij-vorm en niet in de ik-vorm. Dat schijnt beter te werken, minder twijfel op te roepen.

3. Pak je angst aan

De belemmering voor de beste versie van jezelf is vaak angst. Angst komt voort uit negatieve gedachten: ‘Anderen doen het vast beter.’ ‘Wat stel ik eigenlijk voor.’ ‘Als ik me laat gaan en me echt laat zien, wijzen ze me af.’ Onderzoek wanneer je de angst om jezelf te laten zien eerder hebt ervaren. Ben je uitgelachen in de klas of op het sportveld? Zie de angst als iets van toen. Zo’n angst hoeft niet je leven te bepalen.

Maak in je fantasie een filmpje over jezelf zonder deze angst. Zie heel nauwkeurig voor je hoe je je gedraagt, hoe je contact maakt, wat je vertelt over jezelf en bedenk wat je kwaliteiten zijn. Zie jezelf presteren zonder door de angst in beslag genomen te worden. Bedenk dan de eerste stap die je in het hier en nu kunt zetten.

4. Beweeg je vrijer

Bij een betere versie van jezelf hoort ook een vrijere lichaamshouding. Bevrijd jezelf van een stokstijve versie van jezelf door de avond voordat je de beste versie van jezelf wilt laten zien te dansen, te kickboksen of taarten te bakken. Ritmisch bewegen, of je dat nu doet door dansen, boksen of kneden van het deeg, helpt je te voorkomen dat je bevriest door angst.

Denk de volgende dag, voordat je bijvoorbeeld de auditie doet, terug aan die fantastische dans, boks, of bakervaring en voel weer even de energie door je lijf gaan. Focus dan op de hier-en-nu-situatie waarin je je bevindt en waarin je je thuis en geaccepteerd voelt.

5. Volg je passie

Wat doe je zonder dat het je moeite kost, waarvoor mogen ze je zonder probleem ’s nachts wakker maken, waar loop je warm voor? Verschuif je aandacht van het oordelen over jezelf (‘Laat ik wel het beste van mezelf zien?’) naar de dingen waar je warm voor loopt. Zo maak je contact met je motivatie, je passie, je liefde. Vaak maakt juist dát je overtuigend en oprecht. Dan ben je op je best.

Tekst: Carien Karsten

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!