Workshop: zelf een zilveren sieraad maken

Sieraden, zoals velen van jullie weten kun je mij qua cadeau geen groter plezier doen. Ik heb echter wel mijn eigen stijl en voorkeur. Zo ben ik niet van de ‘hippe’ tijdelijke hypes, maar van de klassieke zilveren, gouden sieraden al dan niet met een glimmend steentje hier en daar. Dit cadeau krijgen is al een feestje opzich, maar hoe bijzonder is het om iets te kunnen dragen wat je zelf gemaakt hebt? Onlangs kreeg ik deze mogelijkheid aangerijkt, ik werd door NOL sieraden uitgenodigd om mijn eigen sieraad te komen maken in hun atelier in Boxtel. En dat is een hele eer want deze workshops worden slechts gegeven aan een zeer select gezelschap. Uiteraard hoefde ik niet lang na te denken over deze uitnodiging.

Wat mooi is mooier maken

En zo parkeerde ik onlangs op een zaterdagochtend mijn Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport op de oprit van het NOL sieraden atelier in Boxtel voor een uitgebreide workshop. Met veel geduld, vakmanschap en oog voor detail hebben edelsmid Jean Jacques Smeijsters en zijn team mij gedurende die dag begeleid van een klein staafje zilver naar een prachtige draagbare armband als eindresultaat.

“Wat mooi is mooier maken; zo zou je onze missie kunnen omschrijven. Uit de mooiste materialen, zilver en goud, vervaardigen wij Dutch design: Nederlandse meesterwerken met klasse. En ons doel daarbij: wat mooi is mooier maken. Wij hebben steeds de vrouw in beeld die dit sieraad gaat dragen en die we met dit sieraad letterlijk mooier willen maken. Door lijnen te volgen en accenten te leggen en daarmee haar karakter stevig te onderstrepen.”

Hoe het Danielle verging

Voordat ik die zaterdag het atelier binnenstapte had ik werkelijk geen idee hoeveel tijd en werk het kost om met de hand een sieraad te vervaardigen. Wauw, wat een bijzondere ambacht. Na een kopje koffie en een hele schaal schuimpjes en pepernoten gingen we aan de slag. Ik heb ontzettend smalle polsen en pas eigenlijk nooit de standaard armbandmaten bij de juwelier, daarom wilde ik graag een armband op maat maken, passend bij mijn persoonlijke stijl en dan ben je bij NOL absoluut aan het juiste adres. Kijk maar even mee..

nol-sieraden_015Eerst maar eens een ontwerp uitzoeken..Dit is overigens maar een klein deel van de collectie, keuzestress!

nol-sieraden_016En dit is het begin van ieder NOL sieraad: een grote rol zilverdraad.

nol-sieraden_017Dit is het secuur gemeten en afgezaagde stukje zilver dat nodig was voor het maken van mijn armband.

nol-sieraden_01

Het ontwerp van mijn armband liep van een smalle vierkante vorm naar een breder uitlopend plat uiteinde. Dat betekende dat ik een aantal stukjes goed moest opmeten en markeren zodat ik wist hoe ik het stukje zilver verder moest behandelen.

nol-sieraden_018De eerste bewerkingsstap, de draad aanpassen qua dikte door het tussen deze rollers door te draaien.

nol-sieraden_019Kiekeboe..Ja dit was een serieus klusje: tot de eerste markering en niet verder. Dit herhalen tot de juiste afmeting bereikt was.

De markeringen stonden er duidelijk op en het staafje had inmiddels de goede afmetingen qua dikte. Op naar de volgende stap!

nol-sieraden_04Aan de slag met de hamer om het staafje in de juiste vorm te slaan!

nol-sieraden_02Een stuk makkelijker gezegd dan gedaan..Deze klus nam behoorlijk wat tijd, bloed, zweet en tranen in beslag;)

nol-sieraden_05Ondertussen kwam Jean Jacques regelmatig kijken of het de goede kant op ging..

nol-sieraden_06Nadat het staafje overal de goede basisvorm had, mocht ik het precies op het gemarkeerde middenstukje doorzagen (op de plek waar later het scharniertje geplaatst zou worden). Op deze foto ben ik de twee losse armbanddelen aan het vijlen om de scherpe randjes te verwijderen en om de oppervlakten gelijkmatiger te maken.

nol-sieraden_020Dit was het resultaat tot dan toe..Nog moeilijk te geloven dat dit uiteindelijk een prachtige armband zou worden..

nol-sieraden_08Tijd om het scharniertje te maken!

nol-sieraden_07Hier waren we bezig met het vast solderen van een iniminie klein buisje dat het uiteindelijke scharniertje zou worden.

nol-sieraden_022Na het solderen moet het armbandje direct (heel kort!) in een zwavel-badje.

nol-sieraden_023De laatste afwerking van het scharniertje. Een heel precies werkje waar mijn hand niet vast genoeg voor was, dat liet ik even over aan de expert ;).

nol-sieraden_024En klaar is het scharniertje, wat een precies werkje!

nol-sieraden_09Na nog een bijvijl- en eerste polijstbeurt kwam er ineens een mooie glans tevoorschijn en begon de uiteindelijke vorm ook zichtbaar te worden. Tijd om de sluiting van de armband te maken! Eerst een klein richeltje maken.

nol-sieraden_010En nadat aan de andere kant een mini-pennetje is gesoldeerd zien we dat de sluiting nu in ieder geval in elkaar past, maar nog geen houvast heeft.

nol-sieraden_011

En daar mag ik persoonlijk voor zorgen door een klein gaatje te boren aan het eind van de richel, zodat het pinnetje daar precies invalt wanneer je de armband sluit. Oefenen was er niet bij, het moest in een keer goed, vandaar mijn gezicht..Uiterste concentratie;)

nol-sieraden_012Nog even goed kijken of de afmetingen kloppen..

nol-sieraden_013En dan de allerlaatste stapjes: uitgebreid polijsten en een laatste badje.

nol-sieraden_014Dit is het prachtige eindresultaat! Ik ben er echt ontzettend blij mee.

Heerlijk om de hele dag van ieder beeldschermpje verlost te zijn en alleen maar met je handen bezig te zijn, ik werd er helemaal zen van. Het eindresultaat is natuurlijk prachtig, maar het arbeidsintensieve proces er naartoe is stiekem nog veel mooier. 

Check voor meer informatie de website www.nol-sieraden.nl. Hier vind je  een groot deel van de huidige collectie en diverse verkooppunten in Nederland waar de Nol-sieradencollectie te koop is.

Over Nol Sieraden

NOL sieraden staat al 50 jaar garant voor tijdloze elegantie en pure eenvoud. Bij NOL sieraden worden in eigen huis vervaardigde ontwerpen met vaardige hand gesmeed tot unieke sieraden. Nederlandse vakmensen smeden hier in het atelier het zilver en goud, of combinaties daarvan, met geduld, vuur en vakmanschap tot een ongekend fraai lijnenspel. Als laatste handeling worden alle sieraden voorzien van de merknaam NOL en het meesterteken van Jean Jacques Smeijsters. De kracht van NOL sieraden? Alles wordt op maat gemaakt en door de erkende juwelier/goudsmid opgemeten om het draagcomfort zo optimaal mogelijk te maken!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!