wond

Wond laten drogen aan de lucht, een mythe?

Het overkomt ons allemaal weleens: een schaafwond door een val- of struikelpartij, een snee van een scherp mes of een (scheer)wondje. Maar hoe verzorg je deze wonden het beste? Over wondverzorging bestaan aardig wat misvattingen die het genezingsproces vaak juist vertragen in plaats van versnellen met zelfs wondinfecties als gevolg. Eén daarvan: wondjes genezen beter als deze aan de lucht worden gedroogd. Maar dit is niet waar. Hansaplast geeft je de ins en outs waarom een pleister een must is voor een goede wondgenezing.

Wondje wel of niet afdekken?

Is het nodig om je wond af te schermen met een pleister of geneest je wond net zo goed in de open lucht? Een goede vraag, want hier is vaak onduidelijkheid over. Uit onderzoek van Beiersdorf blijkt dat maar liefst 25% van de Nederlandse consumenten denkt dat wonden het beste genezen wanneer ze aan de lucht drogen.3 Maar niets is minder waar. Het is erg belangrijk om je wond schoon en beschermd te houden zodat de wond een optimale om- geving heeft om goed te genezen. Na het schoonmaken van een wond kan dan ook het beste een pleister worden aangebracht.

Er wordt vaak gezegd dat pleisters een broedplaats zijn voor bacteriën, maar in werkelijkheid is het precies andersom: wanneer correct aangebracht, werkt een pleister als een barrière om ongewenste bacteriën buiten te houden. Dat is belangrijk, aangezien bacteriën tot infectie van een wond kunnen leiden. Ook beschermen pleisters je wondje tegen pijnlijke wrijving. Hansaplast Bacteria Shield pleisters blokkeren 99% van de bacteriën en bieden effectieve bescherming tegen vuil. Haal dus vooral pleisters in huis!

Maar waarom is drogen aan de lucht niet optimaal?

Regelmatig wordt een wondje vluchtig behandeld zonder het aanbrengen van een pleister. Hierdoor geneest een wond niet optimaal. Zodra de huid beschadigd is, ontstaat er een gemakkelijke ingang voor vuil en bacteriën. Zelfs de kleinste wondjes kunnen geïnfecteerd raken. Ook vormen wonden die aan de lucht drogen doorgaans korstjes. Een goed teken zou je denken, toch? Maar een korstje zorgt ervoor dat nieuw huidweefsel zich, onder deze droge om- standigheden, juist minder goed kan ontwikkelen. Boven- dien wordt het genezingsproces aanzienlijk belemmerd wanneer korstjes worden opengekrabd.

Het is verstandig om een helende wond niet aan te raken, omdat dit kan leiden tot heropening van de wond en het binnenlaten van bacteriën, wat weer kan leiden tot grotere littekens. De oplossing: een pleister. Het beschermt en bevordert genezing totdat de huid haar barrièrefunctie weer heeft hersteld.

Het geheim voor de beste wondverzorging?

Een goede wondverzorgingsroutine is erg belangrijk voor een optimale genezing van de wond. Het is aan te raden om ook bij oppervlakkige wonden – na het schoonmaken van de wond – een pleister aan te brengen. Ook kan je wondhelende zalf aanbrengen. Doordat je hiermee een vochtig wondmilieu creëert, zal de wond nog beter genezen.4 Het geheim voor de beste wondverzorging? Hansaplast heeft een routine samengesteld voor een optimale wondgenezing.

Heb je een wond? Volg deze stappen en je bent good to go!

  1. Maak je wond goed schoon met een wondreinigingsproduct (Bijv. Hansaplast Wondspray)
  2. Breng daarna een pleister of verband aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Hansaplast Sensitive pleisters
  3. Verzorg de wond met een vochtige, wondhelende zalf voor een 2 x snellere wondgenezing (Bijv. Hansaplast Wondhelende Zalf)

*Dit artikel is niet gesponsord, maar wij vonden deze informatie over wondgenezing van Hansaplast nuttig om te delen.