Planten voor een stijlvol gekleurde wintertuin

Winterplanten voor een stijlvol gekleurde wintertuin

In de nasleep van een warm en rijk gekleurde herfsttuin, maken we ons op voor winterwonderland. Want zelfs in de koude dagen kun je je tuin omtoveren tot een bron van leven en sfeer. Creëer je eigen wonderland met de vuurdoorn, Skimmia en kerstroos, planten waar je vrolijk van wordt. En je tuin ook.

skimmia

De vuurdoorn

Pop your color het hele jaar door met de vuurdoorn (Pyracantha). Deze heester heeft donkergroene blaadjes, die in mei/juni gezelschap krijgen van witte bloemen en in de nazomer mooi afsteken tegen de rode besjes. Voordat de bessen verschijnen bloeit de plant in mei-juni met witte bloemen waar de bijen gek op zijn. Zij bevruchten de bloemen waardoor de plant vol met bessen komt te zitten. Vlammend rode, oranje en gele besjes knallen je tuin in, zelfs tijdens de meest grijze maanden. De vuurdoorn is half-bladhoudend.

kerstroos

De Skimmia

Groene blaadjes, glanzende bessen; Skimmia geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en heeft geurende bloemen in de nazomer. Zet ‘m in een in een robuuste pot of direct in de grond en laat de plant één worden met je tuin. De bessen verkleuren in de herfst van groen naar felrood. En in tegenstelling tot veel andere besdragende planten zijn vogels en kleine tuindieren geen grote liefhebbers van de besjes. Die blijven dus lekker lang zitten. De plant wordt maximaal 100-125 centimeter hoog en kun je zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen planten. Zet je hem in een pot, zorg dan voor voldoende afwatering: te veel vocht is een van de weinige dingen waar je Skimmia niet tegen kan. En leuk feitje: de blaadjes van de Skimmia verspreiden een citrusgeur wat zorgt voor een zonnig en optimistisch gevoel.

De kerstroos

Wanneer de hele tuin in winterslaap is, wordt de kerstroos wakker. De kerstroos heet officieel Helleborus niger. Van november tot en met maart trakteert deze stijlvolle plant je op knoppen en grote, platte witte bloemen met een prachtige kroon als hart. De bladeren zijn donkergroen met soms een wat grijze waas en voelen een beetje leerachtig. Sneeuw of vorst doen de kerstroos niets. De plant laat bij vorst weliswaar alles hangen, maar komt vanzelf weer overeind als de temperaturen weer omhoog gaan. Intussen blijft kerstroos bloeien, zowel in de volle grond als in potten en bakken. En een leuk feitje voor alle randstadbewoners met een minder grote tuin of balkon: de plant bestaat in formaten klein genoeg om hem in een hangmand te plaatsen!

 

Heb jij meer tips voor een stijlvolle wintertuin? Laat het ons weten in de comments!

Happy gardening…

xoxo Team Lifestyle NWS

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Bron: mooiwatplantendoen.nl