Windows 10: 5 onbekende functies

Windows 10 heeft vele interessante functies waarvan het bestaan niet voor iedereen duidelijk is, wij hebben daarom een vijftal van deze onbekende functies op een rij gezet.

Je computer terugvinden bij verlies of diestal

Mocht er sprake zijn van verlies of diefstal van je apparaat log dan in op je Microsoft- account. Deze houdt namelijk de laatst bekende locatie van het apparaat bij. Om onbekende redenen is deze functie echter uitgeschakeld, dus je zult hem eerst moeten inschakelen. Dit doe je door naar ‘instellingen’ te gaan, vervolgens ga je naar ‘bijwerken en beveiliging’ en dan klik je op ‘mijn apparaat zoeken’. Nu kun je de functie inschakelen.

Verander de locatie van geïnstalleerde applicaties

Standaard installeert Winsows 10 nieuwe apps in het station (C:). De meeste gebruikers zullen hier weinig problemen mee hebben. Heb je bijvoorbeeld een kleine C- schijf en een grote D- schijf dan wil je de nieuwe apps misschien toch liever op dat andere station installeren. Ga hiervoor naar ‘instellingen’ en dan naar ‘systeem’. Vervolgens klik je op ‘apps en onderdelen’. Je kunt nu de app van je keuze selecteren en vervolgens verplaatsen.

De tijdzone automatisch aanpassen

Je hebt misschien wel eens ondervonden dat je tijd op je computer handmatig moet aanpassen als je naar een gebied met een andere tijdzone reist. In Windows 10 kun je kiezen voor een automatische tijdzone detectie. Zodra je de grens van een tijdzone passeert, verandert de tijd automatisch naar de lokale tijd. Vooral als je veel reist, is dit een hele handige functie. Je schakelt deze functie in door naar ‘instellingen’ te gaan en dan te kiezen voor ‘tijd en taal’. Vervolgens kies je voor ‘tijdzone automatisch instellen’.

Zoek met Cortana

Windows 10 heeft een soort van assistent genaamd Cortana. Met dit programma kun je middels een spraakfunctie heel snel programma’s en documenten zoeken. Daarbij kun je ook opdrachten geven als het inplannen van een afspraak in je agenda of een herinnering instellen. Probleem is alleen dat Cortana nog niet in het Nederlands verkrijgbaar is. Als je het leuk vindt om toch van Cortana gebruik te maken, moet je de regio van je computer instellen op Amerikaans. Dit doe je door in ‘instellingen’ te kiezen voor ‘tijd en taal’ en vervolgens voor ‘regio en taal’.

Het start- menu aanpassen

Windows 10 kent een overvloed aan manieren om het uiterlijk van het menu Start te veranderen. Denk hierbij maar eens aan de kleur of aan de grootte, maar er zijn nog veel meer dingen die je naar eigen smaak aan kunt passen:

  • Het formaat pas je aan door de cursor op de rand van het startmenu te houden. Nu verandert het pijltje in een dubbele pijl waarmee het startmenu in het gewenste formaat kunt veranderen.
  • Je kunt Live-tegels (tegels die updates of slideshows laten zien en regelmatig verversen) in- en uitschakelen door er met de rechtermuisknop op te klikken.
  • Een tegel uit het startmenu verwijderen, doe je door met de rechtermuisknop op de tegel te klikken en te kiezen voor ‘Van Start losmaken’.
  • Als je een app als tegel wilt vastmaken, doe je door in ‘alle apps’ met de rechtermuisknop op de app te klikken en ‘Aan Start vastmaken’ te selecteren.
  • Het formaat van de tegels kun je aanpassen door er met de rechtermuisknop op te klikken en kiezen voor ‘formaat wijzigen’.
  • Je kunt tegels groeperen door erop te klikken en te verslepen naar een andere groep.

Bij het begin beginnen

Wij weten dat onze lezers lang niet allemaal bestaan uit mensen die opgegroeid zijn met een computer of waarvoor het dagelijks gebruik van een computer de normaalste zaak van de wereld is, en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. Wil jij bij het begin beginnen of de basisprincipes nog eens overzichtelijk teruglezen? Dan is het e-book ‘Computerhandleiding voor jong en oud’ zeker iets voor jou. Via de link is dit naslagwerk gratis te downloaden.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!