deepfakes

Wat zijn de gevaren van deepfakes?

Deepfakes verwijzen naar media-inhoud als video’s, afbeeldingen en/of geluidsopnames, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om de inhoud te manipuleren, zodat het lijkt alsof het authentiek is. Deze technologie maakt het mogelijk om mensen in video’s te plaatsen waar ze eigenlijk niet waren, om woorden in iemands mond te leggen die ze nooit hebben gezegd, of om het uiterlijk van een persoon te veranderen. Dit kan grappig en onschuldig zijn, maar deepfakes kunnen ook ernstige gevaren met zich meebrengen.

Misbruik en desinformatie

Het gevaar van deepfakes ligt in het feit dat ze zeer realistische en geloofwaardige vervalsingen kunnen creëren, waardoor het moeilijk wordt om te onderscheiden wat echt is en wat nep. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat deepfakes zelfs je herinneringen kunnen manipuleren door middel van het Mandela-effect. Dit houdt een collectief verkeerd herinnerde gebeurtenis in, die tot stand komt door middel van gemanipuleerde beelden. In dit geval deepfakes. 

Daarnaast kunnen er nepnieuwsberichten gemaakt worden die er zeer geloofwaardig uitzien. Dit kan leiden tot verwarring, wantrouwen in de media en een verdere verspreiding van desinformatie. En als men daadwerkelijk beseft dat het om onjuiste feiten gaat, kan dit leiden tot een klimaat van wantrouwen en onzekerheid. 

Misbruik van identiteit

Ook kan er misbruik gemaakt worden van iemands identiteit. Je kunt namelijk iemands gezicht of stem zo manipuleren, dat het mogelijk wordt om nepvideo’s of audio te maken waarin mensen dingen zeggen of doen die ze in werkelijkheid nooit gezegd of gedaan hebben. Dit kan leiden tot laster, chantage reputatieschade. Maar het kan nog een stapje verder gaan, door bijvoorbeeld een compleet ander gezicht te plakken op een persoon die iets doet of zegt, identiteitsfraude dus. 

Fraude en oplichting

Deepfakes kunnen worden daarnaast gebruikt om mensen te misleiden en hen te laten geloven dat ze te maken hebben met een echte persoon. Dit kan bijvoorbeeld door nepvideo’s te maken waarin een vertrouwd persoon om geld of persoonlijke informatie vraagt. Dit kan leiden tot financiële verliezen en schending van de privacy.

Politieke desinformatie

Deepfakes kunnen ook leiden tot politieke desinformatie. Ze kunnen worden gebruikt om politieke figuren of leiders na te bootsen en hen dingen te laten zeggen of doen die ze eigenlijk niet gezegd of gedaan hebben. Denk bijvoorbeeld aan een deepfake-video van een politicus die compromitterende uitspraken doet of van een bekend persoon die grensoverschrijdende opmerkingen maakt. Dergelijke video’s kunnen snel viraal gaan en hierdoor enorme schade veroorzaken voor de betreffende politicus en zo zelfs verkiezingen manipuleren. 

Hoe deepfakes te bestrijden?

Het tegengaan van deepfakes is een complexe uitdaging. Het is allereerst van groot belang dat er technologische oplossingen worden ontwikkeld om deepfakes te detecteren en bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn digitale handtekeningen, blockchain-technologie en geavanceerde algoritmen. 

Daarnaast is het creëren van bewustwording bij mensen zelf essentieel. Dit zorgt ervoor dat je kritisch blijft ten opzichte van online beeldmateriaal dat je tijdens het browsen op internet tegen kunt komen.

Tot slot is het belangrijk om te zorgen dat het ontwikkelen en distribueren van deepfakes strafbaar wordt. Op deze manier kunnen de makers juridisch vervolgd kunnen worden. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er juridische kaders ontwikkeld worden die het gebruik van deepfakes voor schadelijke doeleinden strafbaar stellen.