vpn-verbinding

Wat is een VPN-verbinding en wat heb je eraan?

Wanneer je online zoekt naar manieren om zo veilig mogelijk op het internet te surfen, kom je waarschijnlijk regelmatig de term VPN tegen. Ook in Nederland hebben wij inmiddels vele mogelijkheden om gebruik te maken van een VPN Nederland service. Maar wat houdt de term VPN-verbinding nu precies in? En de belangrijkste vraag is wellicht: wat heb je eraan? In dit artikel leggen wij het je allemaal uit. 

Wat is een VPN-verbinding?

We beginnen met de vraag wat een VPN-verbinding nu precies is. De consumentenbond legt het op een toegankelijk manier als volgt uit: “Met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde ’tunnel’ aan tussen je digitale apparaat (zoals je computer en je smartphone) en de computers (servers) van een VPN-aanbieder ergens op internet. Bedrijven en overheden kunnen zo je internetverkeer moeilijker aan jou koppelen.” 

Kortom: een VPN-verbinding versleutelt jouw internetgedrag. Hierdoor kun je op een zo anoniem mogelijke manier op het internet surfen. Hierdoor is jouw internetgedrag moeilijk te herleiden naar jou en kunnen zij eveneens niet zien waar jij je op dat moment bevindt. Dit alles kan ontzettend handig en veilig zijn om een aantal specifieke redenen, die wij je nu gaan uitleggen.

Wijzig je ip-adres

Allereerst kan een VPN-service jouw IP-adres vervangen door het IP-adres van lokale VPN-servers. Zo blijft jouw eigen IP-adres onbekend en blijft jouw precieze locatie op dat moment volledig anoniem. Daarnaast kun je zelf uitzoeken waar je wil dat de te bezoeken website denkt dat jij verblijft. 

Dit kan ontzettend handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent in Portugal en je bepaalde Nederlandse programma’s wilt zien, die in het buitenland geblokkeerd worden. Dit heet geoblocking: inhoud die voor het buitenland of specifieke locaties geblokkeerd wordt.

Ook streamingwebsites zoals Netflix en Hulu maken gebruik van geoblocking. Zo kun je bepaalde content per land zien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde seizoenen van een serie wel te zien zijn in Italië, maar niet in Nederland. Maak jij gebruik van een VPN-verbinding? Dan kun je jouw laptop door middel van deze service tijdelijk een IP-adres in Italië aan laten nemen. Dit is meestal zo eenvoudig en ongecompliceerd als het selecteren van het land van waaruit je wilt bladeren via een keuzemenu. Op deze manier denkt Netflix dat jij je in Italië bevindt en kun je gewoon alle aangeboden Italiaanse content in je Nederlandse huiskamer bekijken. En dat werkt natuurlijk ook andersom. 

Daarnaast zijn er natuurlijk ook landen waarbij de internettoegang in het algemeen beperkt wordt. Met een VPN-verbinding, behoudt je volledig je digitale vrijheid door eenvoudigweg een IP-adres in een ander land aan te nemen wanneer je op internet surft.

Bescherm je persoonlijke gegevens

Naast het geven van volledige digitale vrijheid, beschermt een betrouwbare VPN-verbinding je ook. Het houdt je persoonlijke gegevens veilig door de internetverbinding te versleutelen. 

Dit is voor ons de belangrijkste reden om eens uitgebreid aandacht te besteden aan VPN’s. Online beveiliging is in 2023 belangrijker dan ooit en een VPN kan hierbij helpen. Volgens GlobalWebIndex kwam afgelopen jaar nog slechts 21% van het Europese online verkeer tot stand middels een VPN-verbinding en dat is natuurlijk nog ontzettend weinig. Wat ons betreft komt daar zo snel mogelijk verandering in want er is overduidelijk nog een flinke slag te maken.

Naast dat je persoonlijke gegevens beschermd worden, biedt bijvoorbeeld VPN-aanbieder Surfshark ook nog extra diensten. Zo kun je instellen dat je een mail wilt ontvangen wanneer jouw persoonlijke gegevens ergens online gelekt zijn door een recente hack. Daarnaast kun je instellen dat je periodiek een melding ontvangt wanneer het slim is om je wachtwoord te wijzigen. 

Maak veilig gebruik van openbare wifi-netwerken

Het laatste punt dat wij aan willen kaarten is het veilig gebruiken maken van openbare wifi-netwerken. Op de officiële website van de Rijksoverheid kun je basistips vinden over hoe je zo veilig mogelijk deel kunt nemen aan het (openbare) internetverkeer, maar ook hier kan een VPN-verbinding hulp bieden. De verbinding beschermt namelijk al jouw persoonlijke gegevens en je privacy wanneer je openbare wifi-netwerken gebruikt. 

De voordelen van een VPN-verbinding

Wij hopen dat we je in dit artikel uit hebben kunnen uitleggen wat in VPN-verbinding inhoudt en wat de voordelen zijn. Het zorgt voor een versleutelde verbinding van jouw surfgedrag waardoor je persoonlijke gegevens en je privacy zo goed mogelijk gewaarborgd worden. Ook kan een VPN-verbinding ontzettend handig zijn wanneer bepaalde content door geoblocking voor jou niet toegankelijk is. Daarnaast bieden VPN-services zelf altijd nog vele extra diensten om jouw online leven zo veilig en prettig mogelijk in te richten.