donkere kringen

Wat te doen bij wallen en donkere kringen

Wallen of donkere kringen onder de ogen vormen voor veel mensen een bron van irritatie. Wat doe je eraan? En vooral: hoe kom je er van af? Allereerst is het belangrijk om iets meer uitleg te geven over de termen ‘wallen’ en ‘donkere kringen’, want beide termen worden met hetzelfde geassocieerd maar zijn in de praktijk totaal verschillend qua oorzaak en behandeling.

Wallen

Dermatoloog dr Peter Velthuis, medisch directeur van de Velthuis Kliniek: “Een wal is een uitbochting onder het oog naar buiten, en ontstaat door een te veel aan huid of vet. Het vet onder het oog dient als stootkussentje, en zorgt ervoor dat het oog kan draaien ten opzichte van de kas. Bij sommige mensen is de oogkas anatomisch gezien te klein voor het stootkussentje, oftewel het vet. Dit is genetisch bepaald. Als je ouders wallen hebben, dan is de kans dus groter dan jij ze hebt, of ook zult krijgen.”

Wat te doen bij wallen?

Het bestrijden van wallen is een lastig verhaal. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaan wallen voor maar 10% uit vocht. De rest van de wal is gevuld met vet. Je kunt dit vocht deels weg masseren. Je duwt dan met je vingers van je neus naar je jukbeenderen, in de wal. Op deze manier duw je het vocht in de lymfebanen, die het vervolgens afvoeren. Maar hiermee krijg je de wallen natuurlijk nooit helemaal weg. Mocht je echt geen andere uitweg zien, dan kun je natuurlijk altijd alvast beginnen met sparen voor een bezoekje aan de plastisch chirurg..

Donkere kringen

Velthuis: “Bij een kring hebben we het over de groef onder de wal, het greppeltje. Deze is donker van kleur. Deze kleur kan genetisch bepaald zijn, maar ontstaat ook door een gebrek aan vocht onder het oog. Bijvoorbeeld als je een tekort aan vocht in je lichaam hebt. Of doordat je vochthuishouding door een of andere reden in de war is door ziekte of slecht slapen. Hierdoor wordt de huid onder je ogen dunner, en kijk je als het ware door de huid heen. Dan zie je de kleur van het grijze botvlies van je schedel, en de blauwige bloedvaten: dat is de kring.”

Wat te doen bij donkere kringen

Donkere kringen zijn een stuk eenvoudiger te behandelen dan wallen. Door veel water te drinken, goed te slapen en de alcohol en cafeïne even te laten staan bijvoorbeeld. Dit alles om het vochttekort op te heffen en je lichaam rust te gunnen. Daarnaast is er het wondermiddeltje dat door vele sterren in Hollywood veelvuldig gesmeerd wordt: aambeienzalf. Pas hier echter wel mee op, want langdurig gebruik kan huidproblemen veroorzaken. De zalf zorgt er namelijk voor dat de huid licht geirriteerd raakt en zich vult met vocht, waardoor je niet meer door je huid kunt kijken en de kringen (tijdelijk!) verdwijnen.

Wij houden het maar gewoon op een zo gezond mogelijk leefpatroon en een goede concealer..

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram  en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?