warm water

Waarom warm water drinken zo gezond is

Een typisch advies dat je vaak hoort: om gezond te blijven moet je minimaal 2L water per dag drinken. Bovendien bestaan we zelf ook nog eens voor 65% uit water! Maar wat de meeste mensen niet weten is dat er opvallende verschillen zijn tussen het drinken van koud en warm water. Hieronder de 8 voordelen en redenen om warm water direct aan je ochtendritueeldirect toe te voegen:

Stofwisseling

Ten eerste draagt warm waterbij aan een gezonde stofwisseling, uitstekend wanneer je extra kilo’s kwijt wilt raken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met citroen.

Remedie voor verkoudheid

Het drinken van warm water is een natuurlijke remedie voor verkoudheden, hoesten en keelpijn. Het maakt slijm los en helpt het uit de luchtwegen te verwijderen. Warm water zorgt er ook voor dat keelpijn verzacht kan worden.

Menstruatie klachten

Een warm kruikje voor de maandelijkse periode is voor sommigen noodzakelijk, daarom is het vrij logisch dat warm water drinken ook kan helpen om de menstruatie klachten te verminderen. Het heeft een kalmerend en rustgevend effect op de buikspieren, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de krampen verlicht worden.

Detox

Om je lichaam geheel te reinigen is warm water ook ideaal! Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd. Voor een optimaal resultaat kun je wat citroen toevoegen.

Voorkomt vervroegde veroudering

Dat de eerder genoemde giftige stoffen niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid is een feit, maar iets waar we minder blij mee zijn: ze versnellen ook het verouderingsproces. Als je warm water drinkt, wordt de elasticiteit van je huidcellen verbeterd en wordt de beschadigde huid herstelt en mooi egaal.

Vitaliteit en groei van je haar

Heb je altijd al gedroomd van zacht en glanzend haar? Warm water geeft je dat! Warm water draagt bij aan de energie in je haarwortels, waardoor de natuurlijke vitaliteit van je haar naar boven komt en het gezond houdt. Daarbij komt nog het mooiste: haargroei wordt ook bevorderd door het drinken van warm water. Dit komt doordat het warme water de normale activiteit van de haarwortels stimuleert en hiermee versnelt de groei van je haar. Ook leuk: het verhelpt het een droge hoofdhuid en daarmee dus roos.

Bloedcirculatie

Nog een belangrijk voordeel van warm water drinken is dat de bloedcirculatie wordt verbeterd, die weer essentieel is voor optimale spier- en zenuwactiviteit, en het houdt je zenuwstelsel gezond omdat vet hieromheen wordt afgebroken.

Spijsvertering

Tenslotte is warm water gunstig voor de spijsvertering. Studies hebben aangetoond dat het drinken van koud water tijdens of na een maaltijd, er juist voor zorgt dat het de aanwezige olie in de geconsumeerde voedingsmiddelen verhardt. Dit kan er voor zorgen dat het vet zich ophoopt in de binnenwand van de darmen, wat kan leiden tot darmkanker. Dit alles kan voorkomen worden door het koude water om te ruilen voor warm water, een makkelijke keuze dus!

 

Tekst: Dayna Smith
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!