Veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken

Het is nooit veilig om openbare wifi-netwerken te gebruiken, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s echter beperken. Wij hebben een aantal belangrijke tips voor jullie op een rij gezet.

Gebruik een Virtual Private Network (VPN) of je databundel

Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd. Lees ook de factsheet van het Nationaal Cyber Security Centrum ‘Wifi onderweg: gebruik een VPN’.

VPN-aanbieders

Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder.

VPN-dienst kiezen

Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van gratis en betaalde VPN-aanbieders. Of kijk op de website vpngids.nl.

Databundel

Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

Toch internetten zonder een VPN of databundel?

Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder je databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsegeschiedenis en cookies.

 

Bron: veiliginternetten.nl
Meer tech artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS techrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!