Télépéage: nooit meer in de file voor tol

De snelste weg naar je vakantieadres in Frankrijk, of je tripje naar Parijs J,  is de snelweg.  In Frankrijk betaal je geen wegenbelasting zoals in Nederland en is autorijden ‘gratis’, zolang je maar geen gebruik maakt van de tolwegen (Péage).

Vooral in de vakantieperiodes kunnen de tolpoorten tot grote opstoppingen (en dus veel tijdverlies) leiden. Bij hoge temperaturen is dit echt geen pretje. En als je dan ook veel Fransen zo maar, zonder te stoppen, door ziet rijden onder een poortje met een grote oranje T er boven, dan vraag je je af: hoe gaat dat in z’n werk? Dat leggen we zo uit, maar eerst dit:

Je kunt op 3 manieren de tol betalen

  • Contant: Deze manier is verreweg het meest tijdrovend en is dan ook de grootste vertragingsfactor. Nog veel mensen betalen (vooral ook de toeristen) met contant geld. Let voor het in de juiste rij gaan voorsorteren op de poorten met blauwe bordjes met muntstukken erop.
  • Creditcard: Met je creditcard kun je op een snellere manier betalen. Een pincode intoetsen is dan overigens niet nodig. Geaccepteerd worden onder andere Visa, Euro-/Mastercard, Diners Club en American Express. Deze tolpoortjes worden aangegeven met CB (Card Bancaire) of een getekend kaartje.
  • Telepéage: Dit is verreweg de snelste manier van betalen.

Hoe werkt de Télépéage?

Télépéage, ook wel Liber-t genoemd, is een vorm van rekeningrijden. Het systeem is in principe geldig op elke Franse tolweg. Een klein elektronisch kastje (badge) in de auto maakt het mogelijk dat bestuurders gebruik kunnen maken van de exclusieve télépéage-poorten, aangegeven met een grote oranje T er boven. Op de snelweg wordt al aangegeven dat je voor de Télépéage links voor moet sorteren. Je rijdt daar rustig op aan met een snelheid van 30 km/u, je hoort een piepje en dan gaat de slagboom open en kun je doorrijden. Als je van de Péage afgaat weer hetzelfde.

Ook voor buitenlanders!

Ook als buitenlander kun je gebruik maken van Liber-t door een abonnement te nemen. De grootste aanbieder van Liber-t is Bip&Go, een dochteronderneming van snelwegexploitant  Sanef Groep.

Bij Bip&Go kun je kiezen uit diverse abonnementsvormen. Als voorbeeld gaan we er van uit dat je alleen op vakantie en een enkele maal tussendoor  gebruik maakt van de Péage. Het beste abonnement is dan voor jou de Bip&Go A la carte: je meldt je online aan, vult je persoonlijke gegevens in, inclusief bankrekeningnummer, en voila binnen 48 uur ontvang je een badge thuisgestuurd, je plakt die achter de vooruit en je kunt gaan rijden.

Wat kost het?

In de eerste plaats betaal je eenmalig  € 10 voor de badge en verzendkosten eveneens € 10.

Voor het abonnement betaal e € 1,60 per maand, maar uitsluitend voor de maanden die je op de snelweg rijdt. Aan het eind van de maand krijg je een electronische factuur voor abonnementskosten en de kosten voor de verreden afstand. Het totaal van de factuur wordt van je bankrekening afgeschreven. Geen verdere verplichtingen: geen opzegtermijn, geen einddatum en opzeggen is kosteloos.

De voordelen

  • Geen wachttijden bij de tolpoorten, je rijdt gewoon door en hoeft ook geen kaartje aan te nemen.
  • Achteraf betalen na je vakantie

Tip

Net zoals in Nederland zijn de tankstations in Frankrijk aan de snelweg veel duurder dan langs de andere wegen. Het goedkoopst zijn de tankstations bij de grote supermarkten. Met je télépéage kun je even snel van de tolweg af en na het tanken bij een supermarkt weer terug op de route. Hierdoor heb je de kosten van de télépéage weer snel terugverdiend. Ook kun je met de télépéage op zo’n 250 grote parkeerterreinen betalen.

Nederlandstalige website

Voor Bip&Go kun je je aanmelden via de Nederlandstalige website, daar is ook heel duidelijk te zien hoe het allemaal werkt.

Tja, je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere manier om de tolpoortjes te passeren, zoals in dit filmpje te zien is, maar je vakantietrip gaat dan wel kort duren…

Telepeage3

telepeage

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?