Rimac Nevera

Snelste elektrische productie-auto: Rimac Nevera

De recordbrekende Rimac Nevera haalt 412 km/h en is daarmee de snelste elektrische productie hypercar op dit moment. Met 1.914 pk van vier elektromotoren kan de Nevera in 1,85 seconden versnellen van stilstand naar 100 km/h en in 9,3 seconden zit je al op 300 km/h. Een aantal seconden later wordt de maximumsnelheid van 412 km/h bereikt. Toch bedraagt het actieradius met volle accu’s gemiddeld 500 km. De supercar kost €2 miljoen euro, een hoop geld dus en het houdt ook in dat maar een paar mensen de kick kunnen ervaren van die onvoorstelbare snelheid. Met de link onder dit bericht ervaar je zelf hoe snel dat gaat, 412 km/h. 

De naam Nevera verwijst trouwens naar de plotseling opkomende, met bliksem geladen, krachtige storm die in Kroatië regelmatig voorkomt. De Nevera is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in eigen huis bij Rimac Automobili vlakbij Zagreb, Kroatië. 

Locatie voor de snelheidstest

Als locatie voor de ultieme snelheidstest zocht het Rimac-team naar een circuit in de vorm van een ovaal met rechte stukken die lang genoeg waren om de topsnelheid van de Nevera te bereiken. Van dat soort circuits zijn er wereldwijd heel weinig. Uiteindelijk werd gekozen voor het Automotive Testing Papenburg-circuit in Noord-Duitsland, met twee rechte stukken van 4 km. 

De Nevera werd in zijn topsnelheidsmodus gezet, waardoor een aerodynamisch profiel ontstond dat drag en downforce in evenwicht brengt om stabiliteit op hoge snelheid te garanderen. Een team van Michelin controleerde de Cup 2R-banden, banden staan tijdens dergelijke runs onder enorme stress, dus is het belangrijk dat de banden goed zijn ingesteld voor die hoge snelheden. Daarna nam Miro Zrnčević, testrijder van Rimac, plaats achter het stuur.

Standaard wordt de Nevera geleverd met een met een beperkte topsnelheid van 352 km / u, maar met de ondersteuning van het Rimac-team en onder gecontroleerde omstandigheden kan de topsnelheid van 412 km/h worden bereikt.

Rimac Nevera

Dit jaar heeft de Rimac Nevera de Best Electric Performance Car gewonnen bij de Top Gear Electric Awards 2022. Volgens Top Gear is de Rimac Nevera de top in een nieuwe klasse van elektrische hypercars. Het is een comfortabele, capabele grand tourer, maar zeker ook een ultrascherpe performancemachine. De eerste Nevera’s zijn al afgeleverd bij klanten over de hele wereld. 

De aandrijflijn van de Nevera is één brok hoogstaande techniek. Aan ieder wiel is een onafhankelijke, individueel bestuurde, elektromotor gekoppeld. Met het Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2 systeem wordt constant gemeten welke wielen de meeste grip hebben en wordt het vermogen zodanig over de vier elektromotoren verdeeld waarbij wielspin wordt vermeden en de acceleratie gemaximaliseerd. Met z’n elektrisch verstelbare dempers en actieve aerodynamica is de Nevera comfortabel en stil tijdens een cruise en een prestatiemachine op een circuit.

De Nevera heeft het grootste batterijpakket ooit gemonteerd op een productieauto, dat naast opladen aan de “pomp” ook gevuld wordt door een regeneratief remsysteem. Met snelladen kan het accupakket van de supercar in 22 minuten van leeg naar 80% gevuld worden.

Rimac Nevera-2
Rimac Nevera-3
Rimac Nevera-4
Rimac Nevera-5
Rimac Nevera-6
Rimac Nevera-7
Rimac Nevera-8
Rimac Nevera-9

Meer informatie over de Rimac Nevera vind je hier.