zonnedaken

Sneeuw, hagel en wind: zonnedaken kunnen schade voorkomen

In tijden van steeds zwaardere weersomstandigheden worden zonne-energiesystemen die hiertegen bestand zijn steeds belangrijker. Een Zwitsers zonnedaksysteem is speciaal voor dit doel ontwikkeld en is nu gecertificeerd met hagelbeschermingsklasse 5.

Sneeuw, hagel en wind – toenemend gevaar voor daken

Veel normale zonne-installaties hebben te lijden onder de toenemende hevigheid van weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel en wind. Zelfs conventionele dakbedekkingen zoals dakpannen of plaatstaal zijn nauwelijks immuun voor zware hagelbuien, zoals deze zomer op veel plaatsen in Europa werd aangetoond. “De energieën die betrokken zijn bij de inslag van een hagelsteen zijn enorm,” zegt Kay Blechschmidt, hoofd van het testlaboratorium bij P+F Expert AG, en hij voegt eraan toe: “We simuleren deze energieën 1:1 in ons testlaboratorium met behulp van kunstmatig gegenereerde ijsballen.” Het ‘Level’ zonnedak van de Zwitserse zonnefabrikant Megasol werd ook met zulke ijsballen bestookt.

“Er werden hagelstenen met een diameter van 5 cm en een snelheid van 110 km/u afgevuurd,” legt Michael Reist, hoofd communicatie bij Megasol, uit. “We hebben het ‘Level’ zonnedak speciaal ontwikkeld om zware weersomstandigheden zoals zware hagel, hoge sneeuwbelasting en windzuigkrachten te weerstaan.” Het systeem is gebaseerd op glas-glas zonnepanelen, die een bijzonder hoge weerstand hebben. Volgens de fabrikant behaalt het ‘Level’ zonnedak van Megasol daarom de hoogste hagelbeschermingsklasse 5.

Een zonnedak is goedkoper dan een conventioneel dak

“De ‘zonnetoeslag’ maakt slechts een goed kwart uit van de kosten van een dak. Dit betekent dat deze ‘zonnetoeslag’ na een paar jaar al is afgeschreven. Daarna betaalt het zonnesysteem voor het dak,” voegt Reist toe. “Het ‘Level’ zonnedak is daarom goedkoper dan een conventioneel dak.”
De korte installatietijd en de eenvoud van het systeem spelen ook een grote rol bij de lage kosten. Het zonnedak systeem bestaat uit slechts drie onderdelen: zonnepanelen, bevestigingshaken en korte afdichtingsrails. Hierdoor is het systeem ook bijzonder gemakkelijk te vervoeren. Volgens Megasol is het systeem in grote hoeveelheden direct uit voorraad leverbaar in Deitingen, Solothurn (CH).
Over ingewikkelde dakoppervlakken zegt Reist: “Deze kunnen ook zeer kosteneffectief worden uitgevoerd dankzij de montage

Over Megasol

Megasol Energie AG is een ontwikkelaar en fabrikant van bouwmaterialen voor zonne-energie gevestigd in Deitingen (Kanton Solothurn, Zwitserland). Het bedrijf werkt nauw samen met architecten, planners en gevelbouwers van projectontwikkeling tot realisatie en biedt ook ondersteuning bij het vinden van ontwerpoplossingen met op maat gemaakte monsters. Het bedrijf produceert al 30 jaar fotovoltaïsche modules van hoge kwaliteit. Naast gestandaardiseerde producten richt het bedrijf zich op op maat gemaakte gebouwgeïntegreerde zonnesystemen (BIPV). Alle producten van Megasol Energie AG worden vervaardigd met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is actief in meer dan 18 landen en heeft wereldwijd ongeveer 350 mensen in dienst.

Kijk voor meer informatie over een zonnedak van Megasol op de website.