Rozengeur en… zonneschijn

Als in juni de zon schijnt openen de rozenknoppen. De zomer kan beginnen! Een rozenboog vol prachtige bloemen en heerlijke rozengeur brengt een sprookjesachtige sfeer in de tuin. Eenmaal uitgebloeid geniet je nog extra na dankzij de confetti van gevallen rozenblaadjes. Zelfs het tuinpad krijgt zo iets betoverends. In juni staat de roos als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Zomerliefde

Dat de roos (Rosa) wereldwijd geliefd is, blijkt wel uit haar titel ‘Koningin der bloemen’. Voor veel mensen is de roos de mooiste bloem die er is. De ene ruikt nog lekkerder dan de andere. Tuinrozen zijn er tegenwoordig in maar liefst 30.000 verschillende soorten met een grote diversiteit aan bloemvormen en kleuren, van rood tot paars en van geel tot wit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit struikrozen, theerozen, klimrozen en rozen met enkele of dubbele bloemen. In de zomermaanden is de bloei het meest uitbundig.

Stylingtips

  • Plant een klimroos bij een pergola of een tuinpoort. Als je roos leidt ontstaat er een prachtige rozenboog en waan je je in een sprookjestuin.
  • Zet een potroos in een grote glazen pot. Bedek de bodem eerst met wat mos.
  • Omdat rozen veel bloemen produceren, kun je gerust wat bloemen afknippen en in een vaasje zetten. Of maak een rozenkrans.
  • Maak je eigen potpourri van rozen: pluk een paar rozen en leg ze in een mand.

Verzorgingstips

  • Plant de roos op een plekje in de zon en niet helemaal uit de wind.
  • Rozen in een pot hebben vaak iets meer water nodig, vooral tijdens warme en droge perioden.
  • Wil je dat je rozen uitbundig voor je bloeien dan geef je ze rozenvoeding. Bovendien blijft de plant dan gezond en sterk (dus: veel minder gevoelig voor ongedierte en schimmels).

 

Roos_01-WEB Roos_02-WEB Roos_03-WEB Roos_04-WEB Roos_07-WEB Roos_09-WEB

Meer informatie over rozen en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!