Rolls-Royce Phantom VII exit

Het komt niet vaak voor dat Rolls-Royce met een nieuw model op de markt komt. De melding dat de Phantom VII uit productie gaat leidt dus onmiddellijk tot de vraag; hoe ziet z’n opvolger, uiteraard Phantom VIII genaamd, eruit. We moeten nog even geduld hebben wat dat betreft.

Rolls Royce heeft al heel lang een Phantom in z’n showroom staan, voor het eerst in 1925. Het model werd regelmatig aangepast, voor het laatst in 2003. Ja je leest het goed, de Phantom VII was 14 jaar in productie. De happy-few die zich een Rolls-Royce kunnen veroorloven maken zich niet druk over hoe de auto er uitziet of wat hij kost. Ze weten dat ze de beste auto kopen die er is. Het motto van Rolls-Royce is “take the best that exists and make it better “De (500) auto-onderdelen worden nagenoeg geheel met de hand gemaakt en in elkaar gezet. Dat zorgt voor bizarre feiten; zo kost het bijvoorbeeld 7 dagen om de 5 laklagen aan te brengen en een maand om de 41 houtdetailleringen in de cabine zo te maken dat ze voldoen aan de hoogste eisen. Je kon trouwens uit 44.000 verschillende kleurcombinaties kiezen. En wat dacht je van een picknick koffer voor € 35.000 gemaakt van walnotenhout, met lederen afwerking, Wedgwood bordjes en kristallen glazen?

De allerlaatste Phantom VII

De allerlaatste Phantom VII die uit de fabriek in Engeland is gerold, is een extra lange (6,1 meter) versie met een mooie donkerblauwe lak. De auto zit op verzoek van de koper vol met details die verwijzen naar een motorjacht uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In de houten afwerking in de cabine zie je de zee en een schip. De klokken zouden niet misstaan in een stuurhut. Zo’n one-off van de Phantom heeft de koper zeker € 1 miljoen gekost. Voor een standaarduitvoering was je zo’n € 610.000 kwijt. In 2018 wordt de opvolger van de Phantom verwacht, nu nog bekend onder de interne naam Project Cullinan.

Design

Rolls-Royce heeft de Phantom modellen altijd een soort moderne versie van de Art Deco stijl meegegeven. Naast de standaard Phantom leverde Rolls-Royce ook de Pantom Extended Wheelbase, de Coupé en de Drophead Coupé (dak er af).

Onder de motorkap

Onder de motorkap ligt een fijne 6,8 liter V12 motor, goed voor 460 pk. Ondanks z’n gewicht van 2.595 kg, sprint de auto in 5,7 seconden naar de 100 km/h. Bij een snelheid van 120 km/h gebruikt de motor maar 10% van z’n kracht.

Opvolger Phantom VII

De nieuwe Phantom wordt, net als alle toekomstige Rolls-Royces, gebouwd rond een aluminium spaceframe. De Phantom Coupé en de Drophead Coupé zullen niet meer terugkeren in het assortiment. Waarschijnlijk zal het uiterlijk van de Phantom VIII al op de komende Autosalon van Geneve of anders op het Pebble Beach Concours d’Élegance in augustus onthuld worden en vanaf ergens in het eerste halfjaar 2018 wordt hij leverbaar.

Geniet nog even van het uitgaande model: