Rolls-Royce Dawn

Rolls-Royce Dawn

Het mooie weer van de laatste dagen doet verlangen naar een ritje in een cabrio, lekker de wind door je haren en genieten van mooie natuur. En waarom dan niet meteen met de meest comfortabele en luxueuze cabriolet die er te verkrijgen is. Nou ja, de prijs zou een dingetje kunnen zijn, want reken op een aanschafprijs van iets meer dan € 500.000. Maar goed, daar gaat het nu even niet over. De Rolls-Royce Dawn is gewoon de beste open 4-persoons limousine die er is. En dat al vanaf begin 2016 toen de eerste exemplaren de fabriek uitrolden. In Nederland zal je de Rolls-Royce Dawn ook niet zo gauw verwachten, denk meer aan mondaine badplaatsen zoals Monaco of St. Tropez.

Dawn

De naam Dawn is niet nieuw voor Rolls-Royce. Begin jaren 50 van de vorige eeuw was er al een Silver Dawn, zie de foto’s. Dat was één van de zeldzaamste auto’s ter wereld, dus de kans dat je die nog ergens tegenkomt is nihil. 

De buitenkant

De Dawn is niet de open versie van de Wraith  laat Rolls-Royce weten, want 80% van de carrosseriepanelen is speciaal voor de Dawn ontwikkeld. Het design van de auto is zondermeer indrukwekkend, massief, maar toch elegant. Alles is eigenlijk groot aan de auto, de twee deuren, de wielen en z’n uitstraling. De Dawn is voorzien van een stoffen kap die tot een snelheid van 50 km/h in 22 seconden kan openen of sluiten. De kap is zo geluidsdicht, dat er tijdens het rijden qua geluid geen verschil is met de dichte Rolls-Royce Wraith.

De Dawn is een 4-zitter, maar als je voorkeur uitgaat naar een 2-zitter dan kan Rolls-Royce die ook verzorgen door een ultra-lichtgewicht Aero Cowling mee te leveren, dat is een plateau van koolstofvezel en aluminium, afgewerkt met leer en met twee aerodynamische bulten die boven de achterste zitplaatsen gemonteerd kan worden. 

De Dawn heeft adaptieve koplampen en achter de grille is een infrarood camera geplaatst die in het donker mogelijke blokkades tot op 300 meter afstand kan detecteren.  

De binnenkant

Pracht en praal, dat is het eerste wat in je opkomt als je het interieur van de Dawn bekijkt. Alleen de beste materialen zijn goed genoeg voor deze auto. Rolls-Royce geeft je overigens als koper maximaal de ruimte om de auto naar eigen smaak in te richten. Volgens Rolls-Royce wordt de speciale Bespoke (maatwerk) afdeling door zo’n 90% van de klanten ingeschakeld. Qua materialen en kleuren is niets te gek. 

De Dawn is volgestouwd met intelligente systemen om het rijden veiliger en comfortabeler te maken. Het rijden in de auto voelt aan als het zweven op een tapijt. Nog nooit meegemaakt, maar we kunnen ons er wat bij voorstellen.

De motor

De Dawn heeft een 6.6 liter V12 met dubbele turbo en een vermogen van 571 pk onder de motorkap. Ruim voldoende vermogen om de zware auto (meer dan 2.000 kg) in 4,9 seconden naar de 100 km/h te laten sprinten. Z’n topsnelheid is afgetopt op 250 km/h.

Sinds zijn introductie komt Rolls-Royce regelmatig met een gelimiteerde, speciale, uitvoering van de  Dawn op de markt. Zo is er bijvoorbeeld de Black Badge en recentelijk de Dawn Silver Bullet. Die laatste ademt volgens Rolls-Royce de sfeer van de jaren twintig van de vorige eeuw uit en is een ode aan “decadentie en frivoliteit”. De Dawn Black Badge is meer voor een jongere doelgroep bedacht, met veel donkere accenten.

Rolls-Royce Dawn

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!