preisoep met courgette

Recept: preisoep met courgette

We kennen het allemaal: we hebben drukke hectische weken met overvolle dagen, daarnaast willen we graag sporten en ons privé-leven bijhouden. Niet echt de beste basis om op een doordeweekse dag na thuiskomst nog eens even uitgebreid in de keuken te gaan staan om een gezond diner op tafel te zetten. Gelukkig is gezond en lekker eten, lang niet altijd gekoppeld aan een uren durende kooksessie. Daarom delen wij graag een heerlijk en gezond recept met jullie, dat binnen 20 minuten vers bereid op tafel staat. En omdat wij zelf regelmatig na het avondeten in de sportschool staan, hebben we gekozen voor een licht maar voedzaam gerecht: een preisoep met courgette. Op zoek naar meer gezonde diner-inspiratie? Kijk dan eens rond op de pagina ‘Wat eten we vandaag’. Hier zijn iedere week nieuwe, heerlijke, gezonde en vooral gemakkelijke recepten terug te vinden.

Waarom courgette zo gezond is

Courgette is voor de meeste mensen niet de eerste groente die ze in het winkelwagentje leggen. Vandaar ook het feit dat velen onder ons geen idee hebben hoe ontzettend gezond deze groente eigenlijk is. De courgette is zowel familie van de komkommer als van de meloen en deze bijzondere groene vriend heeft een sterke ontstekingsremmende werking op celniveau. Hij zit bom en bomvol met vitamine C, antioxidanten, vitamine A en je verwacht het niet: omega3-vetzuren. Ook bevat 100 gram van deze groene lekkernij bijvoorbeeld al 12% van de ADH aan vitamine B6. Daarnaast bevat het meerdere belangrijke mineralen als molybdeen, mangaan, kalium, magnesium, fosfor en koper. Courgettes hebben een milde, niet overheersende smaak en dat maakt ze ontzettend makkelijk toe te voegen aan bijna ieder gerecht. Grappige feitjes: gourgettes zijn het hele jaar door verkrijgbaar (en betaalbaar) en zelfs gemakkelijk in je eigen tuin of op je eigen balkon te kweken, zelfs in ons Nederlandse klimaat. Meer inhoudelijke informatie over de gezonde eigenschappen van courgettes vind je hier.

Benodigde ingrediënten voor vier porties

  • 1 courgette
  • 2 sneetjes oud brood
  • 2  eetlepels roomboter
  • 400 g gesneden prei
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 ml kookroom 20% vet
  • 5 g bieslook
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • een staafmixer

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgette in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Scheur de oude sneetjes brood eveneens in stukjes.
  2. Verhit de boter in een ruime soeppan en fruit hierin de prei 3 min. Voeg 750 ml water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Breng de soep aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken.
  3. Voeg de courgette en het brood toe en laat de soep nog 5 min. koken.
  4. Roer er de kookroom door en pureer de soep kort met de staafmixer. De soep hoeft niet helemaal glad te zijn. Knip de bieslook fijn.
  5. Breng de soep op smaak met de nootmuskaat en peper. Serveer in kommen of diepe borden en bestrooi met bieslook.
  6. Uiteraard kun je dit gerecht serveren met stokbrood, soepstengels of als je wat meer tijd over hebt: heerlijke crostini’s uit de oven.

 

Bon appétit!
Xoxo
Team Lifestyle NWS

 

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jumbo.
Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!