Polestar O₂

Polestar O₂ Concept met ingebouwde drone

Polestar heeft een nieuw conceptmodel gepresenteerd, de Polestar O₂ Concept. Niet zo spannend zou je in eerste instantie denken, maar in dit geval is het wel een mooie vooruitblik op hoe bruisend een elektrische roadster kan zijn. Ook het materiaalgebruik is bijzonder te noemen, nagenoeg alleen  gerecycled zoals bijvoorbeeld thermoplastisch monomateriaal van polyester en aluminium.

Polestar komt de komende jaren met 3 nieuwe modellen op de markt: om te beginnen met de SUV Polestar 3, daarna de Polestar 4, een coupé achtige SUV en vervolgens de Polestar 5, een vierdeurs GT. Op het platform van de Polestar 5, grotendeels van hoge kwaliteit en stijfheid door gelijmd aluminium, is nu de Polestar O₂ al gebouwd.

De buitenkant

De designtaal van Polestar gaat steeds meer afwijken van die van zustermerk Volvo. De O₂ is een roadster en heeft een sportieve, lage en brede carrosserie met minimale overhangen en een lange wielbasis waardoor er een 2+2 cabine op geplaatst kon worden. Een grote blikvanger is ook het grotendeels glazen dak dat in zijn geheel van de auto is te halen. De achterlichten over de gehele breedte van de auto zorgen ook voor een betere aerodynamica. Wat dat laatste betreft helpen de geïntegreerde luchtkanalen, die de luchtstroom over de wielen en zijkanten van de auto manipuleren, ook mee. 

Polestar heeft de gebruikte materialen voorzien van unieke labels, waardoor ze bij recycling dezelfde eigenschappen kunnen behouden. Zo blijft bijvoorbeeld hoogwaardig aluminium ook hoogwaardig aluminium na demontage en is geen nieuw aluminium nodig om de kwaliteit te verhogen.

Drone aan boord

Een hele leuke gadget van de Polestar O₂ Concept is de aanwezigheid van een drone, ontwikkeld door Hoco Flow, onderdeel van Aerofugia, ook van Polestar eigenaar Geely. Tijdens het rijden (tot max  90 km/u) kun je de drone laten opstijgen. De achterbank komt een stukje omhoog en er verschijnt dan een soort vliegdekje op de achterklep van de auto. De drone opereert autonoom en volgt de auto automatisch. Je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld een cruise achter de auto aan of een meer actiegerichte vlucht met een sportiever karakter. De drone komt automatisch weer terug naar de auto. De gemaakte beelden kun je dan met het 15-inch display van de O₂ bewerken en delen.

De binnenkant

Het interieur van de Polestar O₂ is zondermeer sober en minimalistisch te noemen met de nadruk op gerecycled polyester voor alle zachte onderdelen en een nieuw thermoplastisch ‘monomateriaal’, waarmee verschillende componenten zijn gemaakt. Wel belooft Polestar dat de O₂ het laatste nieuws op het gebied van communicatie en entertainment biedt.  

Middelpunt van het interieur is het centraal en verticaal geplaatste 15-inch display voor de bediening van vrijwel alles. 

De aandrijving

De O₂ Concept heeft hetzelfde accupakket als die in de toekomstige Polestar 5. Ruim 100 kWh volgens Polestar. In principe is het een vierwielaandrijver. De Polestar O₂ Concept zou een mooie concurrent zijn van de Tesla Roadster. Inderdaad staat er Concept achter de naam Polestar O₂,  dus we moeten nog maar even afwachten wat er in de praktijk van terecht komt. Laat die drone wat ons betreft maar werkelijkheid worden in een toekomstige Polestar!

Polestar O₂-2
Polestar O₂-3
Polestar O₂-4
Polestar O₂-5
Polestar O₂-6
Polestar O₂-7
Polestar O₂-8
Polestar O₂-9
Polestar O₂-10

Kijk voor meer informatie over de Polestar O₂ op de website van Polestar.