levensverzekering

Oriënteren op een levensverzekering: ontdek de mogelijkheden

Het levenseinde is voor veel mensen een gevoelig onderwerp, het is namelijk niet erg fijn om erover na te denken. Toch is het belangrijk dat je het erkent en serieus neemt. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het kan je juist veel rust bieden als je de tijd neemt om er bij stil te staan. Als je jezelf die tijd gunt, heb je namelijk de ruimte om na te denken over bepaalde zaken die geregeld moeten worden wanneer je er niet meer bent. Het overwegen van een levensverzekering is één van die zaken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Dan heb je het juiste artikel aangeklikt.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een paraplubegrip; er vallen verschillende soorten verzekeringen onder. Met een levensverzekering bedoelen we: een overeenkomst waarmee je het leven van iemand verzekert. Wanneer de verzekerde overlijdt, zullen de nabestaanden een geldbedrag ontvangen. Er bestaan verschillende soorten levensverzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Beide keren geld uit, maar er zitten andere afspraken aan verbonden. Misschien weet je niet waarom een levensverzekering nuttig kan zijn. Toch is het belangrijk dat je voldoende informeert naar het onderwerp. In de volgende alinea’s gaan we je wat meer vertellen over de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering, zodat de verschillen duidelijk worden.

Een uitvaartverzekering

Een uitvaart is erg duur, de kosten kunnen makkelijk oplopen tot €7000. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om een uitvaart te kunnen betalen. Op het moment dat de overledene niet voldoende spaargeld heeft, zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt worden tijdens de uitvaart. Bij een uitvaartverzekering betaal je een maandelijkse premie in ruil voor de voorziening van een uitvaart. Hoe hoog de premie precies ligt, is afhankelijk van je eigen leeftijd en leefstijl. Op het moment dat je ongezond leeft, heb je meer gezondheidsrisico’s en zal de premie ook iets stijgen. Toch blijft de premie altijd relatief laag. Als je (nog) niet voldoende spaargeld hebt om een uitvaart te bekostigen, kan een uitvaartverzekering een hele prettige oplossing bieden. Veel verzekeringsmaatschappijen ondersteunen de nabestaanden ook met het regelen van de uitvaart. Ook dat kan een doorslaggevende factor zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering

Ieder mens heeft vaste lasten. Niet al deze lasten worden opgeschort nadat je bent overleden. Een hypotheek is hier een goed voorbeeld van; deze moet alsnog afgelost worden. Veel mensen ervaren stress en onrust, omdat ze weten dat ze nabestaanden achterlaten met onhaalbare vaste lasten. Dat is waarom de overlijdensrisicoverzekering is ontstaan. Deze verzekering biedt jouw dierbaren financiële zekerheid, ook als jij niet meer kunt bijdragen. Door het afsluiten van deze verzekering komt er na jouw overlijden een zelfgekozen bedrag vrij. Dit wordt uitgekeerd bij de begunstigde. Op deze manier kunnen jouw dierbaren nog rondkomen zonder dat ze bijvoorbeeld moeten verhuizen. 

Ben jij benieuwd welke verzekering bij jou past? Neem vooral contact op met een professional en informeer naar de mogelijkheden.