microlino

Microlino

Eindelijk is het zover: na jaren letterlijk en figuurlijk sleutelen aan de emissievrije Microlino wordt hij vanaf 1 november 2023 leverbaar in Nederland. Is het een auto, of is het een brommobiel? Je hebt er wel een autorijbewijs voor nodig, maar het is geen van beiden. Hoe zit dat dan? De Microlino valt onder een voertuigcategorie waaronder bijvoorbeeld ook quads vallen. De Microlino is perfect voor rijden in de stad, je mag er met z’n topsnelheid van maximaal 90 km/h zelfs de snelweg mee op.

De voordelen zijn duidelijk: geen wegenbelasting, gunstige onderhoudskosten, lage verzekeringspremie, geen apk en een laag energieverbruik, dat laatste zelfs minder dan 50% van een personenauto in het goedkope elektrische A-segment. Hoewel de Microlino groter is dan bijvoorbeeld een Birò, kun je toch vrij gemakkelijk een parkeerplekje scoren.

Micro

Het bedrijf achter de Microlino is de Zwitserse onderneming Micro. Opgericht in 1999 door de Nederlander en ex-bankier Wim Ouboter. Hij was ook de uitvinder van de kickscooter, je weet wel, die aluminium elektrische step waarvan er miljoenen verkocht zijn. In 2013 volgde een elektrische scooter en in 2015 werd gestart met de ontwikkeling van de Microlino. In Nederland wordt de Microlino geïmporteerd en gedistribueerd door de sinds kort Koninklijke, Louwman Group. De Microlino wordt in Italië gemaakt. Bestellen kan online, of na een proefrit bij een van de Louwman vestigingen in Den Haag, Schiedam, Amsterdam, Utrecht, Weesp en Bussum. De goedkoopste uitvoering van de geheel elektrisch aangedreven Microlino is er vanaf €17.990.

Alleen maar voordelen dan? Nee, omdat het geen auto is, krijg je geen Sepp-subsidie op de aanschaf. Wel is er voor ondernemers de milieu-investeringsaftrek.

De buitenkant

De tweepersoons Microlino ziet er vooral heel erg grappig uit. Eigenlijk heeft hij een retro-uiterlijk. Denk aan de BMW Isetta uit de jaren vijftig. Verder is die Microlino natuurlijk helemaal nieuw. Er is maar één portier, die je aan de voorzijde open scharniert om in of uit te stappen. De toegangsdeur maak je open door op een knop onder de rechterspiegel te drukken. De Microlino wordt gemaakt in Italië, heeft een volledig zelfdragende carrosserie van geperst staal en aluminium en heeft een onafhankelijke wielophanging.

De buitenmaten zijn natuurlijk erg beperkt met een lengte van 2.519 mm, breedte van 1.473 mm en hoogte van 1.501 mm. Het leeggewicht is 496 tot 530 kg.

De binnenkant

Naast twee inzittenden heeft de Microlino plaats voor 230 liter bagage en dat is aardig veel. Je zit ook met z’n tweeën overigens best wel ruim. Ter beveiliging van de inzittenden zit er in de deur een grote zware metalen beugel, als een soort van bumper. Er zit ook een klein digitaal bedieningspaneel in voor onder andere de verwarming en ventilatie. Starten doe je met een gewone sleutel.
Hard rijden kun je vergeten, je max is immers 90 km/u. Een sprint van 0 naar 50 km/h kan in 5 seconden. Een airco ontbreekt overigens, wel kun je een open dakje bestellen.

De aandrijving

Je Microlino kun je kiezen uit drie batterijversies, de basisversie heeft een batterij met een capaciteit van 6 kWh, goed voor een actieradius tot 90 kilometer, de 10,5 kWh-batterij kan een actieradius van 177 kilometer opleveren. De sterkste versie heeft 14 kWh en haalt een actieradius tot 230 kilometer. De laadtijd tot 100% bedraagt 3 tot 4 uur, afhankelijk van de gekozen batterijversie.

De Microlino heeft ook een sportmodus waardoor de elektromotor feller reageert en je glimlach nog breder wordt tijdens het rijden.

Uitvoeringen en prijzen

De Microlino is met ingang van 1 november 2023 te bestellen met keuze uit drie uitvoeringen: de Urban, Dolce en Competition. De Urban is de basisuitvoering, de Dolce krijg je vanaf 19.990 euro met standaard een zonnedak en andere ‘Infinity’ led-strips over de gehele breedte, hoogwaardige bekleding in de cabine, en een met vegan leder bekleed stuurwiel. De Competition( 21.990 euro)heeft daarboven een extra sportievere uitstraling binnen en buiten, verchroomde details en een standaard matte exterieurkleur in zwart, groen, grijs of blauw.

microlino-2
microlino-4
microlino-3
microlino-5
microlino-6
microlino-7
microlino-8
microlino-9
microlino-10
microlino-12
microlino-11

Meer informatie over de Microlino vind je hier.