michelinsterren

Hoe zijn de Michelinsterren ontstaan?

Vandaag is het weer zover: de Michelingids 2014 wordt gepresenteerd in Maastricht. Het is elk jaar weer een verrassing welk restaurant een begeerde ster verdiend heeft. Maar hoe zijn deze belangrijke culinaire sterren eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis Michelinsterren

Aan het begin van de 20e eeuw reden er nog geen 3.000 auto’s rond in heel Frankrijk. In een poging het autogebruik te stimuleren, introduceerde bandenfabrikant André Michelin in augustus 1900 de eerste Michelingids. De gids was bedoeld om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. Daarnaast bevatte het informatie over benzinestations, garages en toiletten. De gidsen waren in eerste instantie gratis. Maar het verhaal gaat dat André Michelin en zijn broer een garage bezochten en zagen dat de gidsen werden gebruikt als ondersteuning van werkbanken. Vanaf toen publiceerden de gebroeders Michelin alleen nog betaalde edities.

De grootste vernieuwing van de gids kwam pas in 1926 met de introductie van de Michelinster. Eetgelegenheden maakten alleen kans op een ster als zij beschikten over een uitzonderlijk goede keuken, een unieke smaak en een correcte bediening. Om dit te controleren stuurde de redactie van de gids regelmatig een aantal anonieme recensenten op pad. De Michelinsterren bleken al snel een groot succes onder de lezers van de gids. In 1931 werd het systeem dan ook uitgebreid naar drie sterren, het beoordelingsmodel dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Eén ster betekent ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’, twee sterren staan voor ‘een verfijnde keuken die het omrijden waard is’ en drie sterren worden alleen toegekend aan ‘uitzonderlijke keukens die een speciale reis verdienen’.

De eerste Michelinster in Nederland

In 1905 werden de eerste Nederlandse restaurants in de gids opgenomen. Het duurt echter tot 1957 tot een Nederlands restaurant zijn eerste ster ontvangt. De begeerde en prestigieuze derde ster werd in 2002 voor het eerst in Nederland binnengehaald door restaurant Parkheuvel in Rotterdam. We houden jullie natuurlijk op de hoogte over de uitslag van vandaag…

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook en Instagram voor het laatste lifestyle nieuws?