roodhallen Rotterdam

Lifestyle NWS culinair september 2018

Marlies Bax schrijft over de meest smakelijke culinaire merken van de wereld als The Storyteller van Typhoon Hospitality, THE hospitality storytelling agency. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles ertussenin; is het hospitality, dan is Typhoon erbij. Iedere maand presenteert Marlies een culinaire news-flash op Lifestyle NWS.

010… dit al gezien: Foodhallen Rotterdam

roodhallen Rotterdam

Valt er nog wat te nassen in Rotterdam? Zeker. De mannen achter Foodhallen Amsterdam brachten Nederlands eerste indoor food market naar 010. Geen gevalletje copy-paste. Foodhallen Rotterdam haalde 15 lokale ondernemers naar een historisch pakhuis op de Kop van Zuid. Zo claimen onder andere Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh – uit de voormalige keuken van Herman den Blijker’s La Palma’s – een stand en koken Erik en Julien van Loo van Parkheuvel* sterrenstreetfood. Maar ook o.a. Baomazing, Indonesia en Bavette Burgers & Ballen. Alleen ‘t Amsterdamse Taqueria Lima kwam samen met zijn kneiterlekkere taco’s stiekem als verstekeling mee naar de havenstad.

Pssssssttttt… dit is Graphite

graphite

Verscholen in het rumoer van krioelende toeristen, bellende trams, haastige Amsterdammers en millennials op Swapfietsen ligt een adres waar enkel stilletjes over gesproken wordt. Graphite is Nederlands eerste speak-easy restaurant, een idee van Peter Gast en Jacqueline van Liere dat geïnspireerd werd door de illegale bars ten tijde van de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig. Een ogenschijnlijk inwisselbare deur verhult een restaurant, bar en slechts twintig gasten per avond. De chef ondertekent er gerechtjes met zijn signatuur van zoetzuren, groentesappen, bloemen en kruiden – tot in twintig gangen. Het glas wijn voor ernaast verzamelt alle flessen en glazen die over de jaren het hart van ’t culinaire duo stalen. Reserveren is niet simpel. Maar de moeite waard. 

Cabiner – Bestemming Offline

cabiner

Als de notificaties opstappelen? Boek #bestemmingoffline. Voor deze vakantie met internetdieet hoef je niet direct in het stro van een stal te duiken. #hutjeopdehei kan comfortabel met Cabiner. Je schrapt hier niet alleen het Wereld Wijde Web, maar ook het water- en elektriciteitsnet. Een tiny house midden in Drentse natuurgebieden voorziet zichzelf in állesJe pompt je eigen grondwater tegen de dorst, stookt een vuurtje om het op te warmen voor een douche en kookt op de kachel direct een eitje voor ‘t ontbijt. Stroom komt van zonnepanelen, terwijl de glazen pui van het huisje je mee laat kijken over ongerepte heide. En vraagt Moeder Natuur om rust dan is het hutje – bijna geheel van karton! – zo verplaats. Autowegen of fietspaden leiden niet naar deze open plek zonder wifi of 4G. Je trekt te voet over bospaden naar het stilste stukje Drentse natuur. Boeken? Boeken! Nu is er nog maar één Cabiner, maar via crowdfunding moet er binnenkort drie bij komen.

Eet het beste volgens de bloggers

foodbloggers-awards-2018

Geen reden meer om NIET uit eten te gaan. Tijdens de tweede Foodbloggers Awards benoemde 10 foodblogger het beste binnen horecaend 020 in 2018. Vul die te-bezoeken-lijst maar aan: Xampanyeria Centra (Beste Casual Restaurant), Entrepot (Beste Nieuwe Restaurant), Vesper Bar (Beste Cocktailbar), Wijmpje Beukers (Beste Service/Hospitality), Duke of Tokyo (Beste Slash Concept), 4850 (Beste All Day), Rijsel (Beste Signature) en Bar Alt (Publieksprijs). Daalder behaalde dubbele winst met de titel Beste Casual Fine Dining en One to Watch voor eigenaar en chef Dennis Huwaë.

Have a good – and tasty – month!

Xoxo

Marlies

 

Meer culinair nieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!