Lifestyle NWS Business Lady: Xenia Kasper

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende, talentvolle en sophisticated business ladies over hun weg naar succes. Tijdens de vorige editie was het de beurt aan Annet Goede. Deze week spraken wij met Xenia Kasper!

De powerfrau achter Linda de Mol

Onzichtbaar voor het publiek, onmisbaar voor haar sterren. De Duitse Xenia Kasper is de powerfrau achter Linda de Mol, Bridget Maasland, Yolanthe en Do. Zij regelt alle zakelijke dingen achter de schermen zodat de BN’ers zich onbezorgd kunnen richten op hun taken voor de schermen. Daar is ze zo goed in dat ze ook wel de Duitse herder en het IJzeren Gordijn wordt genoemd. Haar sterren kunnen tegen iedereen aardig blijven, waakhond Xenia knapt het vervelende werk op. ‘Laat mij maar die harde tante zijn die ‘nee’ verkoopt. Mijn taak is om mijn dames te laten stralen.’ Alleen als ze haar boeken promoot, treedt ze voor even op de voorgrond en maakt de media kennis met de persoon achter de manager. Voor iemand die regelmatig voor bitch wordt versleten, blijkt ze behoorlijk charmant.

Publiciteitsgolf

‘Interviews geven over mezelf, op televisie verschijnen, met mijn gezicht in bladen of kranten staan, nee, dat is niet mijn grootste hobby.’ Xenia heeft bij haar eerste boek nog even overwogen om onder een pseudoniem te schrijven. ‘Maar toen kwam mijn commerciële aard toch weer naar boven: de publiciteit opzoeken als Xenia Kasper, manager van de sterren, zou mijn boeken meer goed doen.’ Laat de pr maar aan haar over, geen enkele schrijver die zó´n publiciteitsgolf rond een nieuw verschenen boek weet te veroorzaken als Xenia Kasper. Vorige week was de presentatie van haar thriller Alecto in de Skylounge, op de bovenste verdieping van het DoubleTree hotel in Amsterdam. De Telegraaf, Het Parool, RTL Boulevard en nog tig bladen, bloggers en vloggers kwamen erop af. Ook Linda en Bridget waren van de partij. ‘Dankzij mijn showbiz contacten gaan deuren gemakkelijker open en wordt zo’n boek ook sneller opgepakt. Maar na zeven boeken durf ik toch ook wel te stellen dat ik deug als auteur.’

Lugubere fantasie

Alecto – Vergelding Is Slechts een Kwestie Van Tijd gaat over misdaadverslaggever Maja van Tijl, een soort vrouwelijke Peter R. de Vries. Wanneer haar zoon Bono wordt ontvoerd, ontdekt Maja een verband met de moordzaak op een bekende zanger. Deze vertolker van het levenslied blijkt tijdens met drank en drugs besprenkelde huisparty’s een bedenkelijke seksuele reputatie hoog te houden. En hoe hij die wilde feesten financiert, is een mysterie…

‘Een moord hier, een ontvoering daar, er zitten weer gruwelijke scènes à la Karin Slaughter in mijn boek. Ik blijk over een lugubere fantasie te beschikken en vind het heerlijk om in de zieke geest van een moordenaar te kruipen. Ik geniet ook echt van die creatieve vrijheid om alles te mogen bepalen.’ Lacht: ‘Dat je achter je laptop kruipt en beslist: vandaag moet er maar weer eens een dooie vallen. Heerlijk!’

Geen slachtoffers maar daders

Ze is eigenlijk begonnen met schrijven uit irritatie, vertelt ze. ‘In vrijwel alle boeken zijn vrouwen het slachtoffer. Dat is toch niet meer van deze tijd?! Het is altijd de man die vreemd gaat en zijn vrouw verlaat waarna zij weer uit een diep dal moet klimmen. En aan het einde van het verhaal staat er uiteraard weer een nieuwe prins op het witte paard klaar om haar gelukkig te maken. Ik heb een hekel aan die boeken. In mijn boeken zijn de vrouwen de held, de moordenaar of de overspelige.’

Control freak

Alecto, alweer haar zevende roman, is ‘t eerste boek dat ze in eigen beheer uitgeeft. ‘Uitgeverijen zijn gewoon niet commercieel genoeg’, legt ze uit. ‘En ik ben natuurlijk ook een control freak. Ik bemoeide me eigenlijk altijd al met alles. Ik zit nou eenmaal graag overal bovenop.’ Ook als manager is ze overal bij. Als Linda presenteert, zit Xenia in de coulissen. Hoe zij dé vrouw achter de koningin van de Nederlandse televisie werd? ‘Toen Linda in Duitsland doorbrak met Traumhochzeit, de Duitse versie van Love Letters, werd ik benaderd door RTL Duitsland of ik de Duitse pers voor Linda wilde regelen. Zij zochten iemand die zowel Duitse als Nederlandse media kende en ik woonde toen net met mijn gezin in Nederland vanwege het werk van mijn man. Na twee jaar vroeg Linda of ik voortaan al haar zaken wilde doen.’

Bring it on!

Inmiddels is ze al 25 jaar lang Linda’s rechterhand. ‘Ik vind het heerlijk om andermans problemen op te lossen. Contractonderhandelingen, het bijhouden van de agenda’s, interviewverzoeken toekennen of afwijzen, geschillen oplossen, ‘nee’ verkopen aan opdringerige pers, het onmogelijke mogelijk maken… gelukkiger kan je mij zakelijk gezien niet maken. Bring it on!’

De Duitse herder

Wie haar denkt te beledigen door haar een Duitse herder te noemen heeft het mis. Ze beschouwt het zelfs als compliment. Zolang het voor zakelijk gebruik is dan. ‘De herdershond is super loyaal en staat altijd voor je klaar. Bovendien is het een goede waakhond. Ik bewaak de belangen van mijn sterren. Nee is nee. Als je liever geen confrontaties aangaat en door iedereen aardig gevonden wilt worden, moet je dit werk niet doen. Je moet jezelf ook makkelijk kunnen wegcijferen. Hun belangen gaan altijd voor. Ook als ik aan het schrijven ben. Ik kan moeilijk tegen Yolanthe zeggen dat ik niet gestoord wil worden en ze het zelf maar even op moet lossen. Manager ben je 24/7.’

My way or the highway

Haar sterrenstal bestaat uit vier dames, meer werk aannemen doet ze niet. Al zijn er verschillende BN’ers die laten doorschemeren dat ze Xenia als woordvoerder zouden willen. Waarom is ze eigenlijk nooit een groot managementbureau begonnen? ‘Ik doe alles alleen, heb een kantoor aan huis. Ik wil ook niets overlaten aan assistenten. Wil je mij als manager dan krijg je ook echt mij, daar betaal je toch ook voor? Daarnaast zou ik geen geschikte baas zijn. Ik heb het geduld niet om iemand iets vier keer uit te moeten leggen. Ik heb gewoon graag alles zelf in de hand, het is wel een beetje my way or the highway.’

Adrenaline junkie

Wat de vrouwen die Xenia vertegenwoordigt allemaal gemeen hebben is werklust en ambitie. ‘Nooit te laat, altijd tot in de puntjes voorbereid, gedisciplineerd. Ik werk ook alleen samen met mensen waarmee ik een klik heb. Die Gründlichkeit, Pünktlichkeit en Disziplin, daar herken ik mezelf ook wel in. Als je naast een fulltime baan ook nog een boek wilt schrijven moet je elk uur van de dag benutten. Dat klinkt misschien als een stressvol bestaan maar eigenlijk is dat schrijven een heerlijke ontspanning naast alle drukte die pr met zich meebrengt. Ik heb mijn laatste boek in vier maanden geschreven in mijn huisje in Spanje. ’s Ochtends na het sporten handelde ik alle zakelijke taken af. Bellen en mailen kan je immers overal. Daarna ging ik rustig zitten schrijven. Soms tot twee uur ’s nachts. Die afwisseling is perfect. Men vraagt mij weleens of ik niet alleen maar zou willen schrijven, maar dat zou ik echt te saai vinden. Ik ben een thrillseeker, een adrenaline junkie, zowel op papier als in het echte leven.’

xenia_shoot_010514-166_re

Tekst: Sophie Verschoor
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!