Lifestyle NWS Business Lady: Tamara Straatman

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende jonge, talentvolle en sophisticated Nederlandse business ladies over hun succesvolle eigen bedrijf. Van start tot toekomstvisie, we vragen hen het hemd van het lijf. Twee weken geleden was het de beurt aan Sarah Lingg, founder & creative director van TOV Essentials. Deze week spraken wij Tamara Straatman!

Hoe een ongelukkig meisje een succesvolle gelukscoach werd

Een aantal jaar geleden verkocht Tamara Straatman (31) nog vis op de markt, maar in 2011 stond ze ineens op de lijst van de VIVA400 als een van de meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland. De vis had ze verruild voor een vruchtbare carrière als Life Coach en ze stond aan de wieg van de geroemde Psycheparty. Maar om tot dat succes te komen moest ze eerst door een diep dal.

Depressie

‘Tot mijn 23ste droomden mijn vriend en ik nog van een eigen viskraam. Maar toen die relatie uitging, bleek die viskraam meer zijn droom dan mijn droom. Ik raakte in een depressie en had geen idee meer wie ik was en wat ik eigenlijk wilde. Ik moest mijn leven opnieuw vorm gaan geven.’

Breintraining

Tamara stortte zich in de materie van NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. ‘Breintraining waarmee je positieve veranderingen aan kan brengen in gedachten, overtuigingen, emoties en gedrag. Welke gedachtepatronen, emoties en gedrag leiden naar geluk en welke juist niet? Klink zweverig hè, maar als je daar grip op krijgt, kun je je leven echt een positieve wending geven. Ik wist uit dat diepe dal te klimmen en zag het als mijn missie om ook anderen te helpen bij het creëren van een gelukkiger en prettiger leven.’

Psycheparty

‘In 2010 begon ik aan de hbo-opleiding Coaching door middel van Neurolinguistisch Programmeren en kort daarna las ik een artikel over een hype in Amerika. Een thuisfeestje voor vriendinnen, die onder begeleiding van een levenscoach over hun levensdoelen praten. Oftewel de Psycheparty. Ik was op dat moment nog maar net bezig met coaching. Maar toen ik erachter kwam dat de Psycheparty in Nederland nog niet bestond wist ik meteen: dat moet ik doen! Deze party’s geven vrouwen de gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met NLP-coaching. Combineer die breintraining met een gezellige, ongedwongen sfeer en je hebt een Psycheparty: een ideale invulling voor een avond met vriendinnen waar je ook nog iets aan hebt.’

Life Coach

In februari 2011 begon ze met de voorbereidingen en in juni van dat jaar had ze haar eerste try-out. Het werd een groot succes. Ze zat aan tafel bij Koffietijd en Editie NL en stond in de Grazia, Viva, Santé, Telegraaf, Flair enzovoort enzovoort. Tamara was ineens overal en haar Psycheparty’s liepen storm. Hoe verklaart ze dat succes? Waarom hebben mensen behoefte aan een Life Coach? ‘Kijk maar eens rond in je omgeving. Hoeveel vrienden zijn er wel niet ontevreden over hun werk, hun relatie of het leven an sich? Door onze superdrukke levens leven we veelal vanuit het hoofd. We bouwen niet genoeg rust in om in contact te komen met ons gevoel en er beter naar te luisteren. Soms sta je niet eens stil bij je eigen geluk en vooral ook je belemmeringen daarin. Het onbewuste is groter dan ons bewustzijn. Wat we verstandelijk bedenken en beslissen is maar een klein deel van ons. Een groter deel van ons gedrag en onze drijfveren wordt onbewust aangestuurd. Tijdens zo’n Psycheparty kun je bewust worden van wat er zonder dat je het door hebt in de weg staat om je droom te leven. Alle wijsheid zit al in onszelf, we hebben soms alleen even iemand nodig die de juiste vragen stelt, zodat we bij die wijsheid kunnen komen.’

Oprah Winfrey

De Psycheparty heeft ze inmiddels omgedoopt tot Lifestyle Party. ‘Dat woord “psyche” schrikt mensen toch een beetje af. En ik zie de NLP methode ook echt als een way of life.’ Om aan alle aanvragen te kunnen voldoen is ze op dit moment een team van coaches aan het samenstellen die voor haar aan de slag gaan. Daarnaast is ze begonnen met het schrijven van zelfhulpboeken en hoopt ze dit jaar nog een televisieprogramma over depressie op te nemen. Ook in de zakelijke sector weet men Tamara te vinden. ‘Ik richt mij in die sector voornamelijk op burn-out en prestatie coaching. Zo geef ik zakelijke coachingstrajecten aan leidinggevenden en werknemers, die gezonde bedrijfsvoering en geluk op de werkvloer belangrijk vinden. Verder geef ik diverse workshops, trainingen en lezingen aan mensen binnen mijn vakgebied. Ik wil mijn kennis nu zoveel mogelijk doorgeven want NLP kan echt het verschil maken. En ik voel me daarin gesterkt door voorvechters als Oprah Winfrey, Bill Clinton, Bill Gates en anderen die de methode hebben gebruikt om zichzelf verder te ontwikkelen.’

Work hard, play hard?

‘Het is echt ongelooflijk wat je kunt bereiken als je lekker in je vel zit. Een cliché natuurlijk, er hangt misschien ook een zweem van zweverigheid rond mijn werk. Maar het heeft mij wel gebracht waar ik nu ben: van ongelukkig meisje naar succesvolle ondernemer. Ik werk zeven dagen in de week maar het voelt niet als werken. Mij zul je dan ook niet zo snel horen zeggen: work hard, play hard. Als je leeft van weekend naar weekend of pas echt kunt ontspannen als je op vakantie bent dan doe je volgens mij toch iets verkeerd. Zoveel mensen hangen hun geluk op aan een nieuwe tas, hun relatie, vriendschappen, die goeie baan, leuke feestjes, mooie reizen enzovoort. Stel jezelf eens de vraag: ben ik voor mijn geluk afhankelijk van dat soort externe factoren? Als het antwoord “ja” is dan is er werk aan de winkel. Als je je geluk puur en alleen uit jezelf kunt halen en je niet meer afhankelijk bent van erkenning van anderen of mooie spullen dan is the sky the limit!’

tamara_straatman

 

Tekst: Sophie Verschoor
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!