Lifestyle NWS Business Lady: Fien Vermeulen

Voor de rubriek Lifestyle NWS Business Lady interviewen wij een aantal inspirerende dames over hun weg naar succes. In januari was het de beurt aan Deborah Huisman-Leeser. Deze maand spraken wij met Superwoman Fien Vermeulen!

‘Als je onderweg het plezier verliest, is die droom niets meer waard’

‘Lymfklierkanker? Nee sorry, daar heb ik echt geen tijd voor.’ Radiobabe Fien Vermeulen (25) was aan het vlammen. Op haar 21ste had ze al een bachelor Taal & Communicatie op zak, was ze presentatrice bij de lokale omroep, wist ze een werkervaringsplek te bemachtigen bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), schreef ze voor het faculteitsblad Babel van de Universiteit van Amsterdam en deed ze er ook nog de master Nederlandse taal en cultuur naast. ‘En toen kwam daar ineens die bizarre diagnose: non-Hodgkin. Kanker. Niet te bevatten. Ik ging net zo lekker! Het eerste wat ik dacht, toen ik van de schrik bekomen was: okay, deze rotklus moet even geklaard worden maar daarna gaan we gewoon weer door met knallen. Als kind al wist ik dat ik nieuwslezeres wilde worden en sindsdien zette ik alles op alles om dat doel te bereiken. Die ziekte paste simpelweg niet in mijn planning.’ Lacht: ‘Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, geef ik niet zomaar op.’

De magie van Aldith Hunkar

Toen de achtjarige Fien voor het eerst naar het Jeugdjournaal keek, was ze meteen betoverd door nieuwslezeres Aldith Hunkar. ‘Die mevrouw wist alles! Ze vertelde over allerlei leuke en minder leuke gebeurtenissen in de wereld, verhalen die ik nog nooit eerder had gehoord. Als een soort orakel kwam ze iedere avond weer met nieuwe verhalen. Magisch vond ik dat!’ Terwijl de andere kinderen droomden van een baan als piloot of dierenarts, besloot Fien nieuwslezeres te worden. ‘Mijn knuffels werden als eerste blootgesteld aan mijn presentatiedrift. Van nieuwtjes uit de buurt tot de laatste updates uit Villa Achterwerk – als ik maar kon vertellen, enthousiasmeren of bewustmaken. Dat was mijn droom.’

‘Rustig aan doen?’

Twee jaar terug werd die jeugddroom werkelijkheid en mocht ze aan de slag als nieuwslezeres bij de razend populaire ochtendshow van Qmusic duo Mattie & Wietze. Haar knuffels werden vervangen voor zo’n 1,4 miljoen luisteraars per week. ‘Door die ziekte werd ik alleen maar fanatieker in het najagen van mijn ambities. Een paar maanden nadat ik schoon was verklaard, ben ik weer begonnen met studeren. Ondanks het advies om eerst een jaar te revalideren. Probleem is: ik heb altijd al 48 uur in 24 willen proppen. Rustig aan doen? Hoe moet dat?’

‘Fuck it’

‘Dat revalidatieadvies bleek helaas geen onzin. In het begin kostte die studie me de grootste moeite.  Ik kon amper tien letters achter elkaar lezen en was ontzettend snel moe. Schrijven ging me ook al niet al te best af. Over een artikel van 300 woorden deed ik drie dagen. Maar met veel steun heb ik mijn master uiteindelijk toch binnen één jaar gehaald. Hup, weer op volle stoom vooruit! Ik heb meteen al mijn contacten aangeschreven en van één van hen kreeg ik een vacature bij de tweede ochtendshow van Nederland doorgestuurd. Qmusics Mattie & Wietze zochten een nieuwslezeres. Een droombaan! Waar ik op papier eigenlijk veel te weinig ervaring voor had… Maar fuck it, ik kon het op zijn minst proberen. Ik had wel voor hetere vuren gestaan.’

Eerlijk zijn of bluffen?

Ze mocht op gesprek bij Iwan Reuvekamp, de programmadirecteur van Qmusic. Fien: ‘Het ging hier om een functie met een hoop verantwoordelijkheid en hij was op zoek naar iemand die daar niet voor terugschrok. Op een gegeven moment vroeg hij me: “Denk je eigenlijk dat je het aankan?” In plaats van te bluffen ben ik toen heel eerlijk geweest: “Als je iemand zoekt die het morgen vlekkeloos voor je gaat doen, ben ik niet de juiste persoon. Maar als je mij de kans geeft, dan komt het goed.”’

Droge kost behapbaar maken

Inmiddels is ze al twee jaar lang de geliefde sidekick van het populairste radioduo van Nederland. ‘Soms vergeet ik nog weleens dat ik mijn verhalen niet meer aan mijn knuffels maar aan duizenden echte luisteraars vertel. Ik weet nog dat ik een item had gemaakt over een aantal nieuwe belastingregels. Droge kost waar ik een behapbaar en praktisch verhaal van hoopte te maken. Wat betekent dit nu precies voor mensen hun portemonnee? Kunnen ze misschien minder vaak uiteten of naar de film? Later die dag stond ik in de supermarkt en hoorde ik mensen met elkaar discussiëren over dat item. Zo gaaf! Het ombouwen van die belangrijke, vaak gecompliceerde verhalen tot toegankelijke nieuwsberichten, daar draait het in mijn werk allemaal om. Dat ik luisteraars in een paar minuten op de hoogte kan brengen van het nieuws, in begrijpelijke taal, zonder de nuances uit het oog te verliezen. Mensen bewust maken en aan het denken zetten, dat blijft iedere dag een fantastische uitdaging!’

Meepraten bij de koffieautomaat

De luisteraars bewust maken van wat er in de wereld gebeurt, betekent wel dat ze ontzettend vroeg uit haar nest moet. ‘Ik ben om 5.30 uur op de redactie. Met een kop koffie neem ik snel alle ochtendkranten door en struin ik nieuwssites en de bekendste binnen- en buitenlandse persbureaus af. Ik werk nauw samen met het ANP maar in principe schrijf ik zoveel mogelijk nieuwsberichten zelf. Ik moet het immers in mijn eigen woorden aan de luisteraars kunnen uitleggen. Om 6.00 uur heb ik mijn eerste bulletin, de laatste is om 9.00 uur. Tijdens de show worden er ook nog allerlei actualiteiten behandeld waar ik een bijdrage aan lever. Uiteindelijk is het mijn taak om mensen in drie uur tijd op de hoogte te brengen van het belangrijkste, leukste en meest bijzondere nieuws van die dag. Doordat ze hebben afgestemd op de ochtendshow van Mattie & Wietze kunnen ze meepraten bij de koffieautomaat. Beter nog: doordat ze naar ons geluisterd hebben, bepalen zij waar het bij die koffieautomaat over gaat. Dat is mijn streven.’

‘Ik doe nooit iets half’

Omdat een dag in de wereld van Fien 48 uur heeft, doet ze er ook nog een hele hoop naast. Zo spreekt ze commercials en jingles in, host ze evenementen en is ze actief als ambassadrice en bestuurslid voor de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum (MMC) in Amersfoort. ‘Toen ik kanker had, ben ik in het Meander Medisch Centrum behandeld. Zag ik dokters voorheen nog als afstandelijke figuren in witte jassen, tijdens mijn ziekte ontpopten ze zich als warme mensen die me er niet alleen medisch maar ook mentaal doorheen hebben gesleept. Ik wilde iets terugdoen voor ze en heb toen een sponsorloop georganiseerd om geld in te zamelen voor de stichting van het MMC. Een goed doel dat zich inzet voor alle extraatjes in het ziekenhuis, zodat het verblijf van een patiënt net iets prettiger wordt. Dat ‘iets terugdoen’ is een beetje uit de hand gelopen. Als ambassadrice en bestuurslid schrijf ik tegenwoordig ook artikelen voor de stichting, spreek ik op sponsorevents en zit ik regelmatig om de tafel met grote ondernemers en burgemeesters om over budgetten en uitgaven te praten. Tsja, wat kan ik erover zeggen? Ik doe nooit iets half…’

‘Staar je niet blind op het einddoel’

Die ‘alles of niets’ mentaliteit is ook meteen het kryptoniet van deze Superwoman. ‘Door die ziekte moest ik ineens op de pauzeknop drukken. Eigenlijk was dat het beste wat me kon overkomen. Altijd maar doorrazen, altijd maar meer willen, altijd maximaal moeten presteren van jezelf dat kun je toch eigenlijk geen leven noemen? Doordat ik rustiger aan moest doen, heb ik geleerd om niet alleen maar voor dat einddoel te gaan maar onderweg ook nog een beetje te genieten. Het moet wel leuk blijven natuurlijk! Dat is ook meteen mijn ultieme tip voor iedere powervrouw die haar dromen najaagt: staar je niet blind op het einddoel maar streef ook naar dagelijkse voldoening. Als je onderweg het plezier verliest, is die droom niets meer waard.’

 

Tekst: Sophie Verschoor
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!