toetsenbord schoonmaken

How to: je toetsenbord schoonmaken

Wij hoeven je niet te vertellen dat toetsenborden een van de grootste bacteriebronnen op kantoor en in huis zijn. Ook als jij de enige bent die het toetsenbord aanraakt. Nu gebruikten wij altijd wel desinfecterende doekjes om het toetsenbord te reinigen, maar in deze tijd kan een uitgebreidere schoonmaakbeurt geen kwaad. Daarom vandaag een uitgebreid antwoord op de vraag: hoe kun je het beste je toetsenbord schoonmaken?

Een extern toetsenbord schoonmaken

Het is belangrijk om te beginnen met het feit dat er twee verschillende toetsenborden bestaan, die ieder een eigen manier van schoonmaken vereisen. Allereerst het externe toetsenbord, het toestenbord dat je zowel aan een desktop als aan je laptop kunt koppelen.

Benodigdheden:

  • Alcohol om mee te desinfecteren
  • Wattenstaafjes van katoen
  • Een schoon microvezel brillendoekje
  • Een spuitbus met perslucht
  • Tandenstokers
  • Keukenrol

Werkwijze:

Je begint met het loskoppelen van je toetsenbord of het verwijderen van de batterijen als het een draadloos toetsenbord betreft. Draai het toetsenbord om en schud het eventuele losse vuil eruit. Gebruik de spuitbus met perslucht om het vastzittende vuil los te blazen en ook te verwijderen.

Dip vervolgens een wattenstaafje in de alcohol en gebruik dit om de toetsen en de ruimtes eromheen schoon te maken. Blijft er hierna nog zichtbaar vuil achter dat vast zit? Gebruik dan voorzichtig een tandenstoker om dit weg te schrapen. Bij de meeste externe toetsenborden kun je de toetsen trouwens individueel verwijderen, zo kun je ook de ruimtes hieronder goed reinigen.

Druppel nu wat alcohol op een stukje keukenrol en veeg hiermee alle laatste restjes vuil weg. Tot slot pak je het brillendoekje om de laatste stofrestjes te verwijderen en het toetsenbord een mooie glans te geven.

Een laptop toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord van een laptop vraagt een iets andere wijze van schoonmaken. Allereerst de schoonmaakbenodigdheden.

Benodigdheden:

  • Doorzichtig plakband
  • Desinfectiedoekjes
  • Een spuitbus met perslucht

Werkwijze:

Zet allereerst je laptop helemaal uit en maak het los van eventuele stekkers en draden. Draai je laptop om en schud het eventuele losse vuil eruit. Ook bij een laptop kun je gebruik maken van de spuitbus met perslucht om het vastzittende vuil los te blazen.

Pak vervolgens het plakband en beweeg dit met de plakkant over de toetsen om overig vuil en stof van de toetsen te verwijderen. Je kunt het plakband ook onder de toetsen maneuvreren om de ruimtes onder te toetsen te reinigen.

Je kunt nu met een desinfecterend doekje je toetsebord ontdoen van de laatste restjes vuil, maar duw hierbij niet te hard. Tot slot pak je het brillendoekje om de laatste stofrestjes te verwijderen en het toetsenbord een mooie glans te geven. Belangrijk: laat je toetsenbord goed drogen voor je je laptop weer aan zet!

Meer tech artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS techrubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!