zakhorloge

Het zakhorloge: een luxe accessoire voor iedereen

Zakhorloges werden tot de 20ste eeuw vooral gedragen door succesvolle mannen. Deze rijke zakenlui konden de luxueuze zakhorloges makkelijk betalen en haalden dan ook graag hun blinkende, gouden zakhorloge uit hun jasje. Deze eeuw maakt het zakhorloge zijn comeback, alleen dan in een vorm waar iedereen van kan genieten. Zakhorloges zijn lang niet alleen meer in goud te verkrijgen, maar ook in moderne kleuren zoals zilver en metallic zwart. Daarnaast zijn zakhorloges niet alleen meer voor mannen, maar ook voor de stijlvolle vrouw. Lees in dit artikel alles over zakhorloges voor mannen en vrouwen.

Soorten zakhorloges

Tegenwoordig zijn er drie soorten zakhorloges te verkrijgen: de jagerskast de demi-jagerskast en het opengewerkte horloge. Het verschil tussen deze horloges ligt vooral aan het deksel. Een jagerskast heeft een metalen klep die het glas of kristal van het horloge beschermt. Zoals de naam als zegt, is dit tijdens intensieve activiteiten, zoals jagen een handige functie. Een variatie op de jagerskast is de demi-jager die een opening heeft waardoor de eigenaar makkelijk de tijd kan aflezen. Een opengewerkt zakhorloge heeft geen beschermende deksel. Dit horloge is makkelijker af te lezen door de zes- en drieuurmarkering. In de collectie zakhorloges van Chrono24.nl vind je alle soorten zakhorloges. 

Hoeveel is een zakhorloge waard?

Er zijn verschillende factoren waarmee de waarde van een zakhorloge kan worden bepaald. Ten eerste is het materiaal erg belangrijk. Een gouden horloge is meer waard dan eentje van zilver, messing of roestvrijstaal. Daarnaast is de versiering van een zakhorloge belangrijk. Sommige horloges bevatten edelstenen of wijzerplaten gemaakt van edelstenen. Wanneer een zakhorloge is versierd met bijvoorbeeld diamanten, zal de waarde erg hoog zijn.

Ook het materiaal waarvan het glaasje is gemaakt, is belangrijk voor de kwaliteit en dus de waarde van het zakhorloge. Het duurste en beste materiaal is saffierkristal. Saffier is erg hard en is goed bestand tegen krassen en andere beschadigingen. Mineraalglas is een materiaal dat iets minder luxe is, maar toch goede bescherming biedt. Het goedkoopste materiaal is acryl dat makkelijk slijt. Dit materiaal is niet aan te raden en wordt vaak gebruikt voor het maken van nephorloges, zoals horloges die worden gebruikt in een theaterstuk.  

Verder telt ook het soort uurwerk en de staat van het uurwerk mee in de waarde. Een hoogwaardig kwartsuurwerk is duurder dan een mechanisch uurwerk. Een onbeschadigd uurwerk dat mooi is vormgegeven is meer waard dan een beschadigd of visueel simpel uurwerk. 

De beste zakhorloges voor mannen en vrouwen

Als je op zoek bent naar een hoogwaardig accessoire, dan kun je het beste kiezen voor een zakhorloge van een bekend merk. Bekende merken zakhorloges zijn bijvoorbeeld Rolex, Omega, Patek Philippe, Seiko en Zenith. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoogwaardige zakhorloges om te overwegen.

  • Rolex Cellini (goudgele kleur, unisex)
  • Zenith Grand Prix 1900 (goudgeel, unisex)
  • Patek Philippe Wolfers Frères Bruxelles (goudgeel, dameshorloge)

Hoe draag je een zakhorloge?

Een zakhorloge wordt aan je kleding vastgemaakt door middel van een ketting. Er zijn verschillende kettingen waar je uit kunt kiezen. De bekendste door ketting is de Albert-ketting, genoemd naar Prins Albert. Deze ketting heeft een dwarsbalkje dat je door een knoopsgat kunt doen. Als je een jasje draagt met een borstzak, doe je het staafje door het knoopsgat boven je borstzak. 

Er is ook een dubbele ketting met een dwarsbalkje aan elke zijde. Dit heet een dubbele Albert-ketting. Aan het ene einde hang je je zakhorloge en aan het andere een medaillon of andere hanger. Een riemlusketting wordt over je riem geschoven, waarna je je zakhorloge in je broekzak kunt doen. Daarnaast kun je kiezen voor een grendelringketting. Deze ketting heeft aan de ene kant een ring en de andere kant een veersluiting.