walk-in closet

Het ontwerpen van je eigen walk-in closet

Een ruimte gevuld met alleen kleding, schoenen en accessoires; jouw eigen walk-in closet. Wellicht denk jij, dat gaat bij mij niet lukken want ik heb daar de ruimte niet voor. Gelukkig is het realiseren van een walk-in closet niet gebonden aan een grote ruimte; zelfs in dat ene kleine lege nisje kun jij jouw eigen mini walk-in closet realiseren. Heb jij geen idee waar je moet beginnen? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

Materiaal 

Bij het uitzoeken van kledingkasten voor je walk-in closet is het allereerst van belang om na te denken over het materiaal. Dit moet natuurlijk aansluiten bij de rest van je interieur. Daarnaast is de prijs van belang: het goedkoopste materiaal is spaanplaat, maar wil je voor een luxueuzere en duurzamere optie gaan; kies dan bijvoorbeeld voor MDF. Het prijskaartje hiervan ligt iets hoger, maar het materiaal is kwalitatief een stuk sterker en gaat dus jaren langer mee. 

Open of dicht

Vervolgens is het belangrijk om je te bedenken of je liever voor open of gesloten kledingkasten  kiest. Open kan op zich heel mooi zijn, maar bedenk je wel dat je je kleding dan altijd netjes op moet bergen als je een voor het oog geordend geheel wilt behouden. Deuren zijn wat ons betreft dan ook altijd praktischer en staan een stuk netter. Ben jij bang dat het openen en sluiten van deze deuren teveel ruimte in beslag neemt? Dan zijn schuifdeuren in dit geval de perfecte oplossing. Je kunt er natuurlijk ook voor beide opties kiezen. Zo kun je je mooiste kleding en accessories mooi en zichtbaar etaleren in een open kledingkast en je sportkleding, onderkleding en sokken verstoppen achter een mooie gesloten deur.  

Verlichting

Wellicht denk je: dat heb ik helemaal niet nodig, maar vertrouw ons maar; het is een verademing. Zeker tijdens de donkere maanden van het jaar, wanneer je ’s ochtends om 7:00 uur als het buiten nog donker is, afhankelijk bent van die ene hangende lamp aan het plafond. Je weet pas hoe handig verlichting op en in je kledingkasten is, wanneer je het installeert. Geen zin om ingewikkelde kabels te trekken? Je hebt tegenwoordig ook hele handige led-strips die op batterijen werken. Je plakt deze strips in een handomdraai gemakkelijk aan de binnenkant van je kledingkasten vast.

Maak zo optimaal mogelijk gebruik van de ruimte

Het klinkt als een inkoppertje, maar het kan alle verschil maken. Een handige tip: meet de lengte van je langste jurkjes, van je blazers en van een opgehangen broek op. Op deze manier kun je je walk-in closet zo inrichten dat alles perfect onder elkaar past zonder dat er grote ruimtes overblijven. Daarnaast heb je tegenwoordig ook hele handige hoekelementen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van hoekruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een rek dat je in- en uit kunt schuiven zodat je gemakkelijk je kleding kunt pakken wanneer je het nodig hebt, terwijl het bij het terugschuiven wordt opgeborgen in een ruimte die normaal lastig toegankelijk is. Of zogenaamde draai-elementen met hetzelfde resultaat. Pas ook op bij het aanschaffen van kledingkasten die te diep zijn, dit veroorzaakt een hoop loze ruimte of een tweede stapel kleding waar je nooit meer naar omkijkt.